Percy Jackson

Júlia Lozano BelTítol:          Percy Jackson, un llampec en la mitologia
Autor/a:     Júlia Lozano Bel
Tutor/a:      Montserrat Alberich Forns
Modalitat:  Humanitats i Ciències Socials
Àrea:          Llengües clàssiques
Centre:       Ins Fontanelles
Localitat:   Les Borges del Camp

Objectius:
  1. Saber si la mitologia té influència en l’actualitat partint de la saga d’en Percy Jackson
  2. Elaborar un estudi comparatiu entre les pel•lícules i els llibres
  3. Trobar el missatge intrínsec de les obres
  4. Descobrir el motiu pel qual s’han deixat de fer pel•lícules
  5. Valorar què és més ben rebut, les pel•lícules o els llibres
Hipòtesi:

La hipòtesi principal era saber si la mitologia dins els llibres de Percy Jackson tenia influència en els lectors i, també, saber si les diferències entre les pel•lícules i els llibres provocaven alguna reacció en els joves.

El procés:

Com a procediment, el seguit ha estat el següent: El treball consta d’una part teòrica i pràctica i una altra exclusivament pràctica. En la primera, es duu a terme una comparació entre el primer llibre de la saga: Percy Jackson i el lladre del llampec i la seva adaptació filmogràfica. En aquesta, a part d’evidenciar les seves similituds i diferències, s’expliquen les referències mitològiques que hi apareixen, per això, encara que es podria considerar una part pràctica, també, s’ha optat per considerar-ho teòric. Així doncs, tot el que es troba en lletra cursiva del treball equival a les referències de la mitologia.
En la segona es duu a terme la comparació entre la pel·lícula adaptada del primer llibre i aquest mateix llibre. A la vegada, s’hi adjunten enquestes i entrevistes fetes al llarg del treball.

Conclusions:

Les conclusions extretes del treball són les següents: a partir de la informació rebuda i reunida al llarg del treball, es demostra que el fet que una sèrie de novel•les tingui influència en els lectors és molt subjectiu. Utilitzant com a referència les enquestes i entrevistes anteriors, s’observa que hi ha opinions molt variades. Per tant, que la mitologia tingui influència o no en els joves, partint d’aquesta saga no és cert en tots els casos. Al cap i a la fi, tot depèn del lector i del seu grau de comprensió i gust per la novel•la. Tot i que molts pensin que és una bona manera d’aprendre mitologia, tot passant una bona estona, és cert que si no hi ha una afició a la lectura, és difícil desvetllar un interès per la mitologia pel simple fet de llegir els llibres. Això condueix cap a la següent qüestió: les pel•lícules.
Es pot afirmar de manera rotunda que són més ben rebuts els llibres que les pel•lícules, no només en el cas de Percy Jackson, sinó també en el cas del Harry Potter i de moltes altres sagues que han estat mal adaptades al cine.
Relacionant-ho amb la saga del Harry Potter, val a dir que la suposició inicial que especulava que una saga recordava a l’altra i viceversa és errònia, al menys per la majoria de seguidors de la saga. Per les evidències mencionades anteriorment, s’esperava un resultat favorable a aquesta afirmació. Tanmateix, després d’analitzar-ho millor, es pot concloure que cada novel•la té les seves particularitats, i que tot i que coincideixen en el tipus de literatura, cadascuna va per una banda.
Pel que fa a l’opinió respecte els llibres, s’ha vist clarament que on hi ha més interès és en la franja dels joves entre 13 i 25 anys. De fet, la saga es va crear l’any 2005, per tant, va afectar principalment els joves que hi havia en aquell període de temps.
D’altra banda, es conclou que a la novel•la sí que hi ha un missatge intrínsec, l’autor va lluitar per a què aquest es reflectís en les pel•lícules, però no ho va aconseguir, és possiblement per això que no han tingut gaire èxit. El missatge que amaga és el que realment significa ser un heroi. En conclusió, no es tracta simplement de matar monstres i salvar la gent, acaba essent una manera d’humanitzar més el personatge. No és només la seva part divina la que actua, sinó també la seva part humana, i això és el que vol mostrar l’autor. No cal ser un semidéu per comportar-se com un heroi, qualsevol pot arribar a ser-ho si s’ho proposa. Així, el fet que el protagonista tingui problemes com el TDAH i dislèxia remarca encara més l’exemple de superació.
Personalment, aquest treball m’ha aportat molts coneixements de mitologia que no tenia. Tanmateix, no només ha estat en l’aspecte mitològic que m’ha resultat productiu. El fet de poder parlar amb una traductora m’ha servit per a saber de primera mà en què consisteix aquesta feina i els seus pros i contres, i així obtenir una millor perspectiva de cara als meus futurs interessos.
Per últim, he pogut descobrir factors tant de les pel•lícules com dels llibres molt interessants que segurament, si no hagués elaborat aquest projecte, no m’hauria plantejat mai.

Bibliografia:
  • Rick Riordan. Percy Jackson y el ladrón del rayo. Salamandra
  • Rick Riordan. Percy Jackson i els déus grecs. Salamandra
  • Rick Riordan. Percy Jackson i els herois grecs. Salamandra
  • Concha Masià. Mitología griega. Alba Libros
Llocs Web:
Presentació:

Fotos:

 

Foto 1.- Aquesta fotografia és la que he utilitzat com a tapa pel power point del treball de recerca, on es mostra el Percy Jackson, que és el protagonista del meu treball
Foto 2.- Aquesta fotografia és la portada del llibre en què s’ha basat el treball. És també bastant rellevant