És útil no fer res?

No fer res: un mite, una protesta o un privilegi?

(…), a la societat actual, plantejar-se no fer res és avui un privilegi.
(…) Per què és útil no fer res? Com aprendre a no fer res? I com trencar tots els estigmes que envolten aquesta pràctica? Perquè quan la societat ens vol productius i submisos, el no fer res, encara que pugui semblar contradictori, també pot esdevenir un gran acte de protesta.

El ritme productivista marca l’agenda de les nostres vides, plenes d’activitats. Cal potser aturar-se i reivindicar la contemplació? Com aprenem a no fer res?

“No fer res millora la nostra qualitat de vida?”

(pàg. 24)

Oriol Quintana, doctor en Humanitats i autor de La mandra (Fragmenta) fa una defensa aferrissada de la vida contemplativa i afirma que podríem treballar menys hores per viure millor.

Na Pai (investigador i divulgador social i polític)
Per QuÈ soBreProduÏm?

“Tot i que la nostra subsistència ja no depengui de treballar de sol a sol, seguim reproduint una moral que venera el treball i el productivisme”.

Publicació en PDF


Ociositat contra capitalisme

“l’existència humana es veu absorbida incansablement per l’activitat”. Negant aquesta necessitat, Byung-Chul Han articula el seu recorregut a partir d’una tesi personal, que entronca amb altres formes del pensament passiu, inactiu: “Hem oblidat que la inactivitat, que no produeix res, representa en si mateixa una forma intensa i resplendent de vida. A la pressió del treball i el rendiment, cal oposar directament una política de la inactivitat, que fa possible l’aparició d’un temps lliure de debò.

Llegiu tot l’article


¡A la mierda el trabajo!

No, el trabajo rara vez dignifica: al contrario, es denigrante, alienante, pesado, monótono y se lleva por delante una gran parte de nuestras vidas. Pocas son las personas que tienen la fortuna de disfrutar con el trabajo que hacen e, incluso aquellas que lo hacen, acaban aburriéndose o sencillamente prefiriendo hacer cualquier otra cosa.

Toda nuestra vida, desde que empezamos a estudiar, está marcada por la aspiración de ser alguien el día de mañana, y ese alguien implica alguien con mucho éxito, y ese éxito se mide solo en dinero, y el dinero se mide con trabajo. Así que nuestra educación, nuestra formación, no va destinada a convertirnos en seres humanos excepcionales, a potenciar nuestras habilidades y nuestros anhelos.

Llegiu tot l’article


→La productividad de no hacer nada: una oda a la pereza

En un mundo en constante movimiento que nos obliga a ser productivos incluso cuando estamos descansando, no hacer (realmente) nada se concibe como un error marginal de nuestra forma de vida. Sin embargo, la ociosidad y la pereza son necesarias para dejar de exigirnos y poder centrarnos en nuestras metas.

(Llegiu l’article sencer en aquest enllaç).