Col·laborem amb el projecte “La Pell Viva del Sòl”

Soilskin: una programa de ciència ciutadana per estudiar l’univers invisible que habita sota els nostres peus.

Aquest curs encetem una nova col·laboració al Camp d’Aprenentatge. “La Pell Viva del Sòl” és un projecte de ciència ciutadana liderat per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i el Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i desenvolupat en col·laboració amb la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Les Comunitats Biològiques del Sòl (CBS) són ecosistemes en miniatura que viuen als primers centímetres del sòl. Estan formades principalment per molses, líquens i, en menor mesura, colònies d’algues. Aquestes comunitats cobreixen el sòl com una segona pell i són crucials per a la conservació de la salut dels sòls. Tenen un paper important en el funcionament dels ecosistemes prevenint l’erosió del sòl i regulant el balanç hídric i la circulació dels nutrients. Malgrat la importància de les CBS, sabem molt poc sobre la seva distribució, conservació, funcions ecosistèmiques i vulnerabilitat al canvi climàtic. Així doncs, el projecte “La Pell Viva del Sòl” té com a objectiu omplir aquesta llacuna de coneixement.

El projecte “La Pell Viva del Sòl” permet, a partir d’una senzilla aplicació per a mòbils, explorar aquestes comunitats. Les dades recollides en el programa es combinaran amb dades experimentals sobre les funcions ecosistèmiques recollides pels equips de recerca permetent generar informació de rellevància científica que, alhora, es presentarà en societat.

Al Camp d’Aprenentatge de la Vall de Boí col·laborem amb el projecte de dues formes. Per una banda, fem difusió del projecte entre els centres que venen al Camp per tal d’augmentar el coneixement sobre l’abundància de les CBS i la seva distribució. A més, hem establert al nostre centre un punt de monitoreig permanent que permetrà obtenir dades sobre el comportament hídric de les CBS estudiades. Aquest coneixement ha de permetre, entre altres, preveure la vulnerabilitat d’aquestes comunitats davant el canvi climàtic i anticipar els canvis en les funcions ecosistèmiques que es poden produir.

Si voleu més informació o esteu interessats en participar d’aquest projecte podeu contactar-nos o consultar la pàgina del projecte www.ebryo.com/soilskin/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>