Anàlisi dels principals conflictes energètics a Tarragona

L’objectiu de  l’estudi “Esferes 36 Lectura ecofeminista dels conflictes energètics a Tarragonaés analitzar i divulgar, des d’una perspectiva ecofeminista, tres dels principals conflictes energètics presents a la província de Tarragona a data 2022: la massificació eòlica, les línies de Molt Alta Tensió i la futura Vall de l’Hidrogen Verd a Catalunya.

Podeu descarregar l’estudi i la infografia a la pàgina web d’Enginyeria Sense Fronteres

Infografia

A banda, per tal de visibilitzar la problemàtica i sensibilitzar a la ciutadania, des del Grup d’ESF Tarragona han treballat una completa infografia que reflecteix els conflictes existents així com propostes i alternatives i moviments de resistència al territori tarragoní.

Com ja s’ha començat a demostrar, l’era dels combustibles fòssils està arribant a la seva fi. A mesura que transcorren els anys i el capitalisme creix exponencialment, els desajustos en la cadena mundial de subministrament de recursos fòssils, cada vegada més cars d’extreure, així com la creixent demanda de gas, considerat com l’energia pont per la transició energètica, estan conduint a una crisi energètica mundial. El model energètic actual ha permès invisibilitzar i desvaloritzar els processos de sosteniment de la vida i dels cicles naturals de la Terra. Les polítiques energètiques, per mitjà de la mercantilització d’un bé comú com és l’energia, han incrementat les injustícies mediambientals i socials. L’extractivisme de les transnacionals, també en les energies renovables, genera un deute ecològic i un deute de cures, alhora que criminalitza la protesta, expulsa la ciutadania, ocasiona processos migratoris i estén la pobresa energètica. Aquest escenari planteja qüestions urgents: la transició energètica i la seva adequació per fer front a reptes que responen a interessos aparentment contradictoris, la mitigació i adaptació al canvi climàtic, la reducció de la pobresa energètica i l’exclusió social, així com el reforç de la seguretat energètica.

PROPOSTES I ALTERNATIVES MOVIMENTS SOCIALS
Plataforma Cel Net
Xarxa Sud
Terra Alta Viva
Unió de Pagesos
Territori Sostenible del Camp

Sabies que les comarques tarragonines són una “zona de sacrifici”?


El sud de Catalunya és un dels pols industrials més grans del sud d’Europa. Infraestructures com les centrals nuclears, el projecte Castor, la petroquímica o el port de Tarragona han fet de les comarques tarragonines un territori constantment susceptible d’agressions socioambientals per part del poder corporatiu. Ara, la transició energètica “verda” continua amenaçant la zona. Però aquesta dinàmica extractivista sobre el territori i els cossos també ha donat peu a estratègies de
resistència i moviments socials en pro d’un canvi de model que posi la vida i els territoris al centre.