Interculturalitat en veu alta: “Contes de tots colors”

Contes de tots colorsLa Ràdio FLIC, projecte emmarcat dins del 10è festival FLIC  de literatures i arts jove i infantil, ens presenta el seu projecte “Contes de tots colors: L’origen de les coses”, un conjunt d’històries de diferents cultures explicades per narradores i narradors d’arreu del món que, amb estils personals per explicar-les, exemplifiquen la diversitat de parlants de llengua catalana que hi ha al nostre país.

Els “Contes de tots colors: L’origen de les coses” estan adreçats, principalment, a l’alumnat de cicle superior de primària i de primer cicle d’ESO i poden esdevenir una eina molt útil per treballar la competència receptiva oral. Aquests materials també ens permeten incorporar la perspectiva intercultural en les activitats, ja que, per una banda, podem establir ponts entre les diverses cultures presents a l’aula, tot fomentant espais d’inclusió que ajudin a conviure en una mateixa comunitat, i, per una altra, promovem l’ús de la llengua catalana com un element de cohesió i igualtat d’oportunitats.

Pel que fa a la temàtica dels relats, revelen l’origen i la raó per la qual podem trobar algunes coses al nostre voltant o, fins i tot, al lloc més remot del planeta Terra. Les veus, juntament amb l’acompanyament musical de la banda CaboSanRoque, ens submergiran de ple en les narratives populars de països de l’Europa mediterrània, Àfrica, Amèrica del Sud i Àsia. A la mateixa pàgina també trobareu altres relats d’altres temàtiques, com ara de bruixes o d’animals.

A més a més, també disposeu d’aquesta proposta d’activitats per treballar la literatura oral, en què les activitats presentades funcionen com a guia per al professorat i es poden adaptar en funció del grup classe, ja sigui analitzant el discurs del narrador/a, portant a terme un debat, inventant o ampliant els contes, entre moltes altres possibilitats.

Fem, doncs, de l’aula un espai intercultural per compartir aquestes històries!

Font: XTEC (Espai de recursos per a l'alumnat d'origen estranger)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>