La Física del Tennis

German AnashkinTítol:          La Física del Tennis
Autor/a:     German Anashkin
Tutor/a:      Llorenç Porquer Seguí
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea:          Física
Centre:       Ins Cambrils
Localitat:   Cambrils

Objectius:
  1. Ampliar els meus coneixements sobre la història del tennis.
  2. Entendre els aspectes físics del tennis.
  3. Aprendre a analitzar vídeos amb el Tracker i interpretar els resultats obtinguts.
  4. Dur a terme un mètode científic tenint en compte les meves limitacions pel que fa al material.
El procés:

El meu procés d’elaboraració del treball es basa en una recerca teòrica i tot seguit una part pràctica a partir d’aquesta teoria.
En primer lloc, he fet servir el Tracker per analitzar les gravacions de vídeo i comprarar el tipus de rebot segons l’efecte de la pilota (relació amb els angles d’incidència-reflexió). Una de les dificultats que he tingut ha estat la manca d’una instrumentació precisa, ja que els vídeos no tenien gaires fotogrames per segon, cosa que ha repercutit negativament en la precisió dels experiments.
Posteriorment, s’ha analitzat el coeficient de restitució de la pilota-superfícieen funció del tipus de pista (terra batuda, pista dura i gespa artificial) i en funció de les condicions meteorològiques (molta o poca humitat) on s’han obtingut resultats força precisos malgrat l’ús d’instrumentació força senzilla (cronòmetre del mòbil).

Conclusions:

-Le pistes de tennis amb el coeficient de restitució més variable segons les condicions d’humitat són les de terra batuda, i les pistes dures, les que menys.
-Hi ha mètodes més efectius que altres per mesurar el coeficient de restitució, cosa que s’ha vist durant l’experimentació amb els dos mètodes (el temps en deixar de botar ens aporta resultats més precisos que l’alçada del primer rebot).
-L’efecte de rotació de la pilota determina els angles d’incidència i reflexió durant el rebot.

Llocs Web:
Presentació: