Com aprenem a ser dones

El quadern Com aprenem a ser dones, elaborat pel Col·lectiu Cala (Col·lectiu Alternatiu d’Aprenentatges) recull la seva visió sobre com aprenem a ser dones, quines estratègies es fan servir i s’han utilitzat per aconseguir que les dones exercim el paper que ens ha assignat l’autoritat patriarcal al llarg d’anys i segles d’educació masclista i violenta.

Aquest quadern pot servir de a suport a la tasca de conèixer-se i conèixer, per descobrir quantes coses portem a la motxilla (i qui ens les va anar ficant), per tenir clar d’on partim i el camí que estem fent per arribar on volem, per anar-nos des-educant a poc a poc, anar ficant coses noves a l’equipatge i anar-nos desfent de el llast que ens impedeix prendre impuls per avançar.

“Hem après a ser dones en una societat en què les dones estan discriminades. Vam aprendre, sobretot, que les dones estan sotmeses, que tenen menys oportunitats, que poden fer menys coses … El pitjor és que potser ni pensem que no hauria de ser així. Ens vam anar adaptant tant a això que durant molt de temps ens va semblar el més normal … Quan en una societat, a qualsevol persona, pel fet de ser dona, se li impedeix o dificulta la satisfacció de necessitats bàsiques per al seu desenvolupament com a persona, diem que es tracta d’una societat patriarcal. Hi ha en l’actualitat societats menys patriarcals, bé perquè conservin tradicions que afavoreixen a la dona o perquè han canviat més, eliminant valors masclistes. En qualsevol cas els canvis han estat el resultat de les lluites de les dones, encara que els milers d’anys d’imposició de l’patriarcalisme han deixat una empremta molt profunda”.

Pots descarregar-te aquí Com aprenem a ser dones? en format pdf