Els contaminants de l’aigua i el seu possible impacte en el risc de càncer

Quins són els principals contaminants de l’aigua potable i de l’aigua recreativa (per exemple, les piscines)? Augmenten el risc de càncer?
Carolina Donat, ISGlobal (Institut de Salut Global Barcelona).

La contaminació atmosfèrica és un tema que sovint atreu la nostra atenció, i en general som conscients dels riscos que planteja per a la salut. No obstant això, la contaminació de l’aigua als països desenvolupats sol ser menys visible, i el seu impacte en la salut humana ha estat menys estudiat. Però a ISGlobal hem recopilat proves científiques sobre els contaminants de l’aigua i el seu possible impacte en el risc de càncer.

Hauríem d’aspirar a consumir entre 2 i 3 litres d’aigua al dia, la qual cosa suposa un total d’uns 1.000 litres a l’any. Reconèixer la importància d’aquest volum és crucial a l’hora de considerar l’aigua com un factor determinant de la salut. A més, l’aigua no només s’ingereix, sinó que també s’utilitza per a dutxar-se, banyar-se o rentar-se les mans. En conseqüència, l’exposició a determinades substàncies químiques presents en l’aigua també pot produir-se per absorció cutània o inhalació.

Bevem uns 1.000 litres d’aigua a l’any, així que ens hauria de preocupar quins contaminants químics arriben a l’aigua potable a causa de:

– Agricultura i ramaderia intensives

– Indústria i abocadors

– Residus urbans

– Contaminació Aamosfèrica

→ Llegiu l’article sencer en aquest enllaç.

 


MÉS RECURSOS SOBRE EL TEMA:

→Problemes ambientals, econòmics i ètics del consum d’aigua embotellada

En aquest recull de propostes, trobareu una sèrie de textos que examinen l’impacte ambiental de la producció i eliminació d’envasos plàstics, les conseqüències econòmiques de la comercialització massiva d’aigua embotellada i les consideracions ètiques que es plantegen quan es pren una decisió tan quotidiana com la compra d’una ampolla d’aigua.

 

És essencial que els nostres alumnes desenvolupin una comprensió crítica del seu paper com a consumidors en aquest panorama complex de manera que siguin capaços de prendre decisions informades, que els portin a contribuir activament a la construcció d’un futur sostenible.

És ètic consumir aigua envasada sabent que no és més segura, ni més saludable però que té un impacte mediambiental molt més gran que el que té l’aigua de l’aixeta?