Rendez-vous

Hèctor AbelaTítol: Rendez-vous. Creació d’un curtmetratge
Autor: Hèctor Abela Arbués
Tutora: Ester Ferrando
Modalitat: Arts. Cultura Audiovisual
Àrea curricular: Curtmetratge
Centre: Ins Gabriel Ferrater
Localitat: Reus

Objectius:
  • Iniciar-me al llenguatge audiovisual
  • Documentar-me sobre la evolució d’aquest format al llarg de la història
  • Entendre el que significa el procés de creació
  • Conèixer la creació audiovisual com a mitjà, com guió i com a ofici (gravació i muntatge)
  • Aprendre a planificar i posar en pràctica les seqüències de treball diferents, els tres passos de creació d’un film: Preproducció, producció i postproducció.
Hipòtesi:

Crearé un curtmetratge basant-me en els meus coneixements sobre el món audiovisual.

El procés:

Per tal de dur a terme els objectius que m’havia proposat, vaig decidir estructurar el meu treball de recerca en diverses etapes.

En primer lloc, em va semblar necessari fer diverses lectures sobre la història del curtmetratge, per tal de posar de relleu els avantatges d’aquest format, sobretot en relació al llarg metratge.

A més, necessitava documentar-me sobre diferents conceptes tècnics que coneixia molt superficialment. Va ser per això que vaig consultar llibres i planes web que em van ajudar en aquesta etapa. I durant tot el treball, he visionat un gran nombre de curtmetratges, perquè en les diferents produccions és on més bé podia copsar alguns trets tècnics que em van ser útils després per a la meva recerca. Fins i tot vaig fer un curset de formació de curtmetratges documentals, que em va ajudar a profunditzar en les tècniques de base de qualsevol producció audiovisual. De manera paral·lela a aquest treball de documentació, vaig realitzar entrevistes a dos directors de curtmetratges, que m’han aportat la seva experiència en aquest àmbit.

En la part pràctica, que sovint se superposava a les precedents, he considerat el meu curtmetratge en cada una de les diferents etapes del procés: preproducció, producció i postproducció.

Durant la preproducció he explicat el procés des de la idea fins a la producció: he elaborat els guions tècnics i cinematogràfics i explico temes com la tria dels actors, les localitzacions, el pla de rodatge…. En la part de la producció faig un estudi acurat sobre les diferents gravacions, amb els aspectes tècnics del rodatge. I per acabar, analitzo les dificultats trobades i les solucions adoptades durant l’edició del curtmetratge.

Conclusions:

Després d’aquest procés tan llarg de dedicació i treball, puc afirmar que realitzar un curtmetratge no és quelcom fàcil d’assolir, pot ser molt dur i estressant. És un procés llarg que comprèn diferents tasques : recerca d’informació, aprenentatge de diverses tècniques, reflexió,  organització, coordinació… Això sí, també es una feina plaent, agraïda i molt engrescadora.

Les bases que tenia abans de realitzar aquest curt eren els conceptes adquirits a l’assignatura de Cultura Audiovisual, però gràcies a aquest projecte he aconseguit expandir els meus coneixements, ja que he pogut veure per mi mateix què és un rodatge i fer-me una millor idea de com funciona aquest art.

Després de la realització del meu curtmetratge i el treball escrit, he pogut treure una sèrie de conclusions basant-me en els objectius que em vaig proposar assolir al principi.

He aconseguit iniciar-me al llenguatge audiovisual, he après termes nous i he pogut aclarir alguns conceptes que no eren per a mi molt precisos (la diferència entre seqüència i escena, pla detall i objecte…). Sento que ara els meus coneixements són més amplis, però també sé que em queda molt per aprendre. Això, en lloc de tirar-me enrere és un fet que em motiva encara més a avançar amb la idea de desenvolupar els meus coneixements audiovisuals.

Gràcies al treball escrit, he pogut aprofundir en la història del curtmetratge, repassant fets que ja coneixia i descobrint-ne d’altres que no havia treballat. L’evolució dels curtmetratges al llarg de la història té molts matisos, i es poden descobrir idees  noves molt fàcilment només buscant una mica.

El procés de creació ha estat un dels punts que més he desenvolupat ja que, tot i que el meu curtmetratge duri poc més de dos minuts, he hagut de seguir totes les etapes que una producció audiovisual comporta i he pogut veure en primera persona quin és el procés que s’ha de seguir perquè tot surti bé.

Tenia la impressió que la part de visionar i analitzar pel·lícules i curtmetratges seria la més amena però, tot i que no ha estat tan feixuga com les altres, ha resultat ser bastant complicat analitzar la il·luminació, els efectes especials, l’actuació, etc. Hi ha moltes coses a tenir en compte i de vegades veure una pel·lícula amb ull analític et desconcentra del primer propòsit del film :  endinsar-te en la història que s’hi narra. Clarament he gaudit molt visionant les pel·lícules i ja n’analitzo de tant en tant, però no durant tot el film i aquest aspecte pot arribar a resultar feixuc.

Un dels primers reptes als què m’he enfrontant en aquest treball ha estat escriure el guió del curtmetratge. Un cop pensada la història, he hagut de buscar com s’escriu un guió i fer-ho jo mateix. Tot i que al final hi ha coses que he canviat i/o omès, és el procés el que ha estat difícil. De tota manera,  m’ha permès tenir un millor coneixement de l’escriptura d’un guió i no veure només un curtmetratge com una producció audiovisual, sinó que he après també que pot ser un producte fins i tot literari.

Finalment, el que sobretot he après durant la meva pràctica, ha estat a planificar, gravar i muntar les seqüències. Si és cert que ja havia realitzat petits projectes, com ara el curtmetratge de l’any passat amb la classe sobre Georges Méliès, allà comptava amb un equip i cadascú s’encarregava d’una cosa diferent. En el cas del meu treball de recerca, he estat jo sol qui ha fet tot el procés. Tot i comptar amb l’ajuda de les meves tutores, la família i els amics, en comparació amb els projectes que he fet dins ara, aquest ha estat molt més difícil de dirigir i quadrar.

Voldria afegir a aquestes consideracions finals que estic molt satisfet del meu aprenentatge i que espero haver aconseguit explicar amb claredat com ha estat aquesta “Creació d’un curtmetratge”.

Bibliografia:
  • Blog de Cultura Audiovisual
  • Entrevistes a Fernando Franco, Jorge Dorado i Lluís Quílez
  • Pàgines web diverses