Els influenciadors, aparadors del segle XXI

Maria Viñas LlovetTítol: Els influenciadors, aparadors del segle XXI
Autora: Maria Viñas Llovet
Tutor: Carles Gallart Montoliu
Modalitat: Ciències socials
Àrea curricular: Economia
Centre: Ins Narcís Oller
Localitat: Valls

El context social del segle XXI, caracteritzat pel consum capitalista massiu de béns i serveis i per la creixent importància i dependència de les noves tecnologies i de les xarxes socials, constitueix una oportunitat de negoci per al món empresarial, que ha decidit treure’n profit ideant i emetent estratègies publicitàries persuasives a través d’Internet per incentivar els potencials consumidors i assolir així un increment de vendes i beneficis. Entre aquestes estratègies, destaca un mètode de màrqueting innovador i eficient: el màrqueting influenciador.

Qualsevol usuari actiu a les xarxes socials que disposi d’un cert nivell d’èxit i credibilitat entre els seus seguidors pot convertir-se en ambaixador d’una marca i en un medi de comunicació; les empreses aprofiten la seva influència a les xarxes i els contracten perquè transmetin el seu missatge comercial, el qual els aporta no només un augment d’ingressos sinó també una major proximitat i millora de la imatge empresarial. L’eficiència d’aquest tipus de màrqueting resideix en el fet que la relació entre l’usuari que influeix sobre els seus seguidors i aquests és d’igual a igual i, per tant, més creïble i fiable que la relació de dalt a baix que s’estableix entre les marques i els consumidors que volen persuadir.

És un negoci en auge però molt modern, per tant, hi ha una notable carència d’informació envers el fenomen. Aquest treball és una revisió dels continguts disponibles a la xarxa i una anàlisi de l’experiència i l’opinió dels seus protagonistes. Conseqüentment, constitueix una de les primeres aproximacions teòriques al màrqueting influenciador.

Objectius: 

La finalitat principal del treball és aprofundir en el màrqueting influenciador per tal de conèixer-ne tots els detalls i així poder combatre la fragilitat i vulnerabilitat del consumidor a qui va dirigit. Per a aconseguir-ho, es plantegen diversos objectius que inclouen tots els aspectes i punts de vista relacionats amb el fenomen:

  • Reflexió i aprofundiment del paper de l’influenciador des dels seus inicis fins a les perspectives de futur. Repercussions personals i socials.
  • Anàlisi del màrqueting influenciador i la seva aportació al món empresarial. Revisió de cadascun dels passos d’aquest procés que l’han conduit a l’èxit actual.
  • Conèixer l’opinió de les empreses i els influenciadors envers el màrqueting influenciador a través d’informació obtinguda per mitjà d’entrevistes.
  • Conèixer, també mitjançant entrevistes, el paper de les empreses dedicades a la gestió del màrqueting on-line, és a dir, les agències intermediàries entre les marques i els influenciadors, i els beneficis que aquests obtenen emprant aquesta eina d’enllaç.
  • Aproximació, mitjançant una enquesta, al grau de consciència i l’opinió dels consumidors i el públic en general.
Hipòtesi:

Darrere una simple fotografia d’una noia que duu unes vambes Nike penjada al seu portal de les xarxes socials s’amaga una realitat que molts desconeixen i que aquest treball pretén desemmascarar i revelar.

Procés:

El treball es divideix en dues parts: la teòrica i la pràctica. La primera consisteix en una anàlisi informativa i descriptiva sobre el procés del màrqueting influenciador i tots els elements que en formen part, dedicant especial interès en l’influenciador, i ha estat elaborada a partir d’una recerca, familiarització, assimilació, estructuració i redacció de tota la informació al meu abast que em podia servir d’utilitat. La segona, en canvi, és una aproximació a l’activitat, experiències i opinions que els protagonistes d’aquest tipus de màrqueting mantenen envers el fenomen: empreses inversores, influenciadors, empreses intermediàries i públic consumidor, i ha estat possible gràcies a l’elaboració d’entrevistes i enquestes específiques per a cadascun.

