Art i Medi Ambient

El Monográfic Art i Medi Ambient (MAiMA), elaborat en el Centre d’Educació Ambiental de la C.V., mostra algunes de les iniciatives fruit de l’aliança entre l’art i l’educació ambiental. Com els i les artistes expressen a través de les seves obres conceptes, idees i sensacions i com l’E.A. pot incorporar aquestes obres en el seu procés de treball amb la societat.

Aquest document és un reflex d’aquesta relació i del seu potencial per a la transició ecosocial que necessàriament hem de dur a terme.

“En el present monogràfic hem volgut aportar una reflexió sobre la relació de l’art i el medi ambient i conéixer experiències i casos en els quals aquesta relació ha servit per a la realització de projectes molt diversos.


L’art és un llenguatge altament recomanable per a tractar d’arribar al públic general per a comunicar-li i transmetre-li missatges de tota mena, però en aquest cas, especialment els relatius a les problemàtiques ambientals, que en moltes ocasions són difícils de comprendre per la seua complexitat cientificotècnica. L’art actua de filtre, de traductor d’aqueixos missatges per a fer-los més comprensibles i atractius per al gran públic i al mateix temps per a fer-li reflexionar i pensar. És una eina potentíssima a través de la qual poder iniciar i avançar en els processos d’educació ambiental del conjunt
de la societat.


És per això que la col·laboració entre artistes i comunicadors i educadors ambientals pot i deu ser una aliança de progrés en el camp de la millora ambiental global i local, una forma de retroalimentació mútua que permeta aconseguir objectius socioambienals ambiciosos i beneficiosos per a tota la ciutadania”.

“En aquests moments, en els quals les problemàtiques ambientals en general i l’emergència climàtica en particular, són uns dels majors reptes als quals ens enfrontem com a espècie i civilització, l’art no és un element alié a la situació. Les i els artistes reflecteixen en nombroses ocasions en les seues obres actuals, i també en unes altres no ja tan actuals, les inquietuds, dubtes, pors però també reivindicacions, esperances i aspiracions respecte a aquesta situació d’àmbit global però també local.

Al mateix temps, i també fa ja des de moltes dècades, en el camp estrictament ambiental, i amb l’Educació Ambiental com a eina, estem tractant de generar en el conjunt de la societat, processos de conscienciació, participació i canvis de comportaments per a aportar solucions col·lectives i personals al cúmul de problemes ambientals que les mateixes societat humanes hem generat al llarg de generacions.

L’art, com a element de connexió amb la societat i transmissor d’idees, valors, facilitador de la comunicació amb ella i de la posada en marxa de processos de reflexió, pot ser, i ho és sens dubte, un enorme aliat per a l’Educació Ambiental.

L’art és capaç d’interpretar i interpel·lar a la comunitat humana perquè reflexione, i moure-la a l’acció. L’art té aqueix llenguatge comú que és capaç de recollir els sentiments que genera la problemàtica ambiental i traduir-los per a fer-los comprensibles per al públic, i a més, al mateix temps, pot ser capaç d’oferir esperança i moure a l’acció.

L’Educació Ambiental ha percebut l’art com un poderós aliat en el procés de seducció i acostament a les persones, per a tractar de fer-nos, fer-los arribar el crit d’alerta, el discurs d’explicació i l’alé d’ànim per a mobilitzar-nos a l’acció individual i col·lectiva que permeta aconseguir els canvis en les estructures per a conformar una societat més sostenible, més democràtica i més justa. Per a això, Art i Educació Ambiental, Educació Ambiental i Art, són aliats en aquest camí.