Propietats químiques de l’aigua

INS Ramon Casas i Carbó, Palau Solità i Plegamans
ypmy77bl

Encetem la temporada d’estades al CdA de la Vall de Boí amb els/les alumnes de segon de batxillerat de l’Institut Ramon Casas i Carbó, que han passat una setmana amb nosaltres treballant un ampli ventall d’activitats relacionades amb el medi natural: càlcul de la biomassa d’un bosc, rendiment fotosintètic i propietats dels pigments fotosintètics, GPS i orientació i també la qualitat de l’aigua del riu Noguera de Tor al seu pas per Barruera. La proposta d’investigació que fem des del CdA és l’anàlisi integral de la qualitat del riu, el seu estat ecològic. Per arribar a conclusions, estudiem l’ecosistema fluvial des de tres punts de vista: el biològic, l’hidromorfològic i el fisicoquímic.

e3px36az
valoració de l’alcalinitat total de la mostra d’aigua

Avui ens centrarem en l’estudi a nivell de propietats fisicoquímiques que hem fet. La Noguera de Tor, que recull les aigües que davallen de la Ribera de Sant Nicolau i de la riera de Caldes, directes d’Aigüestortes, transcorre tota la Vall de Boí enriquint les seves aigües al seu pas pels diferents substrats geològics que conformen la Vall. També influiran en les seves propietats fisicoquímiques la vessant per on discorrin les aigües que acull i les diferents fonts antròpiques de contaminació que també aporten elements a l’aigua.

 

shtqt17u
colorimetria per determinar el PH de la mostraHem analitzat tot un ventall de paràmetres fisicoquímiques de diferents mostres d’aigua, recollides a diferents punts de la llera del riu. Com es que tenim aigües tan riques en clorurs aquí a la Vall, quan no hi ha roques com l’halita o la silvina que serien la font natural de clorurs? Per què les aigües que venen de la central hidroelèctrica, les que venen directament d’Aigüestortes, tenen uns nivells tan baixos d’alcalinitat? Podem saber d’on provenen les aigües de les basses laterals del riu sol observant la seva composició química? Totes aquestes preguntes han estat resoltes sense cap mena de dubte despres d’una jornada molt completa de treball de camp, laboratori i discussió a l’aula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>