#STOPEXPERTS

8 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual, pateixen o han patit en algun moment, situacions d’assetjament escolar. Això les ha convertit, lamentablement, en expertes en bullying.

Enguany, Down Catalunya i les seves entitats han posat en marxa la campanya #STOPEXPERTS, dissenyada per un grup de 5 joves i basada en les seves experiències personals. Ningú no ha de ser expert en bullying #STOPEXPERTS Troba aquí tots els continguts.

Tallers de sensibilització a l’aula

Les entitats de Down Catalunya duen a terme tallers de sensibilització a 50 centres educatius d’arreu Catalunya i son dirigits a tota la comunitat educativa, posant en valor els beneficis de la diversitat i donant eines per a prevenir i abordar les situacions d’assetjament escolar. L’objectiu principal és que l’alumnat, entengui i normalitzi la diversitat i faci comprendre l’enriquidora que pot resultar.

Més informació en aquest enllaç.


RECURSOS RELACIONATS:

→Com actuar davant l’assetjament escolar

Protocols per a la millora de la convivència: assetjament, ciberassetjament, persones LGBTI, odi i discriminació, conflictes greus, maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu.

Aquests protocols d’actuació ofereixen orientacions i recursos als centres educatius davant conflictes greument perjudicials per a la convivència.

Des del punt de vista jurídic cal conèixer la Instrucción FGE 10/2005, del Fiscal General del Estado, del 6 de octubre, sobre el tratamiento del acoso escolar desde justicia juvenil del Ministerio de Justicia.

 

 


→Assetjament escolar i responsabilitat penal dels menors

Algunes resolucions judicials per situacions de bullying estimen conseqüències penals per als menors implicats i responsabilitat civils per als pares com a responsables solidaris.

Legislació i normes 

La Llei Orgànica 5/2000, del 12 de gener, reguladora de la Responsabilitat Penal dels Menors (LORPM) recull el model de responsabilitat penal del menor.

S’aplica als menors l’edat dels quals oscil·la entre els catorze i els divuit anys. A aquesta edat tenen prou capacitat per entendre el seu comportament delictiu. (Més informació en aquest enllaç).


→Com denunciar la violència a l’escola?

Si com a alumne, mestre o familiar vius o identifiques una situació de violència a l’escola o l’institut, no callis!

Com contactar amb la USAV?

Per telèfon: 900 923 098

Per correu electrònic: usav.educacio@gencat.cat

A través de l’aplicació UsApps

Des de l’inici de curs s’han detectat més de 300 casos de violència en l’entorn educatiu i la xifra cada any augmenta.  Es denuncien situacions d’assetjament, de violència masclista, d’LGTBI-fòbia i de pornodifusió no consentida.

 

 

+ Recursos sobre el bullying