Curs d’aproximació al coneixement de la història medieval al Pallars

Com molts ja sabeu, sempre en dates de tardor des del Camp d’Aprenentatge de les valls d’Àneu, amb col·laboració amb el centre de recursos del Pallars, organitzem un curs de formació encarat a conèixer amb més profunditat algun dels aspectes o facetes del nostre entorn. Després de 2 anys de pandèmia, durant els quals no hem pogut celebrar el curs d’aproximació multidisciplinar de manera normal, ja que no era viable fer formacions presencials, per fi aquest curs 2022-23 podem reprendre’l! Enguany enfoquem el curs a conèixer el període medieval de la història dels dos Pallars, des de diferents perspectives.

El curs, com en les anteriors edicions, consta de 4 sessions. La primera ja la vam fer el passat dissabte i va ser tot un èxit. El programa del curs vol aprofundir en diferents aspectes de la història medieval:

  • 1A SESSIÓ (12 de novembre): Al matí vam visitar el Museu de la Sal i els salins de Gerri de la Sal, de la mà d’Aroa Yagüe. A la tarda vam fer una visita interpretativa a la col·legiata de Santa Maria de Gerri amb la Noemí Nus. Aquesta activitat està inclosa dins la proposta Joc de Dames, una proposta de coneixement del patrimoni des d’una perspectiva de gènere. L’objectiu de la jornada era comprendre la importància estratègica que va tenir la sal en l’economia i el poder del monestir, i com aquesta posició privilegiada va influenciar la relació del monestir amb el comtat de Pallars.
  • 2A SESSIÓ (26 de novembre): Farem la descoberta del comtat del Pallars des de Sant Pere del Burgal i Santa Maria d’Àneu (visites també incloses a Joc de Dames de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu). Des d’una perspectiva de gènere, la Cristina Simó ens donarà les claus per entendre quina vinculació hi havia entre el monestir de Sant Pere del Burgal i el de Santa Maria de Gerri. Us adjuntem aquí el link a l’article escrit per Simó: “Joc de dames, un projecte molt normal. O no…” publicat a la revista Plecs d’història local, 2021, Núm. 180, p. 18-19.
  • 3A SESSIÓ (3 de desembre): Treballarem el fenomen de la bruixeria i la persecució que van sofrir algunes persones, la majoria dones, al Pallars. La formadora serà la Júlia Carreras, autora del llibre “Vienen de noche: Estudio sobre las brujas y la otredad” (Ed. Luciérnaga, 2022). Ens endinsarem en com van ser els primers judicis en època medieval i en quina continuïtat van tenir durant l’Edat Moderna. Com a punt de partida visitarem l’exposició sobre bruixeria situada a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu “Se’n parlave… i n’hi havie. Bruixeria al Pirineu i a les terres de Ponent”. Posteriorment farem un recorregut etnobotànic pels rodals de les valls d’Àneu. Us adjuntem una entrevista a Júlia Carreras: Peribáñez, C. (26/7/20). En los pueblos de montaña los curanderos siempre han sido imprescindibles. Heraldo de Aragón.
  • 4A SESSIÓ (17 de desembre): Visitarem la mina de sal i el Castell de Cardona. Hi ha un vincle històric entre la Casa de Cardona i el Comtat de Pallars, ja que el Vescomte de Cardona era el que estava a càrrec de les tropes que van atacar militarment el Castell de València d’Àneu, durant famós setge de 3 mesos de durada el 1486, moment en que va capitular i desaparèixer el Comptat de Pallars, l’últim de Catalunya. De fet, dos anys abans, el 1484 el rei Ferran el Catòlic va encarregar a Joan Ramon Folc III Vescomte de Cardona la conquesta del comtat de Pallars. La campanya militar va durar del 1471 al 1486.  Ens permetrà entendre la vinculació entre el Comtat de Pallars i la Casa de Cardona. I com la sal també va tenir una gran importància en la seva economia.

El passat dissabte ja vam dur a terme la primera sessió del curs. Va ser una jornada molt profitosa! Us n’adjuntem algunes fotografies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>