Las Sinsombrero, les dones de la Generació del 27

Avui us presentem  Las Sinsombrero, dones artistes i escriptores del primer terç del segle XX que van conviure amb la Generación del 27, un dels grups artístics i literaris més influents de la cultura espanyola, representada per Federico García Lorca, Rafael Alberti, Miguel Hernández, Pedro Salinas, Vicente Aleixandre, Luis Cernuda i altres.

Però en el mateix moment que es coneixien aquests homes, hi havia moltes dones que també destacaven pel seu art i el seu pensament. Aquestes dones eren pintores, novel·listes, escultores, il·lustradores, poetesses i filòsofes, que amb la seva manera de viure van voler canviar les normes socials dels anys trenta del segle XX a Espanya, però el seu art es va veure limitat i amagat sol pel fet de ser dones. Eren dones transgressores, valentes i lluitadores que van reivindicar un paper intel·lectual en una societat on solament tenien rellevància els homes.

Amb l’esclat de la guerra civil els seus somnis i la seva esperança es van veure frustrats i poques van poder continuar pel camí del compromís amb  la societat del moment. I les que van poder continuar va ser a l’exili on van mostrar la seva mestria, com Maruja Mallo, Ernestina de Champourcín o Rosa Chacel.

Aquestes dones van estar a l’ombra durant molts anys, tot i que estudiosos de la literatura a finals de segle XX van parlar de l’important paper que van tenir en la seva època històrica, no va ser fins entrat el segle XXI que se’ls ha fet diferents homenatges. Destaquem l’exposició Las Sinsombrero a Madrid durant el 2022, comissionada per Tània Balló, en la qual després d’una intensa investigació i recerca van aconseguir reunir obres originals i documents d’artistes i escriptores com Margarita Manso, Ruth Velázquez, María Teresa León, Ángeles Santos, Marga Gil Roësset, entre d’altres.

Tània Balló diu:

… perdimos la oportunidad de entender un tiempo en el que ellas fueron y son absolutamente protagonistas. Esta exposición quiere sumarse a la lucha por revertir el relato oficial sobre nuestra historia cultural y social. Sin ellas la historia no está completa.

Podeu conèixer més de prop la història d’aquestes dones en aquesta presentació