Violència masclista

Ariadna Salvadó EsteveTítol:          Atenció a la víctima de violència masclista
Autor/a:     Ariadna Salvadó Esteve
Tutor/a:      Jordi Borràs Gelonch
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Dret
Centre:       Ins Fontanelles
Localitat:   Les Borges del Camp

Objectius:
  1. Informar de com comença la violència masclista
  2. Explicar per què al principi sempre està amagada
  3. Donar a entendre per què moltes víctimes no denuncien els casos
  4. Explicar la vessant psicològica
  5. Explicar la vessant policial sobre el protocol de protecció per a les víctimes
Hipòtesi:

La hipòtesi que em vaig plantejar abans de començar a realitzar el meu treball, era si la víctima estava ben atesa des d’un àmbit policial. Per poder assolir aquesta hipòtesi vaig haver de fer diferents recerques per exemple, la violència psicològica, per entendre com es pot arribar a sentir la víctima durant les
agressions patides.
Gràcies a totes les recerques que vaig dur a terme vaig poder contestar a la meva pregunta principal: La víctima està ben atesa després de patir violència masclista?
Tota la informació per poder respondre a la meva pregunta inicial, la trobem explicada en el treball i resumida en l’apartat de conclusions.

El procés:

Aquestes seran les principals fonts d’informació: llibres especialitzats ens l’àmbit i directament podré parlar amb especialistes sobre el tema del meu treball.
En l’àmbit de recerca d’informació en els llibres, és una mic complicat ja que hi ha un llenguatge molt específic, però gràcies amb les pautes d’orientació per part del tutor i també amb el meu propi criteri, ho podré realitzar.
Aquestes pautes que em dona el tutor em faciliten la interpretació del material original més complicat per mi, com per exemple teories psicològiques, ja que contenen un llenguatge científic i moltes paraules clau que costa d’entendre el seu significat.

Conclusions:

Després de realitzar l’estudi, he pogut contestar la pregunta inicial que vaig plantejar a la hipòtesis, aquesta era: La víctima està ben atesa després de patir una violència masclista? La resposta és: Sí. Després de que les víctimes hagin patit violència masclista, hi ha un llarg procés policial i psicològic per a la seva recuperació.
En el meu treball m’he centrat en aquest seguiment policial que se li fa a la víctima per garantir la seva seguretat a la fi de que no torni a patir agressions masclistes. Com podem observar en el treball, aquesta protecció que se li proporciona, és molt rigorosa i encertada perquè no tornin a succeir-li aquest tipus d’agressions. A més a més, aquesta atenció és molt completa ja que se li ofereix suport psicològic i judicial de manera gratuïta i elles no han de fer cap
tràmit, sinó que des de comissaria els fan tots perquè la víctima no hagi de preocupar-se.
Gràcies a les dues entrevistes que vaig realitzar a les dues especialistes, una de l’àmbit policial i l’altre de suport psicològic, vaig poder extreure molta informació que em va ajudar molt en el treball. L’entrevista amb la mossa d’esquadra em va ajudar a entendre, des de que la víctima truca a comissaria fins al judici per dictar sentència contra l’agressor,tota la protecció i atenció que se li ofereix a la víctima.
De l’entrevista que li vaig realitzar a la treballadora del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de Reus, vaig poder entendre quina es l’acolliment que se li fa a la víctima i als seus fills quan està en una situació de maltractes per part de la seva parella.
Totes les víctimes de agressions masclistes, en un primer moment són maltractades psicològicament perquè quan s’arriba a la violència, elles estan tant destrossades psicològicament que no s’adonen del que els i està succeint.
Tot això, els agressors ho aconsegueixen amb diferents mecanismes psicològics com per exemple el domini o el odi.
Gràcies a tota la recerca realitzada en aquest treball, he cercat la informació que m’ha ajudat a poder afirmar la meva hipòtesi, que em vaig plantejar per començar el meu treball.

Bibliografia:
  • . Codi Penal.. Editorial Tecnos, 2015
  • VARELA Núria.. Feminismo para principiantes..
  • ADLER, Alfred.. El carácter neurótico..
  • ROJAS MARCOS, Luis.. Las semillas de la violencia.. Madrid: Espasa, 1998.
  • HIRIGOYEN, Marie-France.. El acoso moral. El maltrato psicológico en la vida cotidiana.. Barcelona. Ediciones Paidos, 2017.
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Violència masclista. Ariadna Salvadó Esteve
Foto 2.- Violència masclista. Ariadna Salvadó Esteve
Foto 3.- Violència masclista. Ariadna Salvadó Esteve
Foto 4.- Violència masclista. Ariadna Salvadó Esteve
Fitxers: