Què t’hi jugues?

 

El Consell de l’Audiovisual (CAC) i l’Hospital de Bellvitge han creat materials per a les escoles per prevenir les addiccions als videojocs i les apostes, davant l’evidència que han augmentat els casos d’ús patològic entre els joves, especialment des que va començar la pandèmia.

Es tracta de les unitats didàctiques Què t’hi jugues?, adreçades a estudiants de 3r i 4t d’ESO i disponibles a la web del CAC. L’objectiu d’aquests materials és donar “eines als adolescents perquè en facin un ús crític i responsable” i prevenir conductes de risc.

La presència dels videojocs a la nostra societat ha augmentat fins arribar a un lloc privilegiat de l’oci. Segons un estudi de l’Asociación Española de Videojuegos, el 40% de la població adulta juga a videojocs i en el cas de la població adolescent i jove, aquest percentatge arriba a un 90%. A més, les persones joves dediquen una mitjana setmanal de 6,5 hores a jugar.

D’altra banda, els jocs d’atzar amb diners s’han convertit en una preocupació social. A l’Estat espanyol, l’any 2020 la indústria del joc en línia (apostes esportives i d’altres) es va gastar 202 milions d’euros en publicitat, més de 197 milions en promocions i prop de 66 milions en patrocinis que redirigeixen les persones usuàries cap a webs d’apostes esportives a través de baners.

La unitat didàctica ha estat concebuda per treballar els continguts principals dels videojocs, els jocs d’atzar en línia i l’educació mediàtica a partir de les competències de l’àmbit cultura i valors ètics i tutoria del currículum de secundària.