Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat

El sentiment de soledat és un fenomen que pot afectar al llarg del cicle de vida a persones de qualsevol gènere, sexe, origen, edat i circumstància. Algunes enquestes demostren que una de les franges d’edat més afectada per aquest sentiment és la d’adolescents i joves d’entre 16 i 24 anys.

La Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat és un recurs adreçat a tots els professionals que treballen amb adolescents i joves amb la finalitat d’esdevenir un material útil per a la consulta i orientació específica pel que fa a situacions de soledat o aïllament social en aquest col·lectiu. Es tracta d’una guia que ha estat elaborada a partir de l’aportació de bona part del col·lectiu de professionals del sector a través de la jornada “Ens posem les ulleres: la soledat també va de joves” celebrada el desembre de 2020 i organitzada per la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

La voluntat d’aquest material és ser un recurs accessible i compartit entre els i les professionals del treball amb persones adolescents i joves, de manera que sigui fàcil accedir-hi, cercar pautes, orientacions o recursos d’utilitat. Vol ser en aquest sentit un eina pràctica, de fàcil accés i simple. La seva aplicació pràctica serà la millor mostra de la seva oportunitat i utilitat. Per això, entre els seus propòsits, hi ha la voluntat d’esdevenir una eina dinàmica, de manera que pugui actualitzar-se i completar-se a partir de l’avenç d’estratègies o recursos que atenguin aquestes situacions.

La Guia també incorpora de manera gràfica diferents recursos i serveis de l’entorn més proper amb qui crear aliances per fer front a la soledat. Alguns d’aquests recursos són equipaments i serveis juvenils que poden detectar casos de soledat amb adolescents i joves. D’altres tenen una funció més d’acompanyament i seguiment d’aquestes situacions. I també hi ha serveis i programes que poden tenir ambdues finalitats. Segurament hi ha molts altres serveis i programes amb qui es pot treballar en xarxa, però aquests poden ser un punt de partida; conèixer el nostre entorn més proper serà clau per descobrir-los i entre tots teixir una xarxa que serveixi de suport a adolescents i joves davant de situacions de soledat, on la persona jove es trobi al centre d’aquesta xarxa.