Descripció dels Treballs de Recerca

Treballs de Recerca de l’àmbit de Ciències i Tecnologia
  • Començar a beure abans de néixer? Síndrome Alcohòlic Fetal. (Alba Fuentes Correa – C Joan XXIII)
    • El meu treball de recerca tracta sobre el síndrome alcohòlic fetal, especialment en com influeix patològicament al fetus durant l’embaràs.
      La meva motivació per a fer aquest treball és que de cara al futur vull estudiar infermeria i especialitzar-me en maternitat, així llavors volia triar un tema que estigués relacionat amb l’embaràs i els nadons.
      Un altre motiu és perquè sempre hem escoltat que l’alcohòl és dolent per a nosaltres, però crec que hem reflexionat poc sobre fins a quin punt pot fer-nos mal o a qui podem arribar a perjudicar.
      Òbviament aquest treball es centra molt en com influeix l’alcohol al fetus si una dona embarassada el pren, però també hem de saber que el pare pot influenciar causant que el fetus quan sigui gran pugui esdevenit alcohòlic mitjançant l’efecte epigenètic, la ingesta d’alcohol altera la metilació dels gens presents en els espermatozoides i redueix el nivell d’enzims que intervé en la síntesi de RANm produint també la reducció d’aquest.
      D’altra banda, l’objectiu que m’he proposat amb aquesta recerca és conscienciar el màxim de persones possibles que abans de prendre’s aquesta copa per a passar-ho bé, pensin en les conseqüències que poden haver-hi i sobre qui poden recaure.
  • Les dues cares del canvi climàtic: És veritat tot el que ens diuen? (Jordi Martínez Gutiérrez – C Joan XXIII)
    • Aquest treball tracta de les dues parts que pot tenir el canvi climàtic, de la realitat
      en la que vivim aquests dies i de les exageracions i mentides que ens estan fent creure.
      Hem d’apendre a diferenciar les dues parts, veure els interessos que tenen cadascuna
      de les dues cares i no deixar que ens manipulin.
      Al principi en aquest treball pensava tractar de tot allò que nosaltres estàvem fent erròniament i, com a conseqüència, estàvem destruint no només el nostre planeta, sinó la vida dels propers éssers vius que l’habitaran.
      Però el meu professor d’aquest treball de recerca em va recomanar veure un documental
      anomenat “El gran frau de l’Escalfament Global” que va canviar totalment la meva forma de veure aquest tema del canvi climàtic, el qual ens preocupa i ens bombardegen amb informació diàriament. Gràcies al reportatge, va canviar la meva perspectiva de raonar envers aquest contingut. Ja no sabia què creure, estava confús, però dins meu es van produir unes immenses ganes de buscar aclariments sobre aquest tema, buscar sentències a qüestions que em desconcertaven.
      D’una banda, havia d’estar equivocat en molts tòpics per haver de creure alguna de les parts,
      estava desorientat, volia creure en alguna d’aquestes, però no podia ja que no comptava amb la suficient informació per poder-me posicionar.
      D’altra banda, sentia que aquest tema ens pertanyia a tots i que m’havia de respondre a mi mateix amb arguments sòlids. Era una sensació estranya, però tenia moltes ganes de trobar solucions.
  • El potencial dels insectes com a font proteica en la dieta (Humbert Vallverdú Saltó – C La Salle)
    • Les limitacions de terreny i la quantitat de gasos d’efecte hivernacle produïts per les indústries càrnies ha potenciat la recerca de fonts de proteïna alternatives a la carn. Els insectes són la principal opció a considerar, degut al poc terreny que es necessita per a produir-los i la baixa quantitat de gasos d’efecte hivernacle que s’emeten durant la seva producció. A més, podrien esdevenir els substituts idonis de la carn gràcies al alt contingut proteic que posseeixen.
      En aquest treball es pretén donar a conèixer els beneficis, així com les limitacions, de l’entomofàgia. També s’ha volgut demostrar si és possible la substitució de la proteïna càrnia per proteïna d’insecte en una dieta que supleixi les necessitats nutricionals d’una persona adulta d’entre 70-80kg de pes. Es demostra que la dieta amb insectes dobla a la dieta tradicional en
      quantitat de proteïna. A més, la dieta entomòfaga presenta avantatges, tant en l’àmbit ambiental com nutricional, ja que no s’empren tants recursos hídrics i terrestres en la producció d’insectes, i que és possible obtenir un major percentatge proteic en poca quantitat d’aliment.
  • Infancia y cirugía: manejo del estrés preoperatorio. (Lucía Peralta Royo – C La Salle)
    • Investigación sobre el estrés que sufren los niños al someterse a una cirugía, comparativa entre los distintos métodos anti estrés (payasos de hospital, vehículos de acompañamiento…) y creación de un cómic para que el paciente pediátrico entienda mejor el procedimiento al cual se debe someter.
  • Etiologia de la disfonía: prevención y tratamiento en docentes (Martina Ma Baldrich – C La Salle)
    • Un docente es un profesional de la voz, puesto que para ejercer su profesión necesita utilizarla. Sin embargo, cuando un maestro padece una dolencia vocal desestima los síntomas iniciales agravando su enfermedad. En este trabajo se analizan las causas de la aparición de la disfonía y se propone un protocolo para prevenirla.
  • L’esquizofrènia (Pau Adalid LLansa – C La Salle)
    • S’han preguntat alguna vegada què és l’esquizofrènia? En aquest treball podran trobar tot tipus de coneixements sobre aquest trastorn afegides a les meves experiències al viure amb persones les quals patien d’algun trastorn mental. Des de petites xifres i comparacions amb altres malalties fins a històries viscudes per professionals en l’àmbit de la psiquiatria. Si tens curiositats sobre la gran incògnita que envolta tot el món dels trastorns mentals, aquest és el teu TDR.
  • Elaboració d’un electrocardiògraf (Marina Pelicano Sanchis – C Lestonnac-l’Ensenyança)
    • El meu treball consta d’elaborar un electrocardiògraf a través de les plataformes Arduino i Labview. A més amb les dades recollides gràcies al electrocardiògraf, que vaig elaborar gràcies a Arduino, aquestes es podran visualitzar a través de la plataforma Labview.
  • Bioplastificats (Miquel Rodríguez Escudé – C Lestonnac-l’Ensenyança)
    • El treball tracta sobre una posible solució a problemes globals com el canvi climàtic. els bioplàstics. En aquest TDR, s’han elaborat plàstics a partir de patata i bacteris i s’ha estudiat l’impacte ambiental d’aquests en relació amb els plàstics que utilitzem en el nostre dia a dia.
  • Els efectes amagats del sucre (Sara Castander Vuelta – C Lestonnac-l’Ensenyança)
    • Aquest treball estudia com actuen els sucres lliures en l’organisme: què són, quins efectes produeixen, quines conseqüències se’n deriven d’un excés de consum i el grau de conscienciació de la població sobre aquest tema. Per això s’ha realitzat un anàlisi del consum de sucre d’una família i una enquesta per avaluar el coneixement d’una mostra de la població.
  • Què condueix el càncer? (Alba Peña Borrell – C Mare de Déu del Carme)
    • El càncer és un dels problemes sanitaris més importants del món. Por això
      existeix un gran nombre d’institucions que col·laboren entre si en la investigació d’aquesta
      malaltia en l’àmbit global. L'”Institut de Recerca Biomèdica” de Barcelona,
      on vaig tenir l’oportunitat de realitzar la part pràctica d’aquest treball, es dediquen, entre
      altres coses, a la investigació genòmica del càncer.
      L’objectiu d’aquest treball ha sigut investigar sobre els diferents aspectes d’aquesta
      malaltia per intentar entendre-la una mica més. Vaig buscar informació sobre les seves
      causes, la seva genòmica i com és diagnosticada i tractada. A partir d’aquest
      plantejament em vaig centrar en el càncer de pulmó explicant la seva anatomia i els seus
      diferents tipus. Finalment, vaig desenvolupar la part pràctica d’aquest treball buscant les
      mutacions “driver” més freqüents en dos tipus diferents de càncer de pulmó. A
      partir de les dades bioinformàtiques obtingudes també pot tractar altres aspectes com,
      per exemple, la seva incidència segons grups d’edat, sexe, etc.
  • El diagnòstic de malalties genètiques en embrions (Irene Cortazar Telleria – C Mare de Déu del Carme)
    • Aquest treball es basa en una innovadora tècnica que permet detectar malalties genètiques en embrions fecundats “in vitro” (es a dir, fora del ventre de la mare),que permet detectar malalties genètiques per tal que la descendència surti 100% sana.
      Es tractaran temes d’interès com la bioètica en aquests tipus de tècniques vista tant des d’un punt de vista expert com coloquial, a més d’una part pràctica que inclou una visita a uns laboratoris d’investigació, una entrevista, un anàlisi de cariotips amb alteracions i unes enquestes sobre qüestions ètiques.
  • Estudi d’equipaments esportius aplicat a l’Escola Puigcerver (Àlex Subirats Piñol – C Puigcerver)
    • Aquest treball de recerca està pensat en dos grans parts, la part teòrica que consta de la recerca sobre les diferents característiques dels equipaments esportius, i per últim poder fer un equipament esportiu a l’escola Puigcerver.
  • Com puc construir i automatitzar un hivernacle? (Genís Serrahima Esteban – C Puigcerver)
    • Disseny d’un hivernacle, estudi dels materials mes adequats, construcció d’una maqueta i Disseny d’un sistema de control.
  • Diagnòstic prenatal d’alteracions genètiques a la província de Tarragona durant els anys 2014 al 2018 (Jordi Jansà López – C Puigcerver)
    • Un estudi de les dades obtingudes a 8 centres de la província. Recull de dades invasives, parts i alteracions genètiques prenatals. També un estudi de cada una de les alteracions cromosòmiques mes famoses.
  • Els additius (Laura Peña Mondragón – C Puigcerver)
    • El meu treball de recerca tracta sobre els additius. En l’apartat teòric vaig informar-me primer què eren els additius, quin era el seu criteri de classificació, la seva funció, com es regulaven… També hi ha un apartat on està el seu etiquetatge i a partir d’aquí vaig fer un treball de camp buscant als supermercats els additius que són més freqüents i els vaig analitzar (buscar la seva definició, la quantitat permesa, els aliments on és més freqüent troba’ls i la seva toxicicologia amb els efectes secundaris). Per últim a la meva part pràctica vaig fer quatre experiments, en els tres primers vaig ficar a prova els additius i experimentar una mica amb ells i a l’últim experiment vaig comparar en general aliments que portaven additius amb aliments que no i vaig fer una petita enquesta per saber quin coneixement hi ha sobre aquesta temàtica.
  • Estudi Ecològic del Riu Siurana (Marcel Felip Llaurador – C Puigcerver)
    • Estudi de la qualitat del riu a partir del seu bosc de ribera i dels macroinvertebrats que es troben a l’aigua, donant-li una puntuació a cadascún depenent de la seva sensibilitat per la contaminació. També s’esmenta que al Riu Siurana és dels pocs rius de Catalunya amb cranc Ibèric que es un cranc autòcton en perill.
  • Teràpies regeneratives. Regeneració de teixis amb l’ús de biomaterials (Ana Llatse Mateo – C Sant Pau Apòstol)
    • Les diferents branques de la medicina regenerativa han estat estudiades en aquest treball. A més a més, s’ha analitzat la bioactivitat i millor adaptació de les cèl·lules en una bastida fabricada amb el biopolímer policaprolactona mitjançant tècniques d’impressió 3D.
      S’han implantat cèl·lules mare mesenquimals que deriven cap a adipòcits en 3 bastides diferents: una bastida tridimensional amb nanopartícules de calci, una altra tridimensional sense nanopartícules i finalment, una bidimensional també sense nanopartícules.
      Per mitjà de proves com ara el live/dead o la immunotinció amb fal·loïdina i DAPI s’ha observat que la bastida tridimensional no bioactiva resulta molt més agradable a les cèl·lules en comparació amb la bastida tridimensional bioactiva. S’ha vist una major proliferació de cèl·lules i la seva morfologia és pròpia de teixits sans en expansió.
      Per tant, la hipòtesi formulada en el principi del projecte, «Les bastides que contenen nanopartícules generen millors condicions per a la proliferació de les cèl·lules escollides», ha quedat refutada.
  • Mirant partícules invisibles (Marta Morera Lizano – C Sant Pau Apòstol)
    • Aquest treball de recerca tracta sobre si es poden veure les partícules, des de dues perspectives diferents: a ull nu i amb ordinador.
      Les partícules són cossos amb masses molt petites i que compleixen unes certes propietats físiques. La física que estudia aquests cossos necessita infraestructures molt grans i molt costoses com ara els acceleradors i els col·lisionadors de partícules. Aquests aparells acceleren dos feixos de partícules a grans velocitats i després els fan xocar per mirar si es produeixen noves partícules.
      S’han utilitzat dos mètodes diferents per veure partícules sense disposar d’aquests aparells.
      Per una banda, s’ha construït una cambra de boira per poder detectar les traces de les partícules que deixen en una atmosfera sobresaturada d’alcohol. S’ha vist que el nombre de partícules trobades varia segons l’hora del dia i, en general, no s’ha pogut distingir quin tipus de partícula era cada traça.
  • Eppur si muove (Cèlia Vidal Ruiz – Ins Altafulla)
    • Aquest treball ve motivat per les grans preguntes que tots ens formulem sovint:
      què som?, d’on venim?, on som? Concretament, el treball està centrat en l’última de
      les qüestions: on som? i pretén aportar una resposta personal a partir de la recerca
      d’informació, de la reflexió i de la construcció d’un aparell propi d’observació del cel.
      El treball està centrat en Ptolemeu (visió geocentrista de l’univers), Copèrnic (visió
      heliocentrista de l’univers) i en la defensa que Galileu, posteriorment, va fer de les
      conclusions de Copèrnic. El títol del treball respon a la frase que s’atribueix a Galileu
      quan la Inquisició el va obligar a retirar el seu posicionament a favor de Copèrnic:
      Eppur si muove (tanmateix es mou).
      L’objectiu principal del treball és poder explicar les diferents maneres de veure
      el cel al llarg de la història, especialment en els anys de Ptolemeu i Copèrnic. Això
      implica conèixer els aparells d’observació que van utilitzar i prendre consciència de
      les limitacions, especialment de caire religiós, de cada moment.
      La metodologia utilitzada per portar a terme el treball parteix de pregunta de
      recerca “Per què Copèrnic va posar en qüestió a Ptolemeu?” Per respondre aquesta
      pregunta es formulen dues hipòtesis: perquè Copèrnic va utilitzar altres instruments
      d’observació i perquè es va atrevir a enfrontar-se a les idees religioses que prohibien
      pensar que la Terra no era el centre de l’univers. Per poder demostrar que aquestes
      hipòtesis estan ben formulades, s’ha fet un extens treball bibliogràfic, s’ha construït un
      instrument propi d’observació del cel, s’han registrat les observacions preses des d’un
      punt concret d’Altafulla i s’ha analitzat un text escrit per Galileu que planteja en forma
      de diàleg els arguments de Ptolemeu i Copèrnic.
      El treball ha permès concloure que, efectivament, les mesures més acurades
      que va fer Copèrnic amb més instruments d’observació li van permetre arribar a
      conclusions diferents a les de Ptolemeu però sobretot, Copèrnic va tenir la valentia
      d’enfrontar-se a les idees imperants de l’època, marcades per la religió. Per altra
      banda, el treball també posa de manifest que Galileu va ser capaç de defensar
      prudentment el que Copèrnic havia demostrat prèviament a través d’una obra molt
      original. A més, el disseny i construcció d’un instrument propi d’observació a partir de
      materials reciclats permet fer observacions i comprovar les teories de Copèrnic des de casa.
  • Biomineralització (Paula Benet Caballero – Ins Altafulla)
    • En aquest treball s’explica en què consisteix el procés de la biomineralització: La cristal·lització controlada i regulada pels éssers vius, per tal de crear estructures. En una primera part es presenta una part teòrica on s’explica el procés de biomineralització, dividida en dos apartats: cristal·litzacions amb funció endosquelet i amb funció exosquelet. Dins de cada un d’aquests apartats s’expliquen diferents exemples que es troben a la natura, com el cas dels ossos, les dents, els mol·luscs o els corals. A més, en alguns casos es relaciona amb factors externs com el canvi climàtic. Després de la teoria hi ha una part pràctica, on s’explica la realització de dos experiments. En el primer s’han recollit un conjunt de mostres orgàniques per saber què vidres els componen, relacionar els resultats i treure conclusions. En el segon experiment s’explica la realització d’un total de 44 cristal·litzacions. Aquestes cristal·litzacions, les que intenten imitar les biomineralizaciones, són exposades a diferents factors (temperatura, temps i pH) per comprovar com afecten el procés de cristal·lització i, a l’igual que a la primera pràctica, relacionar resultats i extreure conclusions. Per concloure el treball s’exposa una discussió de resultats i unes conclusions finals, que engloben i relacionen tot el que s’ha tractat al llarg de la feina.
  • La físca de la música i l’art de la física (Aina Filella Abella – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • Aquest treball té dues vessants. Per una banda (la vessant més teòrica) descobrir quina és la relació entre el violí i les ones sonores. Per l’altra banda (la que seria la vessant més artística i visual) fer visible el so d’un violí fent vibrar diferents medis per l’acció de varies notes emeses per l’intrument.
  • La Biotecnologia, el futur del passat, fet present. (Bruno Gomez Coso – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • Aquest treball preten aprendre més sobre la biotecnologia, i alhora poder plasmar aquest aprenentatge en el treball, per a que qualsevol persona que el llegeixi en un futur, pugui assabentar-se del que és la biotecnologia des d’una font
      fiable. També busca que mitjançant aquest treball, tots els lectors s’adonin de la realitat, i deixin
      de creure les dades falses que es plantegen respecte els transgènics i els organismes
      modificats genèticament. Finalment, més enfocat a l’experiència personal, aquest treball m’ha ajudat per apropar-me al
      món de la biotecnologia i incrementar el meu coneixement i experiència per un futur. Per una part,
      l’aprenentatge de tot el referent a la biotecnologia i els aliments transgènics, i per una altra
      part el fet de familiaritzar-me amb el material de laboratori, amb totes les tècniques d’anàlisi
      i treball de l’ADN, i les diferents experimentacions que es poden dur a terme en un laboratori
      especialitzat com pot ser el de la URV.
  • El Daltonisme i la percepció dels colors (Clàudia Hernández Grau – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • Primer de tot, em vaig preguntar com és que veiem les coses d’un determinat color i unes altres persones les veuen d’un altre, i de quina manera podem percebre els colors d’un objecte concret. Què canvia en el nostre organisme per a poder diferenciar els colors? Bé, el meu Treball de Recerca tracta l’estudi de l’anatomia de l’ull humà, centrant-me en la retina i en els fotoreceptors juntament amb les funcions que exerceixen i la seva importància. També he estudiat el procés d’obtenció d’imatges, de percepció dels colors, i el Daltonisme més extensament: la història, el factor hereditari, els tipus, els símptomes que comporta, els avantatges i inconvenients, els mètodes actuals de detecció i, finalment, el tractament d’aquest. A més, he valorat la possibilitat d’implementar tests de detecció de daltònics a les escoles de primària per tal de facilitar el dia a dia a les persones daltòniques. Per assolir això, vaig fer el Test d’Ishihara (el més conegut per detectar el daltonisme) a 280 persones, entre l’Hoposital Sant Joan de Reus i dues escoles de la meva comarca, on també vaig dur a terme una presentació als alumnes per a què coneguessin l’alteració i els factors que comprta. També he observat com s’adapten els daltònics a la vida quotidiana a través d’una enquesta i he conegut les opinions dels professionals de la visió en relació amb el daltonisme mitjançant una entrevista.
  • Afectació de la pluja àcida sobre les plantes i infrastructures (Eduard Asnar Casany – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • Tracta sobre els efectes de la pluja àcida sobre les plantes amb diferents experiments recreant que passa a la vida real. També com es forma aquesta pluja àcida, i a més els efectes que té a les roques de composició calcària.
  • La Fotosíntesi Artificial: estudi de l’eficiència de catalitzadors metàl·lics en l’electròlisi de l’aigua (Fermin Lloret Gutiérrez-Colón – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • En aquest treball faig una explicació sobre què consisteix la fotosíntesi artificial, un camp de recerca que actualment s’està investigant, i faig una electròlisi de l’aigua, que és un procés que imita la fase lluminosa de la fotosíntesi, per demostrar que pot ser possible la recreació artificialment d’aquesta.
  • Bioplàstics: L’enemic camuflat? (Francesc Lázaro Martí – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • El meu treball es basa en la creació de diversos bioplàstics derivats de fruites, substàncies vegetals, etc. per tal de substituir els plàstics convencionals que són tan perjudicials pel medi ambient.
  • Una llum en el camí. Estimulació de la neuroplasticitat mitjançant tècniques optogenètiques. (Jan Dols Férrez – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • La capacitat de reestructuració i regeneració nerviosa en l’ésser humà ha estat, fins les darreres dècades, merament objecte de ciència ficció. I si fos possible tractar les actuals neuropatologies amb feixos de llum i modificació genètica?
  • Són les rotondes de Tarragona sostenibles? (Laia Rodríguez Cabello – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • El meu Treball de Recerca ha consistit en un estudi de les necessitats hídriques i l’absorció de diòxid de carboni de la vegetació d’algunes de les principals rotondes de Tarragona per tal de determinar el grau de sostenibilitat de cadascuna.
  • Impressió 3D: un avenç real o fictici? (Marc Hernández Grau – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • He volgut saber l’actualitat de la impressió 3D i m’he centrat més en l’àmbit mèdic. He assistit a una operció de cirugia major per a comprovar l’ús de peces impreses en tecnologia 3D en medicina.
  • La vulnerabilitat (Ruben Joseph Mellaerts Martín – Ins Antoni de Martí i Franquès)
    • En el procés d’aplicar tècniques matemàtiques en l’anàlisi de problemes reals d’àmbit sociològic, vaig veure que reduir-los a jocs en facilitava l’observació. Em vaig centrar en el tema de la vulnerabilitat, que tot i alguns psicòlegs que avisen de la seva importància, està fortament subestimada.
  • Ho fem bé? Quin antisèptic és més eficaç? (Aida Boronat Nodar – Ins Baix Camp)
    • El present treball es basa en comprovar experimentalment l’eficàcia bactericida que tenen diferents productes a l’hora de desinfectar ferides. Compara l’eficàcia antisèptica de productes com: sabó de mans, Betadine, alcohol, aigua oxigenada, Cristalmina i sabó Germisdin sobre dos gèneres de bacteris: Escherichia coli (gram -) i Bacillus plantarum (gram +).
  • No estem boges, som cícliques (Elisabet Giral Cox – Ins Baix Camp)
    • La menstruació és un tema que segueix sent tabú en aquesta societat.
      Amb el meu treball de recerca pretenc normalitzar aquest fenomen: el cicle menstrual.
      Els objectius principals que m’he proposat són: demostrar que realment s’estableix un patró en el cicle menstrual de la majoria de dones i, seguidament, comprovar els canvis emocionals, físics i fisiològics.
      A l’hora de posar en pràctica els meus objectius, he realitzat dos dissenys experimentals.
      Per demostrar que realment s’estableix un patró, vaig dissenyar una enquesta que em van contestar diverses dones de diferents edats. Els resultats de les enquestes els vaig comparar entre ells i, efectivament es va veure reflectit un patró molt semblant. Amb aquests resultats també vaig poder observar els canvis físics i emocionals que percebien les dones cada mes.
      En la comprovació dels canvis emocionals, físics i fisiològics, em vaig sotmetre a unes analítiques de sang. Mitjançat el resultat de les analítiques, vaig relacionar les variacions hormonals amb els canvis tan emocionals com físics que patia.
      Moltes dones desconeixen una gran part del què és realment el cicle menstrual i de tot el que implica. El nostre cicle juga un paper cabdal en la nostra salut. És per aquest motiu que és molt important conèixer-lo.
      Conèixer el nostre cicle ens ajudarà molt a entendre’ns a nosaltres mateixes.
  • Energy Revolution (Janet Girona Martí – Ins Baix Camp)
    • El treball es basa en una investigació sobre els suplements energètics més saludables i possibles de cuinar a casa, per tal d’apropar-los a qualsevol classe d’esportista d’alt rendiment.
      Com a part teòrica, es va dur a terme diferents recerques d’informació per a poder saber les diferents etapes d’un exercici físic, el qual provoca un rendiment, i a partir d’aquí, entendre com es forma l’energia als ésser vius a través de la dieta que nosaltres ingerim, és a dir, el metabolisme dels éssers vius; els diferents tipus de nutrients ingerits a través de la dieta i les diferents vies metabòliques per a obtenir aquesta energia capaç de produir esforços.
      Una vegada sabia això em vaig basar en els tipus de suplements energètics del mercat; les barretes energètiques, les begudes isotòniques, els gels o gelatines i els suplements energètics. També en el temps més adequat per prendre aquests basant-me en les diferents fases d’un entrenament o exercici físic i el tipus de suplement energètic. Es van trobar els quatre grups anomenats anteriorment, els quals són explicats detalladament en el treball.
      Com a part pràctica, em vaig dedicar a buscar receptes de cadascun dels suplements energètics, les quals s’adeqüessin al material que tenia a casa per a poder cuinar i utilitzessin productes naturals i orgànics, i sobretot sense sucre.
  • Química a la Cuina (Joan Compte Perales – Ins Baix Camp)
    • Investigació i estudi de la cuina molecular i les seves tècniques culinàries. He realitzat diferents estudis sobre esferificacions i gelatinització.
  • Els colors de la fertilitat (Júlia Martí Mallafrè – Ins Baix Camp)
    • En aquest projecte s’explica tota la reproducció dels conills de granja que ens mengem la majoria.
      Com a part teòrica s’ha treballat i realitzat tot el procés de reproducció dels conills. S’inicià amb l’extracció del semen i la obervació i preparació de la mostra. Tot seguit es va induir el zel de les conilles, i al cap de 48 hores es van inseminar. El dia 25 de gestació es va fer la palpació per determinar quines estaven emvarassades i quines no, cosa que vaig aprofitar per la meva investigació. Tot seguit es van desifectar les gàbies i preparar els nius. el dia 30-31 de gestació van tenir lloc els parts de les conilles.
      Gràcies a tot el procés vaig poder realitzar la meva investigació, partint de la hipòtesi que les conilles poden presentar 4 colors de vulva diferent, vaig pensar que el color podia inlfuir en la fertilitat. D’aquesta manera vaig poder determinar el meu objectiu: trobar el color de vulva més fertil per a la reproducció dels conills.
      Per dur a terme la investigació vaig agafar 100 conilles i les vaig inseminar.En el moment abans d’insemnar-les vaig fer una foto de la vulva de cadascuna per poder determinar el color. En el moment de la palpació ja vaig poder determinar quines conilles estaven embarassades o no. Tot seguit es va esperar el moment del part i es va dur un recompte dels llodrigions de cada conilla per poder extreure dades sobre el nombre de fills, la natalitat i la mortalitat.
  • Make the Mediterranean Diet Great Again (Maria Belmonte Borge – Ins Baix Camp)
    • És molt comú sentir a dir que la dieta Americana és una de les dietes menys sanes, sinó la que menys, del món. La finalitat del meu projecte és investigar si la dieta Americana és tan dolenta com creiem, i si la Mediterrània és tan bona com hem sentit. A més, també he analitzat quina proporció de gent segueix la dieta Mediterrania a Catalunya, i quina quantitat de gent segueix la dieta Americana a Minnesota. Per dur a terme aquest anàlisi, vaig començar estudiant i buscant informació sobre les dues dietes i saber què és exactament una dieta equilibrada. Tenint en compte la història de les dues dietes, el tipus de menjar, la informació nutricional i els problemes de salut més comuns que ens poden provocar aquestes dues. A continuació, com a part pràctica, vaig demanar a deu adolescents de Minnesota (Estats Units), i deu adolescents de Catalunya, tots d’entre 16 i 18 anys, que em diguéssin què és el que van menjar durant un període determinat de temps. Finalment, vaig utilitzar aquesta informació per a calcular el nombre de calories i nutrients que van consumir cada dia, per a poder comparar els dos grups i obtenir-ne unes conclusions. Les quals em van sorprendre ja que no coincideixen amb la meva hipòtesi inicial.
  • Animals Marins: Víctimes del plàstic (María Valencia Marcos – Ins Cambrils)
    • El meu treball tracta sobre com afecta la contaminació per residus sòlids, en concret la del plàstic als animals marins. Durant la meva part pràctica del meu treball m’ he centrat més en la tortuga babaua i com afecten els plàstics a aquesta espècie i per últim també he fet un mostreig i anàlisi de brossa marina comparativa entre la platja de Cambrils i la platja del Prat del Llobregat.
  • Tarragona es posa les piles, o no? (Izan Jerez Rodríguez – Ins Comte de Rius)
    • En el meu Treball de Recerca podreu trobar un estudi sobre els cotxes elèctrics i les seves característiques, també, dins del marc pràctic, trobareu l’ anàlisi de la qüestió a la ciutat de Tarragona.
  • L’àcid gàl·lic, un al·liat contra el càncer? (Lucía González Ceballo – Ins Comte de Rius)
    • Cada vegada es troben més proves de la relació entre determinades substancies que contenen els aliments i el desenvolupament del càncer. Algunes el faciliten i altres ens protegeixen contra aquesta malaltia. En el meu treball m’he centrat en l’estudi del paper de l’àcid gàl•lic. He fet una extracció al laboratori d’aquesta substància i desprès he fet un assaig in vivo per veure el seu efecte en el cicle cel•lular.
  • Microplàstics. Unes partícules molt petites, un problema molt gran (Maria Tous Rodríguez – Ins Comte de Rius)
    • Al llarg de la meva recerca he anat comprovat quan estès està el problema dels microplàstics al nostre entorn; les nostres platges, els nostres aliments, productes d’ús quotidia. Les proves de l’impacte sobre el medi ambient i sobre la nostra salut són cada vegada més contundents.
  • És un problema ser celíac al Morell? (Rosa Maria Barco Guillen – Ins El Morell)
    • El meu treball tracta sobre la intolerancia al gluten, coneguda com a celiaquia. El gluten és un conjunt de proteïnes que es troben sobretot en aliments fets amb cereals, com el pa o la farina. El nostre intestí el que fa a l’hora d’ingerir aliments és, absorbir els seus nutrients mitjançant les nostres vellositats intestinals per a conduir-los a la sang. Tot el contrari del que fa el de una persona celíaca ja que aquest al posar-se en contacte amb el gluten no pot absorbir el seus nutrients ja que les seves vellositats patirien un procés d’autodestrucció.
      L’objectiu del meu treball és averiguar les causes de perquè aquestes destruccions i a més investigar si en els establiments comercials de diferents pobles els hi ofereixen la ajuda necessaria per a qué aquestes persones puguin portar una vida “normal” i a més si els hi resulta negativa aquesta malaltia economicament parlant.
  • Exoesquelet per la rehabilitació de la mà (Álvaro Aparicio Peris – Ins Els Pallaresos)
    • Disseny i creació d’un exoesquelet per la rehabilitació de la mobilitat de la mà originat per un accident vascular cerebral.
  • Creació d’una aplicació mòbil: Orienta’TGN (Andrea Siles Morales – Ins Els Pallaresos)
    • Elaboració d’una aplicació mòbil que recull tots els estudis postobligatoris de la ciutat de Tarragona.
  • Com afecta la meteorologia l’aviació? (Miguel Castillo Moscoso – Ins Els Pallaresos)
    • El meu treball tracta sobre com afecten els diferents fenòmens meteorològics i l’aerodinàmica als avions.
  • El veganisme més enllà dels tòpics (Clàudia Freixes Bravo – Ins Fontanelles)
    • Aquest treball tracta sobre el veganisme, concretament el motiu que fa triar aquest
      tipus de dieta i el que comporta, tant en el dia a dia com en la salut. He triat aquest
      tema degut al meu interès personal i també perquè últimament ha augmentat
      l’opció vegana entre els joves i considero necessari donar a conèixer aquest tema
      de la manera més objectiva possible. El meu treball està dividit en dues parts, el
      marc teòric i la pràctica. La part teòrica està formada per una recerca sobre
      diverses característiques del veganisme i tot allò que defensa, tant ideològicament
      com nutricionalment. La part pràctica consisteix en un seguit d’entrevistes i
      enquestes destinades al sector vegà i professionals de la salut. Finalment podem
      concloure que els motius ètics són els més importants a l’hora de triar una dieta
      vegana. Aquesta elecció comporta, si es fa correctament una millora en la salut.
  • Les lesions en el món del futbol (Octavi Chiapella Serrat – Ins Fontanelles)
    • Partint de l’interès que sempre he tingut per les lesions que puc patir com a
      futbolista que sóc, he fet una recerca per trobar tot tipus de prevenció davant
      de qualsevol lesió, ja que una lesió crònica et pot apartar del terreny de joc per
      sempre.
      En primer lloc, he fet una recerca d’informació sobre totes les lesions més
      freqüents actualment en el futbol, i intentant trobar algun tipus de prevenció per
      tal d’anticipar-se a la lesió o en cas de haver-la patit, buscar un procés de
      recuperació per no haver de recaure, ja que un 59’8% de la gent enquestada
      ha recaigut, inclús un 28’4% no ha estat al 100% després de recuperar-se de la
      lesió.
  • Sistema d’Arbitratge Assistit (VAR) pel Hoquei Patins amb Arduino (Oriol Torres Cortina – Ins Fontanelles)
    • Degut a la pràctica del hoquei patins i l’interès per la tecnologia m’he plantejat crear un sistema d’arbitratge assistit per aquest esport, ja que en altres disciplines ja existeixen sistemes semblants.
      Els objectius que m’he proposat són els d’intentar crear un aparell que es pugui utilitzar en condicions reals i intentar resoldre tots els problemes que pugin sorgir acceptant fins i tot que la invenció d’aquest sistema no sigui possible amb els recursos dels que disposo.
      El treball consistirà en una part teòrica explicant que és l’Arduino i com funciona i una part pràctica en que muntarem una maqueta d’un sistema VAR que pugui ser aplicat en condicions reals i d’una enquesta per saber la rebuda que tindrien aquests sistemes al hoquei patins.
  • ¿Por qué vuelan los aviones? (Mateo Valentin Puscas – Ins Francesc Vidal i Barraquer)
    • Los aviones tienen gran importancia en el ámbito del transporte, entre otras funciones. Pero, ¿ sabemos realmente cómo y por qué vuela una aeronave ?
  • Com fer una pàgina web en 5 minuts? Disseny i desenvolupament web (Oussama Ayat Mouhoub – Ins Francesc Vidal i Barraquer)
    • T’interessa saber com es confeccionen les pàgines que visites? Vols saber quin procés hi ha al darrere de cada acció que fas a Internet? Tens interés en saber com s’envien les dades i es reben a través d’Internet o com el navegador troba la pàgina web que vols visitar? Aquest treball és ideal per a tu.
  • Estudi sobre el comportament àcid de l’ibuprofè i l’aspirina exposats a altes temperatures (Eleysha Taylor Martínez – Ins Gabriel Ferrater i Soler)
    • Aquesta recerca està destinada a esbrinar si l’exposició d’ibuprofè i aspirina a temperatures elevades afecta negativament els medicaments, tal com es dedueix de les recomanacions dels prospectes farmacèutics que els acompanyen. Per això s’ha cercat informació sobre ambdós tipus d’analgèsics i antiinflamatoris, sobre mètodes d’anàlisi específics per aquests i s’ha procedit a realitzar una anàlisi experimental de l’evolució del comportament àcid a través de valoracions àcid base, consistent a exposar els comprimits a temperatures elevades durant diversos períodes de temps. No s’ha pogut determinar que la temperatura elevada suposi una alteració destacable en els medicaments. En el cas de l’aspirina s’ha observat una lleugera tendència a la pèrdua d’acidesa però no prou rellevant. L’ibuprofè no mostra alteració significativa. Segons aquests resultats, es pot concloure que els advertiments dels prospectes són més aviat preventius que no pas ajustats a la realitat.
  • Somni i repte: La construcció d’un estudi de gravació (Lluc Lafuente Bosque – Ins Gabriel Ferrater i Soler)
    • Amb aquest treball vaig poder fer realitat un desig i un somni personal: construir el meu estudi de gravació. Això va representar un repte personal que es va dur a terme en part, per l’ajuda i suport de la meva família.
      Al llarg del procés de construcció de l’estudi vaig desenvolupar diferents tasques i aprenentatges: fase de disseny i documentació, construcció, selecció de material tecnològic i estudi de l’acústica.
      Vaig voler complementar el treball contemplant el vessant social i artístic que esdevé l’essència d’un estudi de gravació. Vaig visitar i conèixer diferents tipus d’estudis. Aquestes persones em van mostrar el seu estudi i també la seva trajectòria i inquietuds personals. De totes elles vaig aprendre coses que també em van ajudar a finalitzar el meu estudi. Per això vaig poder arribar a la conclusió que no em podia guiar solament per la qualitat de materials i els càlculs tecnològics sinó que la intuïció, l’oïda i la passió per allò que es fa, són tres factors fonamentals per aconseguir una bona acústica i un bon estudi de gravació.
  • Consum d’avellanes al Bosc del Gerdar (Olga Fernàndez Llauradó – Ins Gabriel Ferrater i Soler)
    • Sempre m’han fascinat la natura i els animals. Així que el primer que em vaig plantejar com a tema per a la meva monografia va ser fer alguna cosa relacionada amb els animals. Degut als criteris ètics, aquests treballs s’han de basar principalment en la observació, cosa que no em va suposar cap problema. Com que la observació directa és complicada, vaig decidir seguir rastres: concretament les restes de les closques d’avellanes menjades per animals.
      Pregunta d’investigació: Quines són les espècies de petits mamífers i aus que s’alimenten d’avellanes al Bosc del Gerdar?
      Per a respondre la meva pregunta recolliré mostres d’avellanes mossegades i picotejades en diferents zones del bosc del Gerdar, les classificaré i contaré, faré una taula de percentatges i un gràfic per veure les diferències en les espècies. Confirmaré la presència de les espècies amb altres evidències: excrements, pinyes menjades i caus. Amb aquesta metodologia es podria estudiar el mateix en altres àrees o amb altres espècies.
      Aquesta investigació és important perquè contribuirà a conèixer part de la xarxa tròfica de l’ecosistema del Bosc del Gerdar, a més de contribuir al coneixement de l’espai del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Té, per tant, implicacions des del punt de vista turístic. A més a més, no s’ha investigat abans. De la mateixa manera, és important perquè és un estudi coetani amb altres estudis actuals de flora que s’estan duent a terme en el mateix espai.
      He conclòs que les espècies que s’alimenten d’avellanes al bosc del Gerdar son l’Esquirol, la Mallerenga carbonera, la Rata d’aigua, el Ratolí de camp, el Talpó roig, el Pica-soques blau i els Pícids; amb una distribució irregular, tot i que en totes les zones predomina l’esquirol, que és el que més s’alimenta d’avellanes.
  • La contaminación invisible (Roger Collado Espasa – Ins Gabriel Ferrater i Soler)
    • La determinació de la presència de microplàstics a les platges està en debat. En aquest treball només amb l’ús d’un microscopi i una lupa s’ha pogut arribar a apreciar diverses formes, mides i tipus de microplàstics. Dos filtratges amb unes malles i una dissolució de NaCl aquosa dipositada a la sorra seran suficients per aïllar els microplàstics.
      Gràcies a aquest aïllament es determina i es confirma la presència d’aquestes petites partícules en platges de la província de Tarragona. A través dels resultats es pot concloure que si un alumne de batxillerat agafant relativament poca sorra és capaç de trobar microplàstics, no ens podem ni imaginar la quantitat que hi pot haver en tot el món.
  • Desarrollo de un videojuego multijugador masivo en línea (Adán López Gutiérrez – Ins Jaume Huguet)
    • Aquest Treball de Recerca introdueix breument al lector a l’estat actual dels videojocs i explica com l’escriptor d’aquest ha produït la base d’un videojoc Multijugador Massiu en línia al llarg d’un any des de zero:
      – La seva motivació i cerca per millorar el seu coneixement per aquests temes.
      – La selecció d’eines i el llenguatge de programació.
      – L’estructuració del videojoc.
      – Les diferents parts que el formen.
      – Debats de seguretat de l’usuari.
      – Problemes trobats.
      – Solució dels problemes arquitectònics de l’estructura del món.
      – Estat final de la base.
      A més a més al final inclou l’URL on es troba la base del videojoc final publicada en codi obert i amb instruccions de com construir-la.
      Paraules clau: Videojoc, Multijugador Massiu, Desenvolupament.
  • SQL Injection i Seguretat de les Dades (Albert Cañadilla Domingo – Ins Jaume Huguet)
    • Les dades són l’element més important dins el món digital, i és per això que la seva protecció és essencial. Les bases de dades on s’emmagatzema la informació i els serveis web amb què es comuniquen han d’estar ben protegits. És per això que en aquest treball he investigat sobre el funcionament de les bases de dades, com es protegeixen i com es vulneren; i fet un estudi sobre la seguretat de diverses pàgines web davant d’atacs de SQL Injection.
  • El vehicle autònom, ficció o realitat? (Elena Martínez Feliu – Ins Jaume Huguet)
    • A partir del desenvolupament de les noves tecnologies es realitza un treball amb l’objectiu de demostrar que els vehicles autònoms són una realitat.
      Després d’investigar que és un vehicle autònom i els nivells d’autonomia possibles, s’analitzen els components necessaris que el fa possible, juntament amb les conseqüències que poden arribar a afectar el nostre dia a dia. Posteriorment, es porta a terme una enquesta per recollir les opinions d’una part de la població sobre el vehicle sense conductor. Per l’altra banda, es programa un robot Lego Mindstorm EV3 per simular el funcionament d’un vehicle d’aquestes característiques.
  • Desenredem? (Marina Vidal Garriga – Ins Jaume Huguet)
    • Avui en dia, la salut capil•lar ha pres un paper molt important en la vida personal i social de la comunitat. Trobem una àmplia oferta de productes que ens proporcionen molts beneficis per al nostre cabell. Però, a l’hora de triar el producte, amb què ens fixem? Basat en ingredients naturals o, “aporta elasticitat, brillantor i volum”?
      Els propòsits d’aquest treball són, dins les meves possibilitats, aprofundir en el coneixement biològic del cabell i comprovar l’eficàcia d’un tractament capil•lar natural. Per assolir-los, m’he basat en l’elaboració d’un xampú i condicionador natural i en l’anàlisi científica de les mostres per comprovar possibles canvis o millores.
  • Proposta d’un pla de desmantellament i d’un robot de rescat de residus nuclears per a Vandellòs II. (Andrea Balagué Cárdenas – Ins Jaume I)
    • El meu treball de recerca tracta l’àmbit de l’energia nuclear, les centrals nuclears i el seu desmantellament. En la primera part del treball, es fa una recerca sobre l’energia nuclear. A la segona part s’analitza com es duu a terme un pla de desmantellament d’una central nuclear i es proposa un pla de desmantellament per a la central nuclear de Vandellòs II (Tarragona). Per últim, s’aborda el disseny, construcció i programació d’un robot de rescat de residus nuclears i la seva maqueta que simula els diferents emplaçaments de la central de Vandellós II.
  • Els protectors solars: el nostre escut (Gerda Guigaite – Ins Jaume I)
    • Aquest tdr tracta de la importància d’utilitzar fotoprotectors. S’expliquen les radiacions solars, com de perilloses són, les característiques i el funcionament dels protectors solars sobre la pell, prenent conciencia de la seva transcendència. A partir d’aquestes dades es posen a prova fotoprotectors cassolans i comercials amb diferents spf.
  • Estudi comparatiu de la ingesta de tòxics, a través de la dieta, en diferents grups de població (Heloisa De Souza Silva – Ins Jaume I)
    • Tots som conscients que amb els aliments ingerim moltes substàncies de les quals no sabem el seu origen o si són perjudicial o no per a la nostra salut. És per aquest motiu, que he considerat molt interessant estudiar la composició de la dieta de diferents grups de població i esbrinar la quantitat d’alguns del principals tòxics presents en els aliments que hi ingerim, així com determinar si arriben, en algun cas, al valor llindar de seguretat recomanat.
      Per dur a terme el meu estudi, vaig analitzar la dieta de 30 persones durant 21 dies per determinar la quantitat dels diferents tòxics analitzats, que ingereixen. Amb la realització d’aquest treball tenia com a objectius: determinar la quantitat d’alguns dels principals tòxic que ingerim, diàriament, amb la dieta; comparar la quantitat de tòxics consumits entre l’estudi del TDR i l’estudi que s’havia fet anteriorment a Catalunya i, finalment, comparar la quantitat d’aquests tòxics consumits entre diferents sexes, intervals d’edats i regions implicades en l’estudi.
  • TIC-TAC. Estudi cronobiològic sobre el son (Asmae El Oufi Machich – Ins Joan Guinjoan i Gispert)
    • En aquest treball s’ha realitzat un estudi cronobiològic de manera profunda, tal i com ho indica el títol, basant-se en els ritmes biològics que seguim els éssers humans a l’hora de dormir. D’altra banda, es volia demostrar com la falta o irregularitat del son afecten greument als ritmes circadiaris del nostre organisme.
      Per a la demostració pràctica, s’han dut dues experimentacions, una totalment objectiva seguint el mètode científic i, una enquesta que valorava valors objectius (com els batecs) i el nivell de somnolència (subjectiu per a cada persona).
  • Un laboratori DIY (Laura Salvadó Bautista – Ins Joan Guinjoan i Gispert)
    • Aquest treball vol demostrar si les idees del biohacking són possibles. Unes idees que defensen que es pot fer ciència a casa i, per tant, cal construir els aparells necessaris amb material reutilitzat.
      Per demostrar-ho en el treball s’explica com s’ha construït i comprovat un termociclador fet a casa amb materials reutilitzats mi amb un pressupost reduit. Tant la part informàtica com la comprovació de l’aparell en un laboratori, on es va localitzar el gen del Rh.
      A més s’explica l’origen, beneficis, riscs i objectius del moviment biohacker i com aquest pot revolucionar la visió actual de la ciència.
      El treball vol donar a entendre que la ciència va més enllà dels laboratoris que sempre s’han vist i que la genètica es pot treballar des de casa.
  • La Petjada Ecològica del Consum de Carn (Alba Singla Arnau – Ins Joan Puig i Ferreter)
    • Aquest treball parla sobre la relació entre el canvi climàtic i la producció de productes d’origen animal. L’objectiu principal d’aquest és trobar un equilibri ètic i sostenible entre el que menjem i la salut del planeta.
  • La lluita per la vida. Fagoteràpia: una alternativa als antibiòtics. (Marta Ferran Llaberia – Ins Joan Puig i Ferreter)
    • Degut a l’aparició global de resistènices als antibiòtics s’estan estudiant alternatives a aquests fàrmacs. Una d’elles és la fagoteràpia. L’objectiu principal d’aquest treball és comprovar l’eficàcia i l’eficiència dels bacteriòfags respecte alguns antibiòtics per determinar si la fagoteràpia podria ser una alternativa viable.
  • L’acústica a l’institut (Dounia Maarouf el Bourimi – Ins Josep Tapiró)
    • El següent projecte pretén evidenciar les conseqüències del soroll i com aquest influeix en el procés d’ensenyament-aprenentatge. Per això s’ha decidit analitzar el nivell de soroll a l’institut Josep Tapiró i intentar fabricar panells acústics amb material reciclat que puguin aconseguir la disminució del soroll.
  • El secret picant dels pebrots (Lubna Khannach Boussof – Ins Josep Tapiró)
    • Actualment, la lumbàlgia és una de les patologies que comporta més discapacitat en la població mundial. Respecte a aquest tema s’han fet moltes investigacions, però la solució definitiva encara no s’ha trobat. Per això, aquest treball de recerca consisteix en proposar un tractament eficaç per a combatre la lumbàlgia a partir de l’aplicació tòpica de la capsaïcina, el secret picant dels pebrots.
  • No obvïis l’etiqueta (Ruth Fité Solé – Ins La Mar de la Frau)
    • tracta de l’etiquetatge dels aliments i de la seva importància
  • Follow Me (Eric Extremera i David Brosa – Ins Marta Mata)
    • L’era digital ha arribat a les nostres vides d’una manera imparable. Actualment, gairebé tothom té un dispositiu i, ja siguin instal·lades o provinents de fàbrica, aquest dispositiu conté aplicacions que ens ajuden una mica en el dia a dia. Per això, en aquest treball realitzarem la planificació, anàlisi i implementació d’una aplicació d’Android, que tindrà com a finalitat promoure hàbits de vida saludables.
  • Follow Me (Eric Extremera i David Brosa – Ins Marta Mata)
    • L’era digital ha arribat a les nostres vides d’una manera imparable. Actualment, gairebé tothom té un dispositiu i, ja siguin instal·lades o provinents de fàbrica, aquest dispositiu conté aplicacions que ens ajuden una mica en el dia a dia. Per això, en aquest treball realitzarem la planificació, anàlisi i implementació d’una aplicació d’Android, que tindrà com a finalitat promoure hàbits de vida saludables.
  • La PCR: Polymerase Chain Reaction i la identificació de llevats (Nassira El bouchtaoui Dahmazi – Ins Marta Mata)
    • El meu treball de recerca esta basat principalment en la identificació de diferents llevats presents en una mostra d’una fermentació alcòholica a partir de l’ús d’una tècnica de laboratori anomenada PCR. La PCR és una tècnica que permet obtenir una gran quantitat de còpies, que ens serviran per a identificar els llevats, d’una determinada regió d’ADN en un període relativament curt. Mitjançant diferents variants de la PCR i altres tècniques de laboratori s’han pogut identificar els llevats presents en fermentacions alcohòliques.
  • Regeneració de teixits, l’esperança del futur (Alba Civit Baltà – Ins Martí l’Humà)
    • Podríem arribar a crear òrgans compatibles d’un pacient a partir d’un grup de cèl·lules extretes del seu propi cos?
      En aquest treball de recerca es tractaran les tècniques actuals i en desenvolupament de la medicina regenerativa, juntament amb el paper important que hi tenen les cèl·lules mare i el gran ventall de possibilitats que obren de cara a la medicina del futur.
  • Smart Buying System (Bernat Ollé Ferrayuoli – Ins Martí l’Humà)
    • Sistema de compra automàtic que reconeix amb una fotocèl·lula i una videocàmera productes etiquetats amb QR i registrats prèviament en una base de dades. A partir d’aquest reconeixement es va configurant la llista de la venda. I per acabar el procés es fa el pagament amb una targeta RFID.
  • Smart basketball (Cesc Albareda Civit – Ins Martí l’Humà)
    • Robot que es mou pel perimetre d’una pista de bàsquet, amb dos braços, un que coloca la pilota i l’altre que la llença. Amb dos servos i un motor de CC, controlats per una PCA8695, un L298n i una placa Arduino, aconnseguim que aquest robot reprodueixi les funcions d’un jugador humà.
  • Mòdul de transport corb 180º (Joan Cortada Gaona – Ins Martí l’Humà)
    • Mòdul electro-mecànic configurat en forma de semicercle que mitjançant motoreductores, politges, corrons, electrónica i un comandament d’infrarroig, transporta objectes al llarg del seu recorregut podent regular la seva velocitat i sentit de gir .
  • Lesions de genoll en esportistes (Júlia Fabregat Trenchs – Ins Martí l’Humà)
    • Aquest treball tractarà l’articulació del genoll, més profundament les lesions. S’estudiaran els factors que puguin alterar aquesta articulació i es buscaran possibles mètodes per evitar aquestes lesions. El treball ens permetrà veure les diferències pel que fa a la tonificació, el tipus de gespa i el sexe de l’esportista.
  • Tu també pots salvar una vida (Marta Dalmau Baltà – Ins Martí l’Humà)
    • El meu treball tracta sobre la importància de tenir coneixements en l’àmbit de Suport Vital Bàsic i ús del DEA per tal de poder salvar la vida al màxim de gent que pateix una aturada cardiorespiratòria.
      Com a part pràctica, vaig fer un projecte en el qual em centrava en aconseguir que Montblanc esdevingués un municipi cardioprotegit amb l’ajuda d’un centre especialitzat de Reus.
  • Genètica: el misteri de la vida. Estudi dels patrons d’herència en Drosòphila Melanogaster (Blanca Ventura Ribó – Ins Narcís Oller)
    • La genètica és la ciència que s’encarrega d’estudiar els mecanismes de l’herència. Els objectius principals d’aquest treball són explicar els fonaments bàsics d’aquesta ciència, i realitzar una investigació científica per tal de conèixer els patrons d’herència que segueixen els diferents tipus de gens. L’estudi es centra a investigar l’evolució de la genètica al llarg de la història, des del seu descobriment fins a l’actualitat, passant pels experiments i investigacions més importants per poder comprendre-la de forma senzilla i atractiva, i en descobrir a l’organisme model per excel·lència utilitzat en genètica, la Drosophila Melanogaster. S’ha dut a terme un experiment, que consisteix a encreuar diferents soques de mutants de Drosophila, per tal d’analitzar-ne els resultats, i poder descobrir així els patrons d’herència que segueixen els diversos tipus de gens.
  • Vida entre plàstics (Èlia Sánchez Fabra – Ins Narcís Oller)
    • “Vida entre Plàstics” planteja la greu situació que pateixen mars i oceans degut als efectes de la contaminació per plàstics.
      S’obre l’estudi amb una part teòrica que detalla el volum de generació de plàstic a escala global, el tractament dels residus plàstics i les repercussions negatives dels plàstics al planeta sobre els ecosistemes. S’especifica com els plàstics interfereixen a la xarxa tròfica per concloure amb l’afectació sobre els humans per ingestió d’espècies animals contaminades.
