Cossos celestes i asteroides

Àlex Munté PérezTítol:          Cossos celestes i asteroides
Autor/a:     Àlex Munté Pérez
Tutor/a:      Joan Lupiáñez Porcel
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Física
Centre:       Ins Fontanelles
Localitat:   Les Borges del Camp

Objectius:
  1. Conèixer els diferents tipus de cossos celestes que existeixen aprofundint en els asteroides.

  2. Idear una representació gràfica de l’òrbita d’un asteroide.

  3. Calcular el període orbital d’un asteroide.

  4. Saber generar una corba de llum d’un asteroide a partir de la seva observació.

  5. Calcular a partir de la corba de llum d’un asteroide el seu període de rotació.

Hipòtesi:

“L’estudi d’un asteroide s’inicia amb el coneixement dels seus moviments a l’espai?”
Aquesta hipòtesi parteix del supòsit que per tal de realitzar un estudi profund sobre un cos celeste, concretament un asteroide, primerament cal conèixer la seva localització i els seus moviments realitzats a l’espai. Per localitzar-lo i estudiar els seus moviments hem de iniciar una investigació partint de la seva observació. A partir de l’observació d’un asteroide podrem fer una representació gràfica de la seva òrbita, calcular el seu període de translació i calcular el seu període de rotació.
Si aquests factors són coneguts podrem situar un asteroide en un punt concret de l’espai i en un moment determinat. D’aquesta manera tindrem la possibilitat de realitzar futures investigacions sobre qualsevol asteroide localitzat prèviament i amb moviments establerts.
En aquest treball de recerca intentaré demostrar que es compleix aquesta hipòtesi: l’estudi d’un asteroide comença amb el coneixement dels seus moviments en l’espai.

El procés:

Aquest treball dins del camp de l’astronomia es centra en els asteroides ja que durant les estades a les Canàries aquests van ser un tema central d’investigació.
Aquesta investigació la podem dividir en dues parts: una primera part de caire més teòric en la qual he realitzat una recerca exhaustiva sobre els cossos celestes aprofundint en els asteroides. La realització d’aquesta part ha estat força tediosa ja que el fet de buscar, contrastar i redactar d’una forma crítica i totalment objectiva la informació que es mostra a continuació sobre aquests cossos ha portat una gran dedicació i treball per tal d’aconseguir el millor resultat possible.
Per un altre costat, aquest treball està format per una recerca experimental en la qual he realitzat, per una banda, una representació gràfica de l’òrbita de l’asteroide 2017 NH2 a partir de la seva observació durant diferents nits i la comparació d’aquesta amb dues altres representacions d’aquesta òrbita. Així mateix, a partir dels paràmetres orbitals d’aquest asteroide he calculat el període de translació del cos i, finalment, a partir de l’observació de l’asteroide 5222 Ioffe durant quatre nits he realitzat una corba de llum per tal de calcular posteriorment el seu període de rotació. El motiu que m’ha fet elegir aquests dos asteroides està explicat en la part pràctica del treball, així com la relació que mantenen aquests dos cossos.
Per tal de poder realitzar aquesta part pràctica m’he posat en contacte amb diferents observatoris i associacions astronòmiques , com l’Agrupació Astronòmica de Castelldefels, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i l’Observatori Fabra de Barcelona, per demanar si podien observar-me l’asteroide 2017 NH2. Tots ells van contestar-me, encara que per diferents motius cap d’ells no em pogué realitzar l’observació. No obstant, van oferir-me la seva predisposició per qualsevol dubte que tingués. També em vaig posar en contacte amb l’astrònom Josep Maria Bosch qui des del primer moment va mostrar-se disposat a ajudar-me i realment així ho ha fet. Vaig poder visitar el seu observatori privat de Santa Maria de Montmagastrell des d’on hem observat els dos asteroides estudiats en aquest treball.
Aquesta part pràctica té com a objectiu principal refusar o verificar la hipòtesi del treball.

Conclusions:

Després d’haver realitzat una recerca exhaustiva sobre els cossos celestes centrant-me en els asteroides, d’haver realitzat un estudi sobre l’òrbita de l’asteroide 2017 NH2 fent una representació gràfica de la seva òrbita i calculant el seu període orbital, d’haver observat l’asteroide 5222 Ioffe i d’haver calculat el seu període de rotació, puc verificar la meva hipòtesi que conèixer l’òrbita d’un asteroide és un element necessari en l’estudi d’aquests cossos celestes.
He pogut comprovar que el fet de saber en tot moment la localització exacta d’un asteroide és un element necessari abans d’observar i/o estudiar aquest cos celeste. El fet de conèixer la seva situació en l’espai permetrà tenir-lo localitzat en tot moment.
Així mateix, durant la realització d’aquest treball de recerca he pogut assolir la totalitat dels objectius plantejats inicialment:
• Conèixer els diferents tipus de cossos celestes que existeixen.
• Aprofundir en els asteroides.
• Tenir coneixement de diferents programes de treball en astronomia.
• Idear una representació gràfica de l’òrbita d’un asteroide.
• Calcular el període orbital d’un asteroide.
• Saber generar una corba de llum d’un asteroide a partir de la seva observació.
• Calcular a partir de la corba de llum d’un asteroide el seu període de rotació.
D’altra banda, penso que aquest treball deix la porta oberta a futures investigacions dins aquest àmbit de l’astronomia, ja que es podria aprofundir encara més en les recerques que s’han portat a terme al llarg d’aquest estudi.
Finalment, gràcies a la realització d’aquest treball d’investigació he tingut el plaer de conèixer diferents astrònoms i de poder visitar i treballar en diferents observatoris, fet que ha reforçat notablement la meva passió envers l’astronomia.

Presentació:

https://prezi.com/view/qH701hFPnCCeA8O3gKFs/

Fotos:



Foto 1.- Representació gràfica de l’òrbita de l’asteroide 2017 NH2. Crèdit: Àlex Munté Pérez.
Foto 2.- Corba de llum de l’asteroide 5222 Ioffe. Els punts de color vermell corresponen al valors de l’albedo de la nit del 7 de novembre, els punts de color verd corresponen als valors de l’albedo de la nit del 8 de novembre, els punts de color lila i blau corre