Manual pràctic per combatre prejudicis i rumors sobre la diversitat ètnica

Aquest Manual pràctic pretén donar recursos que permetin fer front als prejudicis i a falses concepcions sobre la diversitat cultural, i promoure la convivència i un major coneixement entre les persones.

Reconèixer la diversitat que hi ha a la nostra societat implica qüestionar-se molts arguments que s’associen a l’estigma de pertànyer a una minoria ètnica: pobresa, manca de formació i preparació laboral, actituds incíviques, procedència rural, bagatge cultural limitat i creences i costums anacrònics.

El contingut del manual s’estructura en cinc apartats. El primer d’aquests es presenta com el pas previ per
poder treure el màxim profit de l’eina que us presentem. Es tracta d’un qüestionari per prendre consciència sobre els nostres propis prejudicis, entenent que difícilment podrem sensibilitzar a d’altres
persones si prèviament no hem fet una reflexió interna que ens mostri els nostres punts febles, els clixés i les falses categoritzacions que també nosaltres compartim.

El segon dels apartats és un breu marc conceptual que presenta els termes que entren en joc i aclareix els seus usos i significats.

Un cop abordats els apartats inicials i entrant ja en el que considerem instruments pràctics, es presenten, al
tercer punt, unes recomanacions per orientar la pràctica professional evitant un tracte discriminatori vers la diversitat ètnica, amb el benentès que sovint no es tracta d’actituds premeditades, sinó de desorientació o de desconeixement del col·lectiu amb què es tracta.

Tot seguit i a partir d’una anàlisi prèvia es mostren arguments per treballar els prejudicis, els rumors i les falses concepcions més esteses i que ens poden ajudar com a estratègies per rebatre’ls. No es pretén oferir receptes miraculoses, però sí iniciar un camí per fomentar l’esperit crític i l’autoreflexió.

Finalment, entenem que la lluita contra les idees preconcebudes i les falses interpretacions de la realitat no deixa de ser un llarg camí, una carrera de fons que requereix d’actuacions de sensibilització concretes. Per això s’ha elaborat un últim apartat que recull recursos de sensibilització per a qui vulgui continuar informant-se i formant-se sobre aquesta qüestió.

Manual elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental