Full informatiu N.15 Desembre 2022

Participa a la ROBOCAT 2023!

Vols que el teu alumnat visqui un campionat de robòtica? T’agradaria que participés i posés en pràctica els seus coneixements i habilitats en programació a la ROBOCAT 2023? No esperis més, des de Make&Learn t’ho posem molt fàcil!

En articles anteriors vam parlar-vos de la ROBOCAT, com un entorn tecnològic d’aprenentatge. Doncs aquesta iniciativa que se celebra des de 2015, reuneix a milers d’estudiants que participen en el campionat amb un objectiu comú: resoldre un repte mitjançant la robòtica.

A Make&Learn entenem la robòtica educativa com un recurs pedagògic que a més de fomentar el desenvolupament de competències de l’àmbit STEAM, orientat correctament, ajuda a desenvolupar altres habilitats i competències en l’alumnat com: l’anàlisi, la lògica, la resolució de problemes o el treball en equip, per exemple.

El període d’inscripcions va començar el dia 1 de setembre de 2022 i finalitzarà el 12 de febrer de 2023.

Més informació

Formació per a impulsar l’aprenentatge amb sentit (EAS)

El Tetraedre de l’Aprenentatge amb Sentit (TAS) és fruit de la construcció col·lectiva de l’equip CESIRE (amb la col·laboració d’experts de l’àmbit educatiu) amb l’objectiu de potenciar la innovació pedagògica envers nous entorns d’aprenentatge amb sentit, altament eficaços, inclusius i connectats amb la vida.

Partint d’aquest marc pedagògic, el curs passat es va iniciar al CESIRE un nou projecte: guiar centres educatius (escoles, instituts i instituts escola) en el marc del nou currículum, amb l’objectiu d’innovar les pràctiques d’aula, a través de la reflexió, el disseny, la implementació i l’avaluació d’Experiències d’Aprenentatge amb Sentit (EAS).

En aquest moment els professionals del CESIRE ja tenen dissenyada la formació, tenen un equip de guies capacitat per a fer l’acompanyament als centres i  han demanat la col·laboració dels Serveis Educatius per a poder fer extensiva aquesta oferta al territori.

📹 Vídeo presentació EAS

📑 Infografia EAS

Aquest curs 2022-23 es realitzarà un taller de 10 hores, responent a la finalitat de presentar la formació i sensibilitzar a tres o quatre persones del centre (una d’aquestes persones ha de ser de l’equip directiu) perquè coneguin què s’ofereix, valorar si dona resposta a les seves necessitats (de forma coherent amb la situació pedagògica actual del centre i el seu PEC) i planificar aquesta formació en el seu centre, pel curs 2023-2024. Aquestes tres sessions també han de servir per tenir un primer contacte amb docents i membres dels equips directius, a través dels quals conèixer les característiques i necessitats de cada centre per dissenyar l’assessorament de manera personalitzada.

Si el vostre centre està interessat en aquest acompanyament, només cal que us poseu en contacte amb el Centre de Recursos Pedagògics per sol·licitar la participació en aquesta formació a través de l’adreça de correu crp-santfeliu@xtec.cat

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Divendres 11 de febrer de 2022

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, organitzen la jornada #100tífiques.

Per quart any consecutiu, els centres escolars de tot el país tindran l’oportunitat de connectar i conèixer investigadores de l’entorn de l’empresa, centres de recerca i universitats de Catalunya i el món. L’objectiu del projecte és fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia.

Aquesta acció té com a objectius:

  • Fomentar l’impuls de vocacions científiques i/o emprenedores entre les nenes.
  • Potenciar la connexió i interacció de científiques i ciutadanes, tot vertebrant accions bidireccionals.
  • Impulsar vincles i dinàmiques col·laboratives entre científiques del sistema públic i del privat; i també amb altes directives d’empresa i prescriptores de les polítiques públiques.

Més informació

Dintre del marc del projecte europeu Science4Pandemics, que té com a objectiu educar als adolescents en la prevenció i gestió de pandèmies i promoure la participació en activitats de ciència ciutadana, des de la Fundació Sant Joan de Déu, hem dissenyat un kit per a escoles adreçat a l’alumnat d’entre 12 i 18 anys (Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació professional) que inclou una proposta d’activitats relacionada amb el tema de la ciència ciutadana per desenvolupar a l’aula.
TOOLKIT DE CIÈNCIA CIUTADANA PER A ESCOLES El kit pretén fomentar el coneixement de l’alumnat en relació amb els conceptes bàsics de ciència ciutadana a través de la realització d’activitats d’investigació participativa sobre l’acceptació de les vacunes i la digitalització dels assajos clínics. El material és en anglès, ja que les activitats proposades formen part d’un projecte d’àmbit europeu, fet que el converteix en una oportunitat per als centres de treballar la competència lingüística en llengua estrangera. També disposen del material en castellà.
Per poder fer l’activitat caldrà que l’alumnat es registri a la plataforma de Science4Pandemics: https://science4pandemics.eu/
Taller “Fem ciència per aprendre ciències” (14 de gener de 2023)

El CESIRE ofereix un servei de préstec de materials amb propostes didàctiques per treballar les ciències a qualsevol etapa educativa.

El proper dissabte 14 de gener tindrà lloc un taller en el que ens en compartiran activitats i propostes d’aula a partir de preguntes investigables.

