L’Institut Olorda explora les Escletxes del Papiol

El dia 1 d’abril, els nois i noies de l’optativa de biologia i geologia de 4t d’ESO de l’Institut Olorda de Sant Feliu de Llobregat, han anat a explorar Les Escletxes del Papiol acompanyats pel Camp d’aprenentatge Can Santoi. Conjuntament ens hem situat geogràficament el lloc i, després d’haver vist les primeres escletxes, hem plantejat l’activitat com a una recerca basada en evidències. Han sorgit dues hipòtesis: “les escletxes s’han originat a causa de fenòmens meteorològics erosius” i “les escletxes s’han produït per efecte de la tectònica de plaques“.

A partir d’aquestes hipòtesis, han dedicat especial atenció a identificar les propietats dels materials sedimentaris inferiors, les argiles. Han comprovat la plasticitat en presència d’aigua. Els estrats superiors, formats per calcàries fossilíferes, que a escala micro són impermeables, però a escala meso i macro estan plens de forats i d’esquerdes verticals. Aquestes esquerdes sí que poden conduir les aigües pluvials cap als estrats inferiors argilosos.

A posteriori, s’han dedicat a mesurar l’orientació i les inclinacions de les parets de les escletxes i n’han tret paral·lelismes. Han obtingut que la majoria tenen una orientació nord-oest a sud-est, sinclinen entre 80 i 90 graus cap a l’est i tenen obertures des de menys d’un metre a quasi 3 metres.

Amb tot el que han vist, han reelaborat la hipòtesis inicial dels fenòmens erosius. La història més factible és que els estrats calcaris, més rígids però amb fissures, hagin anat impregnant-se d’aigua fins arribar als estrats inferiors argilosos. Com que tot el conjunt es troba inclinat, el més probable és que per gravetat els estrats calcaris s’hagin esberlat i lliscat, produint aquest conjunt de grans esquerdes conegudes com les Escletxes. També és possible que alguns terratrèmols hagin ajudat al progressiu lliscament. En acabar i de camí cap el nucli urbà hem pogut veure algunes afectacions als edificis per lliscament del substrat argilós.

Hem reflexionat sobre la nostra recerca i hem conclòs que cal conèixer bé el subsòl per a dissenyar-hi edificis. Si no avaluem el subsòl, els riscos geològics poden ser elevat i el cost econòmic i social també. Satisfets de l’experiència, els joves de quart han ampliat aquest dia el que estan aprenent a l’Institut.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>