La granota verda (solució del repte 6) i NOU REPTE núm. 7

I la resposta del sisè repte era… LA GRANOTA VERDA

Bon dia alumnes d’arreu! En el sisè repte hi heu participat 150 alumnes (114 de Primària, 33 d’ESO i 3 de Batxillerat i Cicles Formatius). 63 persones heu encertat la resposta i…, es tractava de la granota verda (Pelophylax perezi). Foto © David Pérez.

Gripaus i granotes: són el mateix?

Les granotes pertanyen a un grup d’amfibis anomenats anurs. La paraula amfibis significa animals de doble vida, perquè poden viure tant dins com fora de l’aigua. La paraula anurs ens indica que no tenen cua en la seva fase adulta. Dins d’aquest mateix grup hi trobaríem també els gripaus. És molt important que no pensem que el gripau és el mascle de la granota, perquè en realitat són dues espècies diferents. Podem trobar granotes mascle i femella, i gripaus mascle i femella. A Catalunya hi ha diverses espècies de gripaus i granotes.

Com podem distingir la granota verda de les altres espècies?

La granota que vareu poder escoltar a l’àudio del repte número 6 és la granota verda o granota vulgar. A través del seu cant es pot diferenciar d’altres granotes molt millor que a simple vista, perquè no es deixa veure gaire. És bona saltadora i nedadora: s’escapa amb molta facilitat! La podem sentir durant la primavera i l’estiu. Els mascles canten tots junts, especialment a l’època de l’aparellament. En el següent vídeo podreu observar com un mascle de granota verda infla els seus sacs vocals per poder amplificar el so del seu cant (© Joaquín Cid Leal):

És de color verd, tal com indica el seu nom, amb unes taques fosques i una línia de color verd més clar que li ressegueix tota la columna vertebral. Als costats hi té dues línies més gruixudes, d’un color més clar, i la panxa és grisa. Al llarg de l’estiu la seva pell va canviant el tons verd clar per una coloració més fosca, com podem observar en aquesta fotografia del Ferran Turmo ©.

Les seves potes posteriors són molt llargues i amb cinc dits, mentre que les de davant són més curtes i en tenen quatre. La femella és més gran que el mascle, pot arribar a mesurar 11 cm de longitud, mentre que el mascle no supera els 8,5cm (es mesura només el cos, deixant les potes a part).

La podem trobar a tota Catalunya des de nivell del mar fins a 2.400m d’alçada, i també a França, Portugal i Espanya. És molt poc exigent, només necessita una zona amb aigua permanent, encara que no sigui massa neta. Això fa que sigui força abundant i que fins i tot visqui en alguns parcs urbans de Barcelona. Viu en basses naturals i en zones d’aigües lentes com petits torrents, rieres i rius; però també en basses artificials i en canals de regadiu.

Dieta

S’alimenta d’invertebrats com mosques, mosquits, vespes, abelles, escarabats, formigues… que atrapa amb la seva llarga llengua. Però també pot menjar algun vertebrat o fins i tot capgrossos o individus més petits de la seva pròpia espècie.

Reproducció i metamorfosi

A principis de primavera és el moment de l’aparellament, i cap al mes d’abril la femella pon els ous (entre 5.000 i 7.000) envoltats d’una massa gelatinosa, enganxats a la vegetació que hi ha dins de l’aigua. Quan anem d’excursió i veiem una posta d’amfibi, un bon truc per a diferenciar si és de gripau o és de granota és fixar-se en la pista que us vam donar a l’enigma: els gripaus fan cordons d’ous, i en canvi les granotes ponen els ous en una massa, fent una forma semblant a la d’un núvol o un raïm (© Polly Dot). Si voleu saber de què són les postes d’amfibis anurs quan en trobeu podeu fer servir la clau dicotòmica dissenyada per la Societat Catalana d’Herpetologia, consultable aquí.

Les larves surten de l’ou al cap d’una setmana en forma de capgròs o cullereta, amb l’aspecte que podeu veure a la fotografia (© David Pérez: foto esquerra, foto dreta). A partir d’aquest moment és quan comença el fantàstic procés de la metamorfosi, que durarà uns tres mesos. Mireu el vídeo que van gravar els alumnes de l’Escola Valldeflors de Tremp amb la mestra Montse Badia ©. Durant aquest temps anirà passant per diferents fases, fins a tenir l’aparença d’una granota adulta, en que ja tindrà les potes ben formades i haurà perdut la cua.

La mitjana de vida d’una granota verda és d’uns tres anys, tot i que pot arribar fins als sis. Té diversos depredadors com ocells (cigonyes, garses…), mamífers (llúdriga, porc senglar…), alguns peixos, serps i crustacis (com els crancs de riu).

I el repte d’avui és…

És dilluns i per tant us presentem el 7è repte!

Avui us presentem un repte visual i sonor a la vegada! Ara que ja comença el desconfinament progressiu, aquest cap de setmana vam poder sortir una mica d’excursió a fer esport, sense sortir del municipi de l’Alt Àneu. Al camí de pujada del poble de Son al refugi del Pla de la Font vam trobar aquest manyoc de pèl que podeu veure a la foto, a 1.700 mt d’alçada (© CdA Valls d’Àneu). El pèl que vam trobar és la muda del pèl d’hivern, de color marró grisós. Cada pèl per dintre està buit com un macarró, té una càmera d’aire a dins. Aquesta característica del pèl d’hivern és una adaptació d’aquest animal per poder trescar pel bosc sense morir de fred. Quan arriba el bon temps, com que la temperatura és més alta, ja no necessita aquest tipus de pèl i fa la muda: el pèl d’estiu no té la càmera d’aire dintre i és de color marró canyella, fins i tot una mica ataronjat.

És d’una espècie que tot just ara comença a entrar en zel. Els mascles fan un so molt característic per marcar territori i atreure l’atenció de les femelles, que és el que podreu sentir a l’àudio (© Àudio: Dr. Karl-Heinz Frommolt).

 

Alumnes: Podeu participar al 7è repte CLICANT AQUÍ.

Termini per contestar: Dimecres 13/5/20 a les 12:00h.

I recordeu!

Si ets mestre/a, professor/a, mare o pare i vols rebre un correu-e d’alerta cada cop que publiquem un nou repte del concurs naturalista per poder-lo fer arribar als teus alumnes o als teus fills i filles, escriviu-nos a cda-vallsdaneu@xtec.cat indicant el vostre nom i cognom i us afegirem a la llista. Feu difusió d’aquest concurs a tothom a qui cregueu que li pot interessar. Hi poden participar escolars de Primària o estudiants d’institut de qualsevol edat i de qualsevol indret. 

Fins al proper repte! Confinats però aprenent! #ambprismaticsalterrat #joemquedoacasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>