Després d’una conversa inicial, ens mostraran alguns exemples i ens convidaran a participar en els tallers que trobareu a la infografia.

📅 Dissabte 14 de gener de 2023

🕘 De 9’00 a 14’00 hores

📍 CESIRE (vegeu mapa)

ℹ️ Programa de la jornada

✍️ Formulari d’inscripció

Us animem a participar-hi!

#STEAMcat

Recordeu que al CESIRE, a Repensem les tradicions,  podeu trobar activitats inspiradores per treballar amb el vostre alumnat el significat d’algunes festes. Ara ve Nadal us pot ajudar a repensar què es celebra aquests dies, a fer debats a classe, a esbrinar el perquè d’aquesta tradició, a veure els canvis i les continuïtats, a posicionar-se… Feu-ne una ullada!!!!

l programa FAIG és una oportunitat per crear entorns d’aprenentatge amb sentit, on posar l’alumnat al centre, sentint la seva veu per a crear un món millor on viure i conviure.

Durant el curs 2022-2023, trenta-cinc escoles, instituts i instituts escola de tota Catalunya formen una primera xarxa de centres pilot del programa FAIG, que el el curs 2023-2024 s’ampliarà a 150 centres.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya convoca la 20a edició dels Premis eduCAC en col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu dels Premis eduCAC és promoure l’educació mediàtica en el sistema educatiu i reconèixer la feina de la comunitat educativa en aquest àmbit.
Material pedagògic Ciència animada «El mètode científic» de la UB
La Universitat de Barcelona apropa la recerca a tota la ciutadania a través de   La UB Divulga,  on apleguen les iniciatives que es fan a la UB mitjançant camins diversos: des de xerrades adreçades a públics allunyats dels fòrums científics fins a l’organització de festes i jocs per explicar ciència, passant per una intensa tasca de difusió a les xarxes socials. Investigadors de totes les disciplines estan implicats en aquesta tasca cabdal.
Els centres educatius poden comptar amb recursos en línia, per exemple, material pedagògic de «El mètode científic» (Ciència animada, episodi 1)

Des de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I) de la Universitat de Barcelona ens fan arribar una proposta per treballar el Mètode Científic amb l’alumnat de primària i secundària.

Qualsevol dubte, podeu contactar en el correu ucc@ub.edu

MATERIAL PEDAGÒGIC – CIÈNCIA ANIMADA

 

 

Us compartim aquest espai virtual creat pel Servei d’Innovació, Xarxes i Serveis Educatius de la Subdirecció General d’Innovació i Formació del Departament d’Educació per tal de donar visibilitat i gestionar la difusió de recursos, materials, projectes, informacions i actuacions als centres, professorat, alumnat i xarxes.

Iniciativa adreçada a alumnat de 1r d’ESO que promou la conscienciació sobre la importància de la memòria i altres funcions cognitives. L’objectiu és millorar la salut cognitiva dels nois i noies per alentir l’envelliment del cervell i ajudar a preservar la qualitat de vida davant malalties neurodegeneratives. 

El termini de preinscripció finalitza a mitjans de desembre ho podeu fer aquí. Per més informació consulteu l’enllaç a la pàgina web.

La Fundació Catalunya Europa convoca la tercera edició del premi “Què és per a tu Europa?” amb el propòsit d’acostar Europa als joves a través de la fotografia i l’audiovisual. Està adreçat a alumnat de segon cicle de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà o superior. La convocatòria dels premis es farà al gener i estarà oberta fins a l’abril.

Trobareu tota la informació actualitzada a partir del gener a la pàgina web 

Des de l’Associació El Racó dels Robotaires et convidem a participar en la 7a edició de la ROBOCATEl Campionat de Robòtica de Catalunya. La temàtica i el repte de la ROBOCAT 2023 s’ambienten en l’Agricultura Sostenible. El període d’inscripcions finalitzarà el 13 de febrer de 2023.

Trobareu tota la informació actualitzada sobre la normativa, plànols i elements del taulell de joc en el següent enllaç. Veureu que podeu construir pel vostre compte el camp i adquirir els elements de joc de forma fàcil i assequible. També hi ha l’opció de comprar-los directament a través de la botiga virtual de Make&Learn.

La unitat didàctica de la ROBOCAT 2023 està disponible a través del següent enllaç.

La reunió informativa de la ROBOCAT 2023 es celebrarà el dimarts 10 de gener a les 18:30 hores. Us podeu inscriure a través del següent enllaç.

La ROBOCAT 2023 comptarà amb tres fases territorials i una Gran Final, en la què hi participaran els equips millor classificats.

Les fases territorials de la ROBOCAT 2023 són les següents :

  • ROBOCAT Mataró: divendres 5 de maig de 2023 de 15:00-20:00 hores al TecnoCampus Mataró-Maresme. Co-organitza: Xnergic
  • ROBOCAT Barcelona: dissabte 6 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores i 15:00-20:00 hores a la Fundació Llor. Co-organitza: Fundació Llor
  • ROBOCAT Girona: diumenge 7 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores a l’Escola FEDAC Sant Narcís. Co-organitza: Escola FEDAC Sant Narcís

La Gran Final ROBOCAT es celebrarà el dissabte 13 de maig de 2023 de 8:00-14:00 hores a l’Escola Daina-Isard. Co-organitza: Escola Daina-Isard

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>