Jornada Science Needs You

Per cinquè any consecutiu l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) organitza les jornades de divulgació científica‘Science Needs You!’ a Figueres, enguany amb el tema ‘COVID-19′: reflexions per al futur’.

La jornada d’enguany es podrà seguir de forma presencial el dissabte 26 de setembre entre les 9.30 hores i les 14 hores a l’Auditori dels Caputxins (carrer del Rec Arnau, 8, Figueres), però també de forma virtual a través del Canal de YouTube de l’ACDIC; i en projecció pública a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita. Com en anteriors edicions la jornada es distribuirà en dos blocs, un primer amb diverses conferències amb científics de primera línia i un segon amb una taula rodona de debat.

Hi ha disponible un formulari per reservar plaça per a poder seguir des de l’Auditori Sixto Mir la projecció des del canal Youtube de les jornades de divulgació científica ‘Science Needs You!’, ‘Covid-19: reflexions per al futur’. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfnWjJ6E5dp_kpifwdh4ag9xg6l3UNoMwNF5vZNlI9OaF79yw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

La temàtica d’esta cinquena edició serà la pandèmia causada per la Covid-19 en la qual ens trobem immersos; una malaltia infecciosa causada per un coronavirus que s’ha descobert recentment després que el desembre de 2019 esclatés un brot a Wuhan (Xina), i que des de llavors ha capgirat la situació mundial generant un estat d’incertesa per la falta d’una vacuna.

Cada dia se’ns bombardeja amb estadístiques, mesures i descobriments. Però enmig d’estes allaus d’informació cal plantejar una reflexió sobre què sabem del cert en estos moments, i sobretot, què podem esperar en un futur pròxim.

Qüestions com la continuïtat del sistema de salut pública o de l’educatiu, l’afectació a la nostra societat comparada amb altres continents, o l’impacte transformador que pot tenir als ordres polítics i socials, han de ser objecte d’aquesta reflexió.

Tot això s’analitzarà al Science Needs You! 2020 de la mà de primeres espases lligades a la recerca a Catalunya que de ben segur sabran motivar als assistents d’una manera amena, però sense renunciar a la serietat i qualitat dels continguts.

Pel que fa a les conferències i participants es comptarà amb:

  • El Dr. Quique Bassat, investigador ICREA a l’Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, que és doctorat en Medicina, epidemiòleg i pediatra, i que oferirà la xerrada La Covid-19; un repte epidemiològic per a la Salut Pública mundial: perspectives de futur i l’afectació als nens.
  • El Dr. Richard Elelman, investigador i responsable de l’Àrea Política de l’EURECAT –Centre Tecnològic de Catalunya-, que també és doctor en Ciències Polítiques, amb la conferència ‘Quines noves organitzacions socials i polítiques s’albiren al món post-Covid-19?’.
  • La Dra. Àngels Morales Lozano, directora assistencial a la Fundació Salut Empordà, i la Dra. Maria José Rallo Moya, directora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta amb les conferències simultànies: ‘L’impacte de la Covid-19 a l’assistència sanitària de proximitat’; ‘els protagonistes al peu el canó: els casos dels Hospitals de Figueres i de Tortosa’.

En acabar les conferències, i com en anys anteriors, es durà a terme la Taula Rodona Covid-19: reflexions i propostes per al futur amb la presència dels conferenciants anteriorment citats que estaran moderats pel periodista de la Cadena SER Sergi Caballero.

Font: Setmanari l’Ebre