Trastorn del desenvolupament del llenguatge (TDL)

Un pòdcast accessible de l’Institut Guttmann, coproduït amb Badalona Comunicació

Connectant neurociència i persones

Beines de Mielina és un pòdcast en català que et permetrà descobrir la neurociència des de múltiples vessants: com a disciplina científica, com a àmbit assistencial i com una realitat que ens afecta a tots, en especial als milions de persones que pateixen una afectació neurològica.

Episodi 2

Transtorn de desenvolupament del llenguatge

El llenguatge ho determina tot a la nostra vida: la manera com ens relacionem amb la gent, com entenem el món o com sentim i ens expressem. Però en alguns casos aquesta capacitat es veu afectada. S’estima que prop d’un 7% de la població pateix un Trastorn del Desenvolupament del Llenguatge, en què el llenguatge es converteix en un arxivador desendreçat, una pluja de paraules que va caient i que les persones afectades no poden ordenar.

Accedeix al podcast en aquest enllaç


Retard del llenguatge

El retard en el llenguatge i la parla pot donar-se quan algunes de les habilitats i coneixements dels diferents sistemes que el llenguatge necessita estan alterats.

Des dels primers dies de vida, els nadons prefereixen parar atenció a la parla dels seus cuidadors que a d’altres sons i sorolls de l’entorn. També reconeixen la veu de la seva mare des dels primers dies de vida, i la saben distingir d’altres veus similars del seu entorn. Per tant, abans d’aparèixer les primeres paraules existeixen una sèrie de precursors lingüístics que són indispensables per a que el llenguatge tingui un desenvolupament dins de la normalitat. En l’adquisició del llenguatge intervenen de forma molt important les habilitats de comunicació per a les quals són necessàries l’atenció compartida, la interacció i la intencionalitat.

(Llegiu l’article sencer en aquest enllaç)


Signes d’alerta en el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge

Les persones aprenem a comunicar-nos abans de saber parlar. De fet, amb pocs mesos de vida comencen a aparèixer el que anomenem els precursors del llenguatge. Que el nadó somrigui o balbucegi quan l’adult li parla o que assenyali quan vol algun objecte que no pot agafar són alguns exemples d’aquests precursors. Aquesta comunicació que pot semblar tan bàsica és imprescindible per poder desenvolupar el llenguatge més endavant. Veurem alguns signes d’alerta en el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge.

(Llegiu l’article sencer en aquest enllaç)