Smart cities

Ins Tarragona - Jesús Filgueras Del ValleTítol: Smart cities
Autor: Jesús Filgueras Del Valle
Tutora: Silvia Millan
Modalitat: Ciències i Tecnologia
Àrea curricular: Tecnologia
Centre: Ins Tarragona
Localitat: Tarragona

Les Smart Cities són un concepte que s’està donant a conèixer cada cop més avui dia, a causa de la gran acceptació que està tenint la tecnologia en la nostra societat.

Encara que una Smart City no es considera Smart només per integrar diverses tecnologies en una ciutat, ha sigut l’impuls de la tecnologia el que a acabat provocant que aquest concepte s’integrés per complet a la societat actual.

Altres ciutats europees com Londres o Brussel·les, estan en un estat avançat del projecte, mentre que aquí a Espanya s’avança a poc a poc.

En aquest treball estudio què conceptes, projectes i innovacions fan d’una ciutat que sigui Smart, per tal de poder extreure les iniciatives que caldria aplicar a qualsevol ciutat per a poder categoritzar-la sota el terme Smart.

L’objectiu principal d’aquest treball va ser poder formar la Smart City perfecta basant-me en les conclusions extretes de la anàlisis d’altres Smart City arreu del món, veure l’impacte que tindria sobre la població aquest concepte i analitzar si realment la població està preparada per rebre el terme Smart en una ciutat o calen més anys perquè aquest terme s’adapti i aconsegueixi fer-se lloc en la societat. A més, mitjançant una comparació amb la ciutat de Tarragona que compta amb el projecte “Tarragona Smart Mediterranean City”, analitzo la viabilitat de transformar una ciutat en Smart a Espanya.

Resultado de imagen de paris torres mangrove

Objectius:
  • Analitzar les iniciatives que fan a una ciutat Smart per tal de construir la Smart City perfecta.
  • Veure la viabilitat mitjançant una comparació amb la ciutat de Tarragona.
  • Analitzar l’impacte sobre la població d’aquest projecte.
Hipòtesi:

Les Smart Cities són ciutats amb una sèrie d’iniciatives que ajudaran a millorar la comoditat dels residents.

A Espanya el projecte no és gaire viable en ciutats que no siguin capital de comunitats autònomes. Tot i així, la gent acollirà bé el concepte Smart dintre de la societat.

El procés:

El procés de recerca d’informació va estar una mica complicat, ja que sent un tema molt actual no hi havia gaire informació fora d’internet. Tot i així, vaig visitar diverses biblioteques fins trobar una varietat de llibres bastant actuals que hem van ajudar a definir el concepte i definir l’índex de manera general.

Gairebé tota la informació la vaig extreure d’aquests llibres, articles a internet i articles al diari de Tarragona que explicaven l’estat del projecte Smart en el que es trobava la ciutat. També em va ajudar molt la pàgina web oficial de l’ajuntament de Barcelona i la plataforma survio per la qual vaig fer l’enquesta.

Primer de tot, després d’haver definit l’índex i decidir els aspectes que volia tractar, vaig decidir fer una recerca de les ciutats que es consideraven Smart més important i vaig analitzar totes les iniciatives que feien que aquelles ciutats fossin les millors Smart Cities. Seguidament i després d’haver analitzat totes les iniciatives hem vaig disposar a analitzar la ciutat de Tarragona, si el projecte comptava amb iniciatives que havia vist en altres ciutats i si realment el projecte era viable.

A continuació, vaig voler integrar totes les iniciatives Smart que havia trobat en altres ciutats en una ciutat sola, per la qual cosa vaig optar per fer una representació 3D amb el programa Google Sketchup en comptes de fer una maqueta, ja que el temps que tenia no em permetia representar en una maqueta tots els aspectes que volia tractar i que si que podia fer amb el programa de construcció 3D. Així doncs, vaig crear una ciutat des de zero integrant tots els concepte que havia vist d’utilitat i que creia que havien de ser en una Smart City perfecta.

Seguidament i després d’haver fantasiejat amb la idea de la Smart City perfecta, vaig voler veure si realment la població estava preparada per rebre aquest concepte o pel contrari hauria de passar una mica més de temps per tal de poder assimilar aquest concepte. Tenint en compte això, vaig fer ús de la plataforma survio, mitjançant la qual vaig fer una entrevista online per tal de poder arribar a un major públic de totes les franges d’edat i de totes les zones possibles i poder extreure informació sobre la viabilitat del projecte. Fer la entrevista online em va donar mes informació de la que pensava, per tant em va ser de gran utilitat. Finalment, després d’haver tractat tots els punts anteriors, vaig analitzar la meva hipòtesi amb les dades que havia aconseguit i vaig qüestionar-me la seva certesa. Vaig acabar amb les conclusions que vaig extreure de la recerca per finalment agrair a les persones que m’havien ajudat.

Conclusions:

D’aquest projecte he pogut extreure una gran varietat de conclusions relacionades amb el projecte.

Una d’elles és que una Smart City reduiria molts dels problemes que ens trobem diàriament en la nostra societat, com poden ser la contaminació o l’escassetat de recursos, entre d’altres.

He pogut veure que a Espanya, com la meva hipòtesi indicava, no es viable que una ciutat sigui Smart City si per part de les entitats responsables no hi ha una mica d’interès i organització, com hem pogut veure en projectes com les olimpíades mediterrànies, que s’han hagut d’aplaçar.

Entre una d’aquestes conclusions, també he conclòs que si jo considerava que el terme seria ben acceptat per la població, després de presentar diversos problemes que podrien succeir amb aquest projecte, la gent es retractava de que el terme Smart fos una bona idea. Així doncs, si que es viable i la gent ho acceptaria, per haurien de saber segur que aquest problemes que poden succeir estan controlats per professionals.

Bibliografia: