Ocells en ruta!

En aquesta època de l’any trobem espècies que a priori ens podrien semblar que estan fora de lloc. Com per exemple, aquest esplugabous (Bubulcus ibis) que estava l’altre dia pasturant entre les vaques d’un petit poble de les Valls d’Àneu. Fotografia @Nico Espinós.

L’esplugabous és una espècie resident i nidificant a Catalunya. Viu en zones obertes, camps de pastura, aiguamolls i zones humanitzades. Li agrada l’escalfor, així que a Catalunya el trobem a les zones de poca altitud. Què fa, doncs, aquest esplugabous a 1.100 metres d’alçada? Segurament és un esplugabous que es troba en migració. Deu haver passat l’hivern en zones més càlides de la península ibèrica i ara deu estar tornant cap a la seva zona de nidificació, una zona humida més al nord de casa nostra.  Hi passarà l’estiu, hi tindrà les seves cries i quan torni a arribar el fred, migrarà altra vegada cap al sud buscant zones planeres i càlides.

Tot i ser una espècie d’aiguamoll, com les altres espècies de la família de les ardèides (bernats pescaires, martinets, …), l’esplugabous s’ha adaptat a viure en zones més humanitzades, sobretot en zones de pastura amb presència d’animals. El seu nom li ve d’aquesta relació amb els animals de ramats, ja que és típic veure’l pujat al llom d’un animal – aprofitant per picotejar algun dels paràsits que pot trobar entre el pèl- o menjant els saltamartins i altres insectes que es van aixecant al seu pas. Justament el dia que el vam poder fotografiar es trobava entre les vaques d’un ramat que pasturava.

Sembla ser que l’esplugabous és una espècie que va començar a tenir presència a Catalunya al voltant dels anys 80 del segle passat. Abans rarament s’hi observaven poblacions. Avui en dia es concentren a prop de les zones humides durant el període de nidificació (aiguamolls de l’Empordà, Delta de l’Ebre, del Llobregat, estany d’Ivars-Vilasana, …) i durant la resta de l’any s’expandeix pràcticament per tot el territori en zones de poca altitud.

Aquest plomatge que podeu observar a la fotografia és el seu plomatge d’estiu (fotografia @Nico Espinós). A l’hivern és totalment blanc i és quan es pot confondre amb el martinet blanc (Egretta garzetta)., una altra espècie de la família de les ardèides.

Seguirem estant atents al pas dels ocells! Si feu alguna observació curiosa no dubteu en escriure’ns per comentar-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>