Les persones refugiades

Ariadna Domènech SegúTítol:          Les persones refugiades cap a Europa: atansant aquest problema al jovent
Autor/a:     Ariadna Domènech Segú
Tutor/a:      Núria Estruch Vilaró
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Ciències de la Salut
Àrea:          Genètica
Centre:       Ins Jaume Huguet
Localitat:   Valls

Objectius:
  1. Fer arribar als joves d’una manera clara i senzilla el problema de les persones refugiades i migrants, perquè es puguin crear una opinió pròpia i estar informats d’un problema de la societat actual.
  2. Resoldre la necessitat personal per conèixer un problema que diàriament formava part dels telenotícies i del qual el meu coneixement no anava més enllà de les imatges devastadores que el protagonitzaven.
  3. Resumir i fer més clarificadora i accessible una informació que es troba en documents molt extensos i complicats.
El procés:

Quan vaig tenir l’oportunitat de fer un treball tan profund sobre alguna matèria en concret, vaig tenir clar que el treball de recerca havia de tractar sobre les persones refugiades.
La part teòrica, la vaig voler enfocar en les persones refugiades a Europa, les dades que hi havia des del 2013 fins al 2017 i els conflictes que s’estaven disputant en els països de procedència
La part més pràctica no la tenia tan clara, així que vaig anar anotant les idees que em venien al cap en un paper per anar decidint, finalment, vaig ajuntar totes les idees d’aquella llista i vaig decidir fer un blog, ja que en aquest podia posar tota la informació necessària d’una manera més interactiva i senzilla d’entendre.
Quan ja vaig tenir les dues bases principals del meu treball, vaig començar a fer un índex provisional sobre el qual em basaria per buscar informació.
Però abans de començar amb la recerca d’informació, em vaig llegir un llibre que em van recomanar, “Refugiados frente a la catástrofe humanitaria, una solución real” de Sami Naïr, aquest llibre em va servir per tenir una idea molt més fonamentada i realista sobre el tema del qual anava a tractar.
Vaig començar a cercar informació de dades, les quals vaig dividir en tres grups; persones refugiades, persones desplaçades internes i persones demandants d’asil. Aquestes dades les vaig extreure de documents anuals de CEAR, una dificultat que em vaig trobar va ser sintetitzar tota la informació que contenien aquests documents, i classificar-la.
Una vegada ja vaig haver extret tot el que creia necessari d’aquests documents, vaig buscar la diferència entre persona migrant i persona refugiada i els diferents tipus, a l’hora de cercar els tipus de persones refugiades vaig tenir dificultats, ja que no hi havia una clara classificació d’aquestes en els llocs de recerca, així que em vaig llegir les diferents pàgines i finalment vaig dividir les persones refugiades en els quatre tipus.
Després d’haver fet el recull de dades, vaig escollir els cinc països dels quals volia explicar el conflicte que estaven patint, i em vaig decantar per: Síria, Afganistan, Iraq, Eritrea i Somàlia.
Com a tercer punt principal en el meu treball de recerca vaig elegir les rutes que segueixen aquestes persones per arribar a Europa, la primera vegada que vaig obtenir informació sobre les rutes va ser a una xerrada de Proactiva OpenArms donada per Guillermo Cañado.
Mentre anava buscant informació sobre aquests tres punts base del meu treball, anava veient que hi havia moltes més coses que no podria esmentar en aquests, ja que sinó el treball podria fer-se etern.
La creació del blog (https://ariadnadomenech1.wixsite.com/misitio) és la meva aportació sobre el conflicte de les persones refugiades, una manera d’informar i conscienciar als joves d’aquest problema tan actual, complint així amb els objectius. També hi ha una part experimental com és l’exposició de la maqueta del meu blog a un grup de nens i nenes d’11 i 12 anys.
Vaig decidir fer aquests punts, ja que són els que més intriga em causaven, perquè són els que estan més directament relacionats amb les notícies que veiem i escoltem cada dia.

Conclusions:

El tancament de moltes rutes, o les dificultats que posen els diferents països, fan que aquestes persones hagin de passar per unes altres molt més perilloses per arribar a Europa.
L’anomenada “crisi dels refugiats” no és tan sols el que vivim des d’Europa ni les dificultats que hi ha per donar una sortida a les persones que arriben, l’origen del problema està en les guerres, les catàstrofes naturals, etc. que hi ha en els països de procedència d’aquestes persones. Molts d’aquests conflictes dels que fugen hi estan implicats països del primer món.
Durant el 2013 i el 2017 la quantitat de persones refugiades ha anat en augment, tenint sempre els mateixos països d’origen al capdavant: Síria, Afganistan, Somàlia i Sudan. Respecte a les persones desplaçades internament, podem observar que durant el 2016 i el 2017 hi va haver una disminució de persones, però la tendència dels cinc anys registrats que hem analitzat és a pujar. Pel que fa als països d’origen hi ha més irregularitats, encara que Síria sempre ha estat en el primer lloc o en el segon. Finalment, sobre les persones demandants d’asil, es pot veure clarament com durant el 2015 hi va haver un fort creixement que després es va moderar durant els dos següents anys encara que ens trobem que sempre les dades van en augment, en el país europeu on hi va haver més demandants d’asil va ser Alemanya.
Associacions com Open Arms, ACNUR i CEAR són necessàries per informar a la societat, reivindicar els drets de les persones refugiades i/o migrants, però sobretot són necessàries perquè salven vides.
De la creació del blog trec com a conclusió la dificultat de sintetitzar tanta informació i organitzar-la de diferents maneres perquè sigui entenedora pel públic jove, aquesta dificultat és deguda al fet que el tema de treball és més extens del que pensava, es pot enfocar de diverses maneres i està en constant canvi.

Bibliografia:
  • Sami Naïr. Refugiados frente a la catástrofe humanitaria, una solución real. Crítica
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Aquests és un gràfic fet personalment de les dades recollides de la quantitat de persones refugiades del 2013 fins el 2017.
Foto 2.- Aquests és un gràfic fet personalment de les dades recollides de la quantitat de persones desplaçades internes del 2013 fins el 2017.
Foto 3.- Aquests és un gràfic fet personalment de les dades recollides de la quantitat de persones demandants d’asil del 2013 fins el 2017.
Foto 4.- Aquesta és una imatge extreta de www.nuovaresistenza.org, on es localitzen les rutes de les persones refugiades i migrants per arribar a Europa.
Fitxers: