Exposició Invisibles però decisives

El passat novembre, al Centre 115 dies de Corbera d’Ebre, es va inaugurar l’exposició Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre, produïda pel COMEBE i comissariada per la catedràtica emèrita de la UB Mary Nash.

Aquesta exposició té la voluntat de mostrar la presència i la mobilització de les dones durant la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre, en els diferents àmbits del dia a dia del conflicte. A les milícies, al front, en les tasques d’intendència, en les cures comunitàries, a les fàbriques i col·lectivitats agrícoles, a les organitzacions o a les publicacions, les dones van prendre part durant tot el conflicte, també a les Terres de l’Ebre.

L’exposició es pot visitar al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre fins al 31 de juliol de 2024, quan iniciarà itinerància per diferents municipis. A més, el grup DEMD-Ebre i el Centre de Recursos Pedagògics de la Terra Alta estan elaborant el projecte pedagògic de la mostra, que consistirà en la cerca local de dones per incorporar-les al registre de dones que han aflorat arran de la documentació de l’exposició.

La mostra consta de sis àmbits, amb un total de 16 plafons que palesen la seva participació i mobilització en els diferents sectors, posant el focus en les Terres de l’Ebre i la Batalla de l’Ebre, i cinc històries de vida de dones significatives que ho exemplifiquen, com ara:

  • Virgínia Amposta Amposta (Pinell de Brai, 1903 – Barcelona, 1939). Mestra i dirigent sindical. Afusellada al Camp de la Bota, el 8 d’agost de 1939.
  • Natàlia Tarragó Querol (Batea, 1917 – 1941). Miliciana de la FAI.
  • Patience Darton (Orpington, 1911 – Madrid, 1996). Infermera de les Brigades Internacionals durant la Batalla de l’Ebre.
  • Angelina Sanz Xalé (La Ràpita, 1901 – 1993). Pescadora.
  • Dona anònima (Terres de l’Ebre) Pagesa.

Us recomanem que no perdeu l’oportunitat de visitar aquesta fantàstica mostra amb el vostre alumnat a l’espai 115 dies de Corbera d’Ebre, on descobrireu el paper essencial que tingueren les dones durant el conflicte bèl·lic, un paper que cal rescatar de l’oblit i la invisibilitat, i dotar-lo del valor i reconeixement que amb justícia li pertoca. Així doncs, l’objectiu d’aquesta exposició és el de recordar-les, fer aflorar la seva presència en totes les esferes i iniciar el recorregut per treure-les de l’anonimat.

Invisibles però decisives. Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>