Dispensador de menjar automàtic

Josep Maria Cantons PérezTítol: Dispensador de menjar automàtic
Autor: Josep Maria Cantons Pérez
Tutor: Josep Maria Cantons Rafel
Modalitat: Ciències i tecnologia
Àrea curricular: Tecnologia Industrial
Centre: Ins Sant Pere i Sant Pau
Localitat: Tarragona

Objectius:

Construir  un dispensador de menjar automàtic  per tal de, poder donar una quantitat  de menjar a una hora determinada  cada 12 h o 24 h i que es pugui programar manualment o mitjançant una aplicació de mòbil.

Hipòtesis:

La idea de realitzar aquest treball va sorgir d’un problema que vam tenir amb el nostre gat quan li van detectar que tenia sucre i per tant, segons el veterinari, li havíem de donar una quantitat de 80 grams de menjar especial una vegada al dia  i sempre a la mateixa hora. Quan ja va estar recuperat ens va dir el veterinari que li havíem de donar de menjar dues vegades al dia la quantitat de 40 grams i sempre a la mateixa hora.  Com que moltes vegades a la tarda no podíem estar a l’hora determinada, em va sorgir la idea de construir el dispensador automàtic.

El procés:

Primer de tot vaig pensar en les especificacions que havia de tenir el dispensador. Com que el dispensador el podrem programar manualment o mitjançant una aplicació de telèfon mòbil vaig haver de pensar en el que necessitaria. I vaig decidir els components bàsics que havia de tenir. Aquests van ser: quatre polsadors, una pantalla LCD, mòdul bluetooth, tres leds, un brunzidor,  un servomotor i el mòdul de comunicacions per poder programar el microcontrolador. En aquest cas vaig elegir el microcontrolador picaxe 20 m2 per la seva facilitat de programació en basic i configuració dels seus pins.

Un cop decidit què havia de tenir el dispensador i el microcontrolador a utilitzar, vaig realitzar l’esquema electrònic de la placa centrant el microcontrolador al centre i incorporant els diferents elements descrits anteriorment. Això em va servir per fer un llistat dels components que havia de comprar i com connectar-los.

Abans de fer la placa definitiva vaig fer un prototip amb dues plaques perforades per aprendre a soldar i poder programar en aquesta de prova; d’aquesta manera quan tingués la definitiva el programa ja serviria. Una vegada acabat el prototip vaig començar a fer una sèrie de programes per veure si funcionaven correctament els diferents mòduls.

Seguidament vaig començar a fer la placa PCB definitiva i una vegada acabada vaig començar a realitzar els diferents programes. Com per utilitzar el programa de mòbil necessitava una aplicació de mòbil la vaig realitzar amb l’App Inventor de Google, tot i les dificultats que vaig tenir amb el seu funcionament, finalment va funcionar.

Desprès vaig començar a fer el dispensador final amb fusta, aquest es dividia en dues parts, el mecanisme per donar menjar i l’estructura per subjectar les plaques, el menjar i el mecanisme.

Finalment quan ja vaig tenir el dispensador acabat amb les plaques ja col·locades vaig fer els últims retocs i proves dels programes, tant el manual com l’App del mòbil.

Conclusions:

Per concloure puc dir que s’ha complert l’objectiu ja que he pogut fer el dispensador de menjar automàtic tot i les dificultats. Aquestes han sorgit ja que ha estat la primera vegada que he treballat amb plaques PCB i des de 4t d’ESO no programava encara que aquest sistema de PICAXE ha estat nou des del principi per a mi.

Bibliografia: