Riscos de la criança compartida (sharenting)

El 89% de les famílies comparteixen el contingut dels seus fills i filles a Facebook, Instagram o TikTok, aproximadament un cop al mes. Molts pares i mares volen compartir amb altres persones, properes o llunyanes, la felicitat de la seva maternitat i paternitat, l’evolució física del menor, el seu desenvolupament cognitiu, els seus dubtes o inquietuds sobre la criança en les diferents etapes de creixement… En una època en què internet i les xarxes socials són plenament protagonistes, aquests canals esdevenen prioritaris per a progenitors amb aquesta necessitat.

L’APDCAT ha publicat un nou vídeo per conscienciar els progenitors dels riscos de la criança compartida o sharenting. Es tracta d’una tendència cada vegada més popular, en què els pares i mares comparteixen imatges, vídeos i informació sobre els seus fills i filles a internet i les xarxes socials, així com les seves pròpies experiències o inquietuds al voltant de la criança.

 

El vídeo forma part de la campanya #DadesSegures, mitjançant la qual es vol conscienciar la ciutadania sobre la protecció de la privacitat i l’ús de les noves tecnologies. El vídeo es complementa amb una nova entrada web, que amplia la informació sobre què és la criança compartida, per què es produeix, quins riscos comporta i què cal tenir en compte abans de publicar informació de menors a internet i les xarxes, així com algunes recomanacions.

Per publicar informació d’altres persones a internet i les xarxes socials, cal el seu consentiment. En el cas dels menors de 14 anys, aquest consentiment recau en els pares, mares i tutors legals. En tot cas, abans de publicar imatges o dades sobre menors, l’APDCAT remarca que cal pensar en el dret a la intimitat i la reputació de l’infant, i si estaria d’acord que es publiquessin imatges i informació íntima seva a internet i les xarxes socials, tenint en compte que immediatament queda fora de control i pot ser manipulada.