Motxilles mediambientals grogues

Les  Motxilles mediambientals estan pensades per a ser utilitzades en qualsevol medi ja sigui natural, rural o urbà, i en condicions geogràfiques diverses des del paisatge de muntanya fins a la costa o la meseta.

El desenvolupament de les activitats per a cada nivell que es presenten en aquesta motxilla segueix l’ordre d’estudi d’un paisatge, entès com a sistema obert. Es comença per l’anàlisi d’elements (biòtics i antròpics) continua pels intercanvis de matèria i energia i acaba amb l’estudi de la prognosi i la sintèresi.

En el disseny de l’activitat s’ha tingut en compte la metodologia de l’aprenentatge per descobriment en la base a la percepció organolèptica per als nivells elementals de 8-10 anys, i s’empren veritables tècniques d’investigació i treball de camp en els altres nivells fins als 16-18 anys.

Com es fa servir la motxilla?

La metodologia utilitzada per a la motxilla verda es basa en l’aprenentatge mitjançant el descobriment.

Per poder realitzar còmodament el treball de camp, es recomana disposar d’una motxilla per cada cinc o sis alumnes. És important que les activitats es realitzin en unitats de paisatge que presentin una homogeneïtat estructural un bosc, un prat, un parc… Amb alumnes de cicle superior de primària i secundària, pot resultar interessant que diferents grups treballin diversos tipus de paisatge i comparar després els resultats.

En la motxilla groga es treballen amb fitxes didàctiques aspectes del sòl i les roques en cinc temes:

Escala de Mohs: duresa de minerals caracteritzada per la resistència al ratllat de diversos minerals a partir de la capacitat d’un material dur per a ratllar-ne un de més tou.

Tipus de roques: magmàtiques, sedimentàries i metamòrfiques

Relació entre el pendent del sòl i l’erosió.

Factors limitadors per a diferents tipus de sòl

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>