Recursos pedagògics del projecte europeu IMCITIZEN

El projecte europeu IMCITIZEN presenta dos recursos pedagògics per a la promoció dels drets del nen i la participació de la infància.

Coordinats per la Universitat de Barcelona i l’associació Los Glayus, els recursos s’emmarquen en el projecte IMCITIZEN (CERV-2022-CHILD) que fomenta la ciutadania de la infància com a membres actius de la comunitat i identifica estratègies que afavoreixen la seva participació en la presa de decisions. Podeu saber-ne més en aquest ENLLAÇ.

La participació activa de la infància en el seu entorn és fonamental per a la convivència, el desenvolupament social, la construcció de la identitat ciutadana i la redefinició de la democràcia. Les nenes i els nens són subjectes de drets, ciutadanes i ciutadans amb capacitat d’influència, decisió i acció en les comunitats i en la configuració de polítiques locals, nacionals i europees. El projecte IMCITIZEN es compromet a integrar aquestes perspectives en els nostres marcs culturals, ja que és essencial un canvi en la mirada adulta.


Niñas y Niños como Equipo Formador en Derechos de la Infancia. Nuestra Caja de Herramientas, és un recurs creat per la infància per a la infància. És una guia codissenyada juntament amb les nenes i els nens de les escoles col·laboradores, els qui han liderat campanyes formatives en drets de la infància en els seus centres educatius. En ella, un total de 140 nenes i nens presenten les seves experiències, i ens expliquen qui són, on estan, què és el que van fer, què van aprendre i com es van sentir, a més de compartir eines, dinàmiques i activitats útils perquè les nenes i els nens protagonitzin un procés formatiu en drets de la infància amb iguals.

 


 

Caja Formativa YOUARECITIZEN. Los derechos de la infancia, ciudadanía activa y participativa. Herramientas para docentes y educadores”, s’adreça, principalment, a docents d’educació primària i secundària. També és d’interès per als qui acompanyen processos socioeducatius més enllà de l’àmbit formal i per als qui s’encarreguen de l’elaboració de polítiques públiques en matèria d’infància. La caixa formativa proporciona coneixements, eines metodològiques i recursos per a revisar, promoure i enfortir la participació activa de la infància en la presa de decisions en els centres educatius. Es tracta d’un recurs útil tant per a centres amb experiència i recorregut en la garantia del dret a la participació de la infància com per a aquells amb interès a fer-ho.