Menjadores d’hivern

L’hivern és una època especialment sensible pels ocells. Són mesos en que l’aliment minva i, en el cas de les espècies que són insectívores, es veuen obligades a canviar els seus hàbits alimentaris degut a la manca d’insectes en aquesta estació. Tal com explica l’ornitòleg Abel Julien al seu bloc ornitològic, part de la supervivència dels ocells davant de les baixes temperatures és deguda a la crema de greixos corporals. Els ocells petits aniran aguantant el fred mentre puguin menjar i emmagatzemar greix per després consumir-lo.  És per això que és interessant poder donar suport alimentari als ocells que tenim al nostre entorn. Si voleu llegir l’article sencer sobre les tècniques de supervivència de les aus al fred, podeu consultar-lo en el següent enllaç: Tècniques de supervivència al fred (El blog ornitològic d’Abel Julien). 

Al jardí del Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu, ja fa uns cursos que vàrem instal·lar vàries menjadores amb diferent tipologia de menjar per poder donar aquest suport als ocells del nostre entorn a la vegada que podem gaudir-los tot observant-los de ben a prop. És una experiència 100% recomanable. Ahir vam poder fotografiar unes quantes mallerengues: la mallerenga blava (Parus caeruleus), la mallerenga petita (Parus ater) i la mallerenga carbonera (Parus major). Tot i així també vam poder observar un pinsà comú (Fringilla coelebs), un picot garser (Dendrocopus major) i un gaig (Garrulus glandarius).

L’Institut Català d’Oritologia ens dona algunes pautes per saber quin menjar posar a les menjadores i conèixer els principals consumidors de cada tipus. Com a normes generals hem de saber que el menjar que posem a les menjadores ha de ser cru, sense sal i sense torrar, també s’ha de ser constant, és a dir que un cop els ocells s’han acostumat a la font d’aliment no podem deixar-los-hi de posar a mig hivern. D’altra banda, hem d’evitar l’excés de menjar, desinfectar periòdicament les menjadores i posar punts d’aigua en aquells episodis de fred en que els punts habituals es troben glaçats. Finalment, també hem d’evitar utilitzar preparat de menjar per ocells de gàbia pel seu contingut vitamínic no recomanat pels ocells silvestres.

I si us animeu també ens proposen al seu compte d’instagram fabricar diferent tipus de menjadores com aquesta de taula!

Gràcies @icoocells per aquestes iniciatives!

A la web de Recerca en acció teniu també una proposta didàctica molt bona “Bird Brother” sobre com construir una menjadora i una caixa niu. Us la recomanem també!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>