La conducta suïcida en l’adolescència: una realitat amagada

L’OMS estima que unes 800.000 persones es suïciden cada any al món. El suïcidi és un problema de salut pública que encara es configura com un gran tabú per a la societat. I diem tabú, perquè el suïcidi ha estat, i és, un dels grans temes amagats i silenciats en el nostre context social i educatiu. Les dades en augment respecte la conducta suïcida recollides ens indiquen que els i les joves senten un gran malestar que necessita ser acompanyat. Els centres han de configurar-se, per tant, com a espais de prevenció selectiva (prevenció en gran grup) i de prevenció indicada (amb els i les alumnes que ja manifesten algun tipus de conducta suïcida).

Per reflexionar i fer difusió d’aquesta preocupant situació, hem fet aquesta càpsula formativa amb la Glòria Iniesta, mestra de primària, especialista en prevenció del suïcidi i acompanyament en el dol; i en Joan Roa, psicòleg, docent del Cos d’Orientació educativa i professor associat de Psicologia Social de la Universitat de Girona.

A la càpsula es fa un recorregut per comprendre l’abast de la realitat del suïcida, es reflexiona sobre els mites que han configurat la realitat de la mort per suïcidi com un tema tabú i estigmatitzat, s’identifiquen els trets característics de l’etapa madurativa en relació a la ideació suïcida, els factors de risc i els factors protectors. Finalment, s’exposarà com es poden detectar els senyals d’alerta que indiquen si un o una jove té ideació suïcida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>