Conclusions:

A partir de l’elaboració d’aquest treball, he pogut conèixer i analitzar el màrqueting influenciador des de la perspectiva de l’empresa, l’influenciador i el consumidor, així com el paper que juga cadascun d’ells en el procés. A més a més, he descobert que l’eficàcia d’aquesta estratègia consisteix en aconseguir que els compradors percebin el missatge comercial com una opinió desinteressada o, en altres paraules, en recórrer a la publicitat encoberta.

Amb la globalització i l’avenç vertiginós de les noves tecnologies, les xarxes socials s’han convertit en la plataforma de comunicació per excel·lència i, per tant, una oportunitat ideal per a la publicitat; tan sols cal un simple “clic” i esperar uns minuts perquè un missatge escrit a Internet es pugui llegir arreu del món, i encara més si l’emissor és un usuari amb centenars de milers de seguidors.

Es tracta d’un recurs empresarial en auge i una de les primeres opcions per als departaments de màrqueting, que poden arribar a pagar més de 250.000 euros per la publicació d’un simple tuit. Aquest negoci ha crescut tant que ha provocat l’aparició d’agències especialitzades que actuen d’intermediàries entre les marques inversores i els influenciadors.

Mentre que les empreses consideren el màrqueting influenciador una opció eficaç, des de la perspectiva dels consumidors es podria considerar perjudicial:

  • Els influenciadors, popularment coneguts com “els famosos que cobren diners a canvi de publicar fotos”, han iniciat una moda que ha embogit les noves generacions; l’estil de vida envejable que simulen a través de les xarxes s’ha convertit en un referent social, de manera que els joves han començat a deixar la vida real en un segon pla per potenciar la vida que poden simular a les xarxes socials.
  • Encara que els possibles compradors coneixen el concepte de màrqueting influenciador, són incapaços de reconèixer-lo; el missatge comercial és elaborat minuciosament per l’empresari de tal manera que el consumidor creu que està seguint un consell sincer d’algú que admira, però en realitat està sent víctima de la influència d’una publicitat imperceptible i il·lícita.

Per aquest motiu, és difícil preveure un futur favorable per al màrqueting influenciador, almenys a llarg termini. Els influenciadors no són professionals sinó persones qualssevol i, per tant, tard o d’hora acaben fent evident que darrere del seu perfil s’amaga un negoci interessat, el qual a la llarga no només privarà els consumidors de comprar el producte en qüestió sinó que provocarà una crítica social que comportarà la desaparició del fenomen. Tal i com han defensat algunes influenciadores entrevistades durant la realització del treball, els prescriptors haurien de ser honestos i promocionar productes que realment els interessen per tal d’assegurar el futur del negoci.

En conclusió, el que he après i espero transmetre als lectors a través d’aquest treball és el coneixement del màrqueting influenciador, una aproximació al funcionament del món empresarial i, sobretot, una lliçó: per tal de protegir el nostre criteri davant el poder persuasiu de la publicitat, és imprescindible reconèixer-la, i això només és possible sabent què s’amaga darrere d’un enorme cartell publicitari a l’Avinguda del Portal de l’Àngel de Barcelona o d’una simple fotografia d’una noia que duu unes vambes Nike penjada al seu portal d’Internet.

A continuació podeu veure algunes fotografies publicades a les xarxes socials que contenen campanyes publicitàries elaborades amb l’estratègia del màrqueting influenciador.

Bibliografia:
  • Anzures, F. (2016). SOCIAL INFLUENCE MARKETING; El poder de los influenciadores en el futuro del marketing. Colombia: Fernando Anzures
  • Barker, S. (2016). YOUR BRAND’S BLUEPRINT FOR FINDING AND LEVERAGING INFLUENCERS; A Guide to Successful Influencer Marketing. shanebarker.com

A part dels dos llibres digitals mencionats i els estudis realitzats per les empreses intermediàries LAUNCHMETRICS (Augure) i AVIPPP, he llegit múltiples pàgines web, treballs duts a terme per estudiants d’economia i articles de diaris actuals per tal de familiaritzar-me amb el tema i conèixer el mateix fenomen des de fonts diferents i, d’aquesta manera, poder redactar el contingut del treball amb les meves paraules.