Recursos educatius 8M 2023

Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les dones, us proposem alguns recursos per treballar als centres educatius.

 

RECURSOS SOBRE COEDUCACIÓ EN PRÉSTEC AL CRP

Per tal de treballar aspectes bàsics de coeducacióperspectiva de gènere i els drets humans, i col·laborar en la construcció d’un model integral de persona, sense estereotips sexistes a partir del currículum i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, el CRP de l’Alt Camp té en servei de préstec les següents maletes:

Maletes de Primària i ESO

Recursos en línia sobre feminisme, coeducació, perspectiva de gènere recomanats pel CRP de l’Alt Camp.

Recursos XTEC

Igualtat de gènere avui per a un demà sostenible

 

 

En els feminismes, tot és començar!

Departament d’igualtat i feminismes

No naixem feministes; podríem dir, adaptant la icònica frase de Simone de Beauvoir, que arribem a ser-ho.  

Que no et sembla normal cobrar menys o que els treballs més feminitzats estiguin més precaritzats? FEMINISTA! Tampoc que les dones carreguem amb la major part del treball domèstic i de cures, que no ens quedi temps per a nosaltres mateixes? FEMINISTA!

Teixim xarxes contra els estereotips! és un espai de formació, debat, interacció i enxarxament i un altaveu de les accions de totes aquelles persones i col·lectius que lluiten per una societat lliure de discriminacions i violències masclistes.Consulta i descobreix recursosprojectes i entitats que fomenten i treballen per la prevenció i erradicació de les violències i els estereotips cisheterosexistes.
 

 

El dossier estadístic Les dones a Catalunya 2022 ha estat elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), òrgan adscrit a l’Institut Català de les Dones (ICD) i es tracta d’un recull dels principals indicadors disponibles, a dia d’avui, de les desigualtats entre dones i homes a Catalunya en alguns aspectes de les nostres vides.

Els treballs de les dones

Una de les causes de la desigualtat que encara existeix entre homes i dones és que els vells rols de gènere només “han canviat en la forma, però romanen essencialment intactes, i que (aquests rols) marquen els comportaments que s’esperen d’unes i d’altres, bo i afectant les més diverses esferes de la nostra vida individual i col·lectiva i, per damunt de tot, les relacions de poder”. (Dossier LA LLUITA PER LA IGUALTAT DE GÈNERE. Estereotips sexistes que perpetuen l’herència patriarcal, Alba Alfageme).

Quin és el pes que té en les dones la socialització de gènere, és a dir, el procés pel qual les persones aprenen els comportaments i les normes que són considerats adequats per al seu gènere, a l’hora d’escollir la seva professió? Per què les dones són, encara actualment, les que escullen majoritàriament dedicar-se a les feines de cures i d’educació, que són els rols que tradicionalment els hi ha assignat el patriarcat?

Segons les dades del darrer informe estadístic Les dones a Catalunya 2022, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), òrgan adscrit a l’Institut Català de les Dones (ICD) les dades pel que fa a la distribució per sexe de les branques d’activitat, les dones representen el 79,1% del personal sanitari i dels serveis socials, el 68,8% del personal del sector de l’educació i el 62,8% del personal d’activitats culturals i esportives i d’altres serveis en l’àmbit.