“Què t’hi Jugues?”

Segons el darrer informe d’Unicef sobre l‘impacte de la tecnologia en l’adolescència, jugar a videojocs és una de les principals formes d’oci dels adolescents, especialment entre els més joves: juguen de forma habitual vora el 60% i de mitjana li dediquen 7 hores setmanals. Sobre els jocs d’atzar en línia, les xifres d’ús són molt més baixes, però les apostes esportives tenen més acceptació de la que ens agradaria.

Com en qualsevol altre àmbit del consum audiovisual, dels videojocs també cal promoure’n un ús saludable i un consum crític, per prevenir conductes problemàtiques.

És per això que el CAC, la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica (IDIBELL) han posat fil a l’agulla engegant un projecte que vol aportar informació i recursos a la comunitat educativa en aquest àmbit.

El projecte té dos eixos, d’una banda, un estudi per conèixer els hàbits de l’alumnat de cicle superior d’ESO pel que fa a videojocs i jocs d’aposta en línia, i de l’altra, un programa d’intervenció a l’aula per promoure un ús crític i responsable. Ambdues parts s’articulen amb la implementació d’una unitat didàctica dissenyada ex professo per l’equip eduCAC i la Unitat del Joc Patològic del HUB. Està adreçada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO.

La unitat Què t’hi jugues? està concebuda per a treballar els continguts principals dels videojocs, els jocs d’atzar en línia i l’educació mediàtica a partir de les competències de l’àmbit cultura i valors ètics i tutoria de l’actual currículum de secundària. La versió disponible al web no inclou encara la guia de programació seqüenciada, però trobareu els àmbits, les competències i els continguts clau que justifiquen el disseny de les propostes didàctiques. I si us interessa la versió per l’alumnat per utilitzar alguna activitat, ens la podeu demanar. Escriviu-nos a educac@gencat.cat.

I pel que fa al programa d’intervenció per validar-ne l’eficàcia, la fase de pilotatge ja està en marxa. Hi participen l’Institut Bellvitge i l’Escola Virolai de Barcelona, i a tots dos els agraïm molt la seva participació i predisposició. Fins i tot dues de les docents ja han creat un site per treballar-ho amb el seu alumnat! Si voleu saber-ne més del projecte, aquí us ho expliquem tot.

I Ja que parlem de vídeojocs, Com d’addictius són els videojocs? El Fortnite va encendre moltes alarmes fa no gaire, amb famílies preocupades i titulars de premsa que afirmaven una capacitat addictiva equiparable a l’heroïna. Què hi ha del cert en  aquesta afirmació?

Les doctores Susana Jiménez-Murcia i Núria Aragay, ambdues psicòlogues clíniques de les unitats del joc patològic dels hospitals de Bellvitge i Terrassa ens donen la seva opinió professional que recollim en aquest article.

Tots sabem una mica de cinema, de música, de llibres… però si no en som jugadors, no coneixem gaire aquest producte cultural que ja té més de quaranta anys. L’Óscar Garcia Pañella, director de l’ENTI de la UB, ens dona el seu parer.

Hi ha alguna relació entre els jocs d’aposta online i els videojocs? Sembla que les caixes botí o de recompenses o loot boxes d’alguns videojocs estan en la frontera. Ens ho explica de nou la doctora Susana Jiménez Murcia en dos articles.