Guanyem la lluita contra el càncer amb la detecció precoç

Adela Ramírez GuerraTítol: Guanyem la lluita contra el càncer amb la detecció precoç
Autora: Adela Ramírez Guerra
Tutora: Maria del Pilar Garcia Olivella
Modalitat: Ciències i Tecnologia: Científic
Àrea curricular: Biologia
Centre: Ins Antoni de Martí i Franquès
Localitat: Tarragona

Objectius:

El meu treball té com a un dels objectius aprendre a realitzar una tasca de recerca d’informació i treball de camp. Ampliar els meus coneixements sobre el càncer i les síndromes hereditaris d’aquest. A més a més també aprendre les tècniques o procediments que es duen a terme quan una família presenta varis casos de càncers relacionats

Hipòtesi:

Potser l’actuació de la Unitat del Consell genètic variarà en funció del risc diagnosticat de la família que acudeix a la visita

El procés:

El treball està dividit en dues parts: la part teòrica i la part pràctica. A la part teòrica exposo els conceptes aplicats a la posterior part pràctica. Primerament faig una breu explicació del que és el càncer, les seves possibles causes i prevenció. Seguidament em centro en la relació que guarda en càncer amb l’herència. Llavors aprofundeixo en les diferents síndromes de càncer hereditari que coneixem. Per últim, presento el concepte d’Unitat de Consell Genètic en càncer, molt important per entendre la part posterior del treball. La segona part, la pràctica, està dividida en dos apartats, ja que he dut a terme dues experiències diferents. La experiència consisteix en reproduir els passos de la Unitat del Consell Genètic en dos casos diferents, d’aquesta manera els resultats seran distints i podré realitzar un comparació entre ambdós.

La metodologia que he emprat al meu treball és principalment recerca d’informació, tant per realitzar la part teòrica com per la pràctica. El meu procés de selecció d’informació ha consistit en llegir articles de base científica, extreure’n les pròpies conclusions i redactar-ho al treball, si més no, he buscat diferent articles o documents per poder contrastar el contingut. La recerca bibliogràfica de dades familiars ha estat a través d’informes mèdics, i donada la fiabilitat d’aquests no he tingut la necessitat de contrastar informacions. Per últim, la meva experiència vaig realitzar-la a un laboratori i posteriorment vaig redactar el procediment i els resultats obtinguts.

Conclusions:

El diagnòstic precoç de malalties de caràcter hereditari pot salvar moltes vides. És el cas de les Síndromes de càncer hereditari que coneixem actualment. El càncer no té perquè ser una malaltia hereditària, majoritàriament succeeix degut a mutacions en l’ADN de l’individu al llarg de la seva vida. Si més no, un petit percentatge dels casos de càncer són deguts al factor hereditari, i la millor manera d’evitar-los és la detecció precoç.

És per això que quan una família presenta un historial oncològic familiar amb un elevat nombre d’afectats, és el deure de l’Atenció Primària derivar-la a una Unitat de Consell Genètic en Càncer que s’encarregui que assessorar i informar a la família del risc en que es troben i les opcions que tenen.

Un cop finalitzat l’estudi puc donar per vàlida la meva hipòtesis, donat que, l’actuació de la Unitat de Consell Genètic en càncer varia en funció del risc que té una família de patir un Síndrome de càncer hereditari.

Bibliografia: