La Xarxa Transfronterera d’Educació Pirineus Vius fa 20 anys!

Els passats dies 12,13 i 14 de desembre el CdA Vall de Boí, juntament amb el CdA Valls d’Àneu, vam assistir a la trobada anual de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius (XEPV), que enguany es va fer a Bagnères de Bigorre, al nostre vessant veí dels Pirineus (Dpt. Alts Pirineus, França). Enguany es celebrava el seu 20è aniversari.

La xarxa Pirineus Vius va néixer al 1997 a arrel d’una iniciativa de cinc entitats que feien activitats de sensibilització ambiental sobre el trencalòs (Gypaetusbarbatus), una espècie amenaçada i molt emblemàtica. La iniciativa de treballar conjuntament va anar molt bé, de manera que a partir del 2003 la XEPV va passar a ser transfronterera i va acollir entitats de Navarra, Aragó i Catalunya. La cosa any rere any ha anat creixent i avui per avui la XEPV ja aglutina 60 entitats diferents d’ambdós cantons dels Pirineus, totes elles dedicades a fer Educació Ambiental al llarg de la serralada.I val a dir que tots els membres que la integren estan ben motivats a treballar junts per dur a terme projectes d’Educació Ambiental, ja que enguany a les jornades hi van assistir 140 persones! Per ampliar informació sobre la XEPV podeu consultar la seva web: http://cat.repv.org/

Durant tres dies vam tenir la oportunitat de formar-nos, assistint a diverses conferències sobre diferents temàtiques relacionades amb els Pirineus, com poden ser la ponència del botànic Luis Villar (Instituto Pirenaico de Ecologia), amb la qual vam poder aprendre sobre la flora pirinenca; una conferència sobre Arqueologia i paisatge Pirinenc, impartida per l’arqueòleg Josep-Maria Pallet(Institut Català d’Arqueologia Clàssica); o bé una xerrada sobre les Llegendes dels Pirineus i el patrimoni oral.

També vam poder participar en grups de treball i discussió, durant els quals ens reuníem amb membres d’altres entitats catalanes, navarreses, franceses o aragoneses per a reflexionar i debatre sobre temes d’Educació Ambiental als Pirineus; o bé produir materials enfocats a fer Educació Ambiental.

Cal destacar que la XEPV aquest any 2017 ha obtingut finançament per dur a terme un Programa Europeu POCTEFA. Es tracta d’una subvenció de la Unió Europea per a fer accions transfrontereres que vinculin Espanya, França i Andorra. Amb aquest finançament es desenvoluparan diversos projectes encarats a l’Educació Ambiental. Un d’ells serà desenvolupar la APP ADN Pirineus, on es recollirà i s’exposarà informació d’interès sobre patrimoni natural, cultural i turística de les valls pirinenques. També s’habilitarà el Piribus: un autobús que al seu interior tindrà una exposició sobre el Pirineu i que anirà movent-se per tota la serralada, acompanyat d’activitats educatives i de coneixement tant per públic escolar com turístic. Hi haurà 10 parades en territori català, 4 a l’Aragó, 4 a Navarra i 12 a França.

Tant CdA Valls d’Àneu com CdA Vall de Boí concloem després de les jornades que l’intercanvi d’experiències, de materials i coneixements amb els diferents membres de la xarxa ha estat molt enriquidor. Les trobades anuals de la XEPV són una plataforma de networking excepcional, i són una oportunitat per a estar al dia de l’activitat i propostes educatives en l’àmbit ambiental que s’estan duent a terme als Pirineus. També suposen una possibilitat molt nodridora de formació, a través de les diferents ponències. Cal destacar també que el fet que sigui una xarxa transfronterera augmenta l’interès de l’experiència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>