Enginyeria de la llum a través de la refracció cònica

Ricard SoléMarcel SoléTítol: Enginyeria de la llum a través de la refracció cònica
Autors: Marcel Solé Àvila i Ricard Solé Àvila
Tutora: Marisa Barrueso
Modalitat:  Ciències i tecnologia: Cientificotècnic
Àrea curricular: Física
Centre: Ins Lluís Domènech i Montaner
Localitat: Reus

La refracció cònica és una singularitat que es produeix en un cristall biaxial quan un feix de llum passa per l’eix òptic d’aquest. Aquests cristalls es caracteritzen per produir la refracció doble i en la refracció cònica es formen dos anells separats per un altre anell sense intensitat.

En aquest treball s’estudien les característiques d’aquest fenomen i es duen a terme variacions, com fer passar el feix de llum per més d’un cristall biaxial, per observar-ne més propietats. També s’estudien les seves aplicacions en el món tecnològic. La part central del treball és la part pràctica que es va fer en un laboratori de la UAB. Per entendre i analitzar els resultats es va realitzar una recerca d’informació bastant exhaustiva sobre aquest fenomen i les lleis òptiques.

Objectius:
  • Estudiar la llum i entendre com es comporta.
  • Comprendre els fenòmens que es poden produir amb la llum i els seus causants.
  • Estudiar el fenomen de la refracció cònica per determinar-ne les seves característiques.
Hipòtesi:

La hipòtesi que es pretén verificar en aquest treball és:La formació de la refracció cònica i les seves característiques.

Procés:
  • Estudi de la birefringència que es produeix en cristalls anisòtrops.
  • Estudi de la polarització de la refracció cònica mitjançant polaritzadors lineals i circulars de polarització per absorció.
  • Comprovació de la llei de Malus, en un feix de llum, en la refracció doble i en la refracció cònica.
  • Realització de la refracció cònica en cascada amb 2 i 3 cristalls biaxials.
  • Estudi de l’autocuració de la refracció cònica.
  • Coneixença de la naturalesa de la llum i la seva interacció amb la matèria.
  • Investigació sobre les aplicacions de la refracció cònica.
  • Investigació sobre la refracció cònica i els cristalls (isòtrops i anisòtrops).
Conclusions:

Cada part experimental ens ajuda a arribar a diferents conclusions que resumim en un conjunt de conclusions generals. En aquestes també tenim en comte la nostra tasca de recerca i experiència que hem tingut fent el treball.

Amb la realització d’aquest treball hem aconseguit assolir els objectius que ens vam proposar. Aquests coneixements assolits es poden sintetitzar en:

  • L’estudi de la llum i com es comporta, com per exemple quin és el seu comportament davant dels polaritzadors definit per la llei de Malus.
  • La comprensió dels fenòmens que es poden produir amb la llum i els seus causants, com la refracció doble formada per cristalls biaxials.
  • L’estudi del fenomen de la refracció cònica per determinar-ne les seves característiques, com la polarització.

Respecte la recerca d’informació aquesta ha estat especialment difícil pel que fa el fenomen de la refracció cònica ja que, al ser un fenomen tan singular, la informació que hi ha es troba en llengua anglesa i amb un vocabulari específic, fet que n’ha dificultat la selecció. Tot i això, hi ha algunes fonts d’informació respecte el fenomen en català, o bé, en castellà; tot i que la informació que s’hi presenta es poc detallada o incompleta. Es per això que amb aquest treball hem aconseguit reforçar les capacitats de recerca i selecció d’informació, així com la seva posterior estructuració alhora que posàvem en pràctica els nostres coneixements d’anglès.

Bibliografia