Darwin a l’aula

Deconstruint l’evolució

WebQuest per a 4t d’ESO – Biologia

Dissenyada per Elena Ruiz Pérez

Malgrat la resistència inicial a la teoria de l’evolució de Darwin, a principis del S. XX la idea de l’evolució era ja acceptada per la majoria de confesions cristianes. Tot i així, nombrosos grups de cristians evangèlics d’estats americans del sud i del mig oest, han intentat prohibir repetidament l’ensenyament de l’evolució a les escoles.

La persistència, 150 anys després de la publicació de “L’origen de les espècies”, de creences obertament anticientífiques és una gran paradoxa del nostre temps.

Antonio Barbadilla


#BBCMundo #CharlesDarwin #teoriadelaevolucion

Evolución vs Dios: por qué la teoría de Darwin fue revolucionaria

Hace 160 años, Charles Darwin publicó “El origen de las especies” y su teoría de la evolución cambió radicalmente la biología: su explicación del origen del ser humano supuso una revolución, ya que hasta entonces la mayoría de los científicos occidentales compartían la idea de que Dios había concebido a todas las criaturas del planeta. El naturalista británico fue el primero en ofrecer evidencias para explicar el mecanismo que hace posible la evolución: la selección natural. Y así se convirtió en uno de los pensadores y científicos más importantes de la Historia. Pero para eso, antes tuvo que embarcarse en un viaje extraordinario, hacer cientos de experimentos y escribir durante 20 años.


Darwin i la teoria de l’evolució, Petit Sàpiens

Descobriu la vida de l’investigador que va revolucionar la ciència, i poseu a prova el que heu après amb un ‘quiz’!

Fa 160 anys, la majoria de científics creien que tots els animals i les plantes eren una creació de Déu, i que havien estat sempre iguals. Això va canviar de manera radical gràcies a Charles Darwin, un investigador que va ser tan espavilat com valent, i que va canviar per sempre el rumb de la ciència.


La caricatura de Darwin

Evolució, ciència i religió en les vinyetes gràfiques

Anna Mateu, Martí Domínguez (Revista Mètode)

La figura de Darwin s’ha convertit en aquests dos-cents anys en una icona de la ciència fàcilment identificable pel públic general, i aquest fet va facilitar que es fera present en l’humor gràfic. Una relació, la de Darwin i la teoria de l’evolució amb les vinyetes, que no és nova. Ja des de la publicació de L’origen de les espècies, els humoristes i il·lustradors van trobar en el científic i la seua teoria un filó per als seus treballs. La polèmica amb la religió i la idea de l’evolució des dels primats van ser unes de les claus, però la nova teoria de Darwin també es va utilitzar, i es continua utilitzant, com a analogia per criticar altres aspectes de la societat.

La imatge de Darwin s’ha convertit en una de les figures més carismàtiques de la ciència. Pocs científics gaudeixen de tanta popularitat, comparable potser a la d’Albert Einstein. Tots dos comparteixen haver tingut un gran impacte en la societat de l’època, més enllà de les seues aportacions a l’avenç científic.


 

La peligrosa idea de Darwin

La peligrosa idea de Darwin (Reino Unido, 2001), de David Espar y Susan K. Lewis, narrado por el actor inglés Liam Neeson, es un largometraje documental que combina entrevistas con dramatizaciones de la vida de Darwin y secuencias de documentales actuales sobre hechos científicos, para hacer una introducción a los conceptos clave de la teoría de la evolución.