Automatització i control d’un reg localitzat aïllat de la xarxa elèctrica

c-140002Títol: Automatització i control d’un reg localitzat aïllat de la xarxa elèctrica
Autor: Nil Garcia París
Tutora: Annabel Salvany
Modalitat: Ciències i Tecnologia. Cientificotecnològic
Àrea Curricular: Tecnologia
Centre: Institut Narcís Oller
Localitat: Valls

Objectiu:

L’objectiu del treball és buscar el millor mètode per un reg automatitzat, que està aïllat de la xarxa elèctrica, i amb mitjans sostenibles amb el medi ambient; amb la funció de no haver de desplaçar-se a diari fins a la finca per tal d’obrir i tancar els sectors. Estudiar-ne la viabilitat d’aquest objectiu.

Hipòtesi:

Es poden aplicar les energies renovables en el sector de l’agricultura?

El procés:

Durant el treball he estat fent un estudi detallat sobre tots els aparells necessaris, el seu funcionament, la seva posició en l’esquema i els models adequats per a l’automatització d’un reg localitzat, subministrat per energies alternatives a la xarxa elèctrica. Anteriorment he estudiat la situació de la finca, com està estructurada, i he consultat diverses dades climatològiques properes a la parcel·la per a desenvolupar el meu treball.

En la part experimental he desenvolupat diferents esquemes on s’hi representen el sistema elèctric, el capçal de reg, i el conjunt de tot el sistema d’automatització i control del reg localitzat aïllat de la xarxa elèctrica. També he representat virtualment, en un programa, com funciona tota la xarxa de reg a la finca.

He estudiat la viabilitat de quatre sistemes que es podrien implantar a la finca, que són:

  • Per gravetat.
  • Mitjançant energia solar fotovoltaica.
  • Mitjançant energia eòlica.
  • Amb un generador elèctric.

El funcionament del sistema comença a l’aparell encarregat de transformar l’energia mecànica, solar o eòlica en energia elèctrica. En el cas de la solar i la eòlica, envien l’electricitat al regulador de càrrega, encarregat de portar-la fins a les bateries, on s’hi emmagatzema. Quan s’ha de regar, l’electricitat passa per l’inversor, que la transforma de CC (corrent continu) a CA (corrent altern) per enviar-la fins al transformador de freqüència. En el cas de l’energia mecànica va directament al transformador.
Just abans de que arribi l’electricitat al transformador, hi ha instal·lat un interruptor de nivell per a saber si al dipòsit hi ha suficient aigua per a poder regar. Un cop ha arribat l’electricitat al transformador, l’envia a la bomba motor i el regula segons la quantitat d’aigua que es necessita per a cada sector, mitjançant un transductor de pressió. També es pot comprovar la pressió de manera visual amb el manòmetre. El filtre està col·locat a la sortida del motor per a treure les possibles restes que es moguin amb l’aigua. Al conducte s’hi instal·la una ventosa per a treure l’aire de les canonades.
Per últim, el programador de reg és l’encarregat de distribuir i sectoritzar els cinc sectors que hi ha a la finca mitjançant un cable elèctric fins als solenoides, instal·lats al costat de cada vàlvula de diafragma.

esquema-sistema-complet

Conclusions:

Es necessita una gran concentració per a desenvolupar tot el sistema, ja que és com un gran trencaclosques. Hi ha molts factors que hi intervenen, juntament amb nombroses dades dels aparells i resultats que han de sortir per tal de que tot el sistema tingui una relació entre si. Fórmules tant simples com les de la potència, l’amperatge o el voltatge són essencials per a trobar uns resultats adequats a l’hora de col·locar unes bateries o uns panells solars en sèrie o en paral·lel.

Bibliografia:
  • P. Berenguer i A. Reguant. Curs bàsic de reg. Generalitat de Catalunya: Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural. 2010
  • HIDROLOGY. Catàleg de preus de l’any 2009. Alpicat (Lleida): Empresa distribuïdora de sistemes de conducció i tractament d’aigua. 2010.