      A la part pràctica s’analitza com els plàstics afecten una espècie marina en concret, la tortuga babaua, s’utilitzen dades recollides en experimentació (recollida de residus plàstics a la platja i al mar) i l’estudi dels plàstics excretats per les tortugues pacients del CRAM, s’inclouen diferents anàlisis estadístiques, una enquesta sociològica sobre conscienciació de la contaminació per plàstic, les conclusions d’aquesta, un cartell de sensibilització i es presenten propostes d’actuació per reconduir i reduir l’actual contaminació per plàstic a la nostra societat.
  • L’Àloe Vera: comprovació de l’efecte antioxidant (Helena Banús Novau – Ins Narcís Oller)
    • Aquest treball tracta sobre la comprovació i comparació d’un efecte que posseeix l’Àloe Vera, l’efecte antioxidant. El treball consta de dos experiments; un casolà, només utilitzant betadine, i l’altre al laboratori, utilitzant llevats de cervesa i aigua oxigenada.
  • Sucre? No, gràcies (Laura Quero Batalla – Ins Narcís Oller)
    • La nostra societat està experimentant un canvi en el seu estil de vida. Tenim al nostre abast productes hipercalòrics i amb abundants sucres lliures que consumim cada dia i en excés. A més, cada cop tendim a una vida més sedentària i amb menys activitat física. Aquests dos factors combinats fan que cada dia augmenti més el nombre de persones que pateixen alguna malaltia metabòlica, com l’obesitat o la diabetis tipus 2. Es preveu que si el nombre d’aquesta mena de malalties no es redueix, el 2025 el sistema sanitari no podrà cobrir les despeses que aquestes malalties generaran.
      En aquest treball s’ha analitzat la relació que s’estableix entre un consum excessiu de sucres lliures i el desenvolupament de l’obesitat i la diabetis tipus 2. Altrament, s’ha demostrat el consum excessiu de sucres lliures que fa la població actual, agafant com a exemple l’estudi que he portat a terme sobre els esmorzars dels estudiants de l’Institut Narcís Oller.
      El treball, assolint l’objectiu que es proposava, posa també de manifest la necessitat d’un canvi urgent en el nostre estil de vida. Si no és així, la situació no farà més que empitjorar greument i en el futur pròxim ens trobarem amb un gran nombre de persones malaltes i amb un continu augment de la mortalitat.
  • Estan contaminats els torrents de Valls? (Sentosa Antony – Ins Narcís Oller)
    • Anàlisi dels torrents del voltant de la meva ciutat mitjançant factors biològics (observació de fauna i flora) i químics per saber si veritablement estan contaminats o no.
  • Estudi empíric-estadístic del 9d9f (Albert Rull Blasco – Ins Pons d’Icart)
    • Aquest treball de recerca està focalitzat en l’àmbit del món casteller. L’estudi analitza l’inèdita estructura del 9d9f a través d’un estudi estadístic, i un seguit d’entrevistes a dirigents i entesos de les diferents colles capdavanteres de Catalunya.
  • Astrofotografia: Planxeta equatorial (Blanca Adiego Monje – Ins Pons d’Icart)
    • Estudi, construcció i posterior utilització d’una planxeta equatorial per poder obtenir fotografies dels cossos celestes amb major temps d’exposició.
  • Les al·lèrgies alimentàries (Irina Badia Solé – Ins Pons d’Icart)
    • En aquest treball he tractat àmpliament el tema de les al·lèrgies alimentàries, la seva incidència en la societat i la conscienciació d’aquesta malaltia, donant així una major informació als lectors del perill amagat que suposen.
  • La contaminació biològica: anem més enllà del món químic (Aida Arjona Martí – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • De segur que tan sols sentir el terme “contaminació” la imatge que has pensat ha estat CO2, indústries, escalfament global, canvi climàtic… És evident que la contaminació és un tema d’actualitat, però normalment s’associa a contaminació química. En el meu Treball de Recerca he anat més enllà, endintsant-me en la contaminació biològica: descobrint què és, com ens afecta i la importància que té relacionant-ho amb la microbiologia i com es manifesta en zones de la província de Tarragona.
  • Estudi dels processos per a l’elaboració del formatge. (Ambar Maria Campos Pineda – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • Saps com es fa el formatge? Aquest TDR tracta sobre l’anàlisi i estudi dels diversos processos per a la creació del formatge. I com, un cop assolits els coneixements, vaig dur a terme diverses modificacions en el procediment general per a l’obtenció del formatge, guiant-me per els coneixements assolits i establint unes característiques finals com a objectius, que, durant la meva part pràctica, vaig poder demostrar.
  • Les pàgines web (Carlos Martínez García-Villarrubia – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • Amb aquest treball he tractat a fons les pàgines web , els tipus que hi ha, l’evolució d’aquestes, el seu creador i com a projecte pràctic he creat la meva pròpia pàgina web. D’aquesta manera he demostrat que qualsevol persona pot arribar a fer una pàgina web bàsica sense tenir coneixements de programació; la pàgina conté diversos subapartats i he mostrat alguns dels passos que s’han de seguir per a poder fer-se una idea aproximada del disseny d’aquestes.
      Primer vaig començar cercant informació sobre les pàgines web i desprès, per a dur a terme el mètode pràctic, vaig consultar diversos cursos pràctics.
  • Construcció i programació d’una mà biònica amb arduino (David Martí Álvarez – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • El meu TDR tracta sobre la construcció i programació d’una mà robòtica comandada per un Arduino UNO.
      Els objectius principals d’aquest treball són: adquirir més coneixements sobre programació amb Arduino, realitzar un disseny el més realista possible amb materials casolans, dur a terme el projecte amb un pressupost ajustat i documentar-me sobre l’enginyeria biomèdica i la biònica.
  • Disseny, construcció i programació d’una màquina de dibuix (Iván Márquez Gámez – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • El meu TDR va consistir en el disseny, construcció i programació d’una màquina de dibuix. La màquina estava feta amb peces construïdes amb impressió 3D. Primer vaig haver-les de dissenyar. Despès, les vaig haver d’imprimir amb una impressora 3D.
      Un cop vaig tindre les peces vaig aplicar tots els fonaments mecànics necessaris per a la construcció de la màquina. Finalment, amb l’ajut d’Arduino vaig programar la màquina perquè fes el que jo li demanés. Aquest va ser el meu treball de recerca.
  • Les plantes medicinals no son coses de bruixes (Khaoula Kharaz Chihab – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • Vols saber quines plantes medicinals et pots trobar en la nostra zona?
      En el meu treball de recerca he posat en pràctica les meves capacitats de recerca i identificació de plantes amb propietats curatives en zones properes i com aquestes es poden aplicar des de casa.
  • Els antibiòtics: la serendipitat definitiva? (Silvia Barbosa Frassa – Ins Ramon Barbat i Miracle)
    • Tothom a la nostra vida hem escoltat el terme “antibiòtic” tant a l’àmbit biosanitari com al quotidià, però ¿sabem el que realment significa i les conseqüències que tenen, no únicament sobre l’individu, sinó sobre la nostra societat? Descobreix més sobre aquesta serendipitat.
  • Transhumanisme, un repte de futur (Daniel Perales Rios – Ins Ramon Berenguer IV)
    • El meu treball aborda des d’un punt de vista divulgatiu el corrent de pensament del transhumanisme, que afirma el dret moral de les persones de millorar-se a través de les noves tecnologies.
  • El mar roig – La menstruació (Florencia Devesa Torres – Ins Ramon Berenguer IV)
    • Aquest treball estudia l’efecte que té la menstruació en el dia a dia de les dones posant èmfasi en la relació entre el cervell i les diferents hormones del cicle menstrual.
  • L’eficiència energètica aplicada a la domòtica (Gabriel Melendre Rossi – Ins Ramon Berenguer IV)
    • Aquest TDR tracta del disseny i construcció d’una maqueta que simula un habitatge domòtic plenament funcional juntament a la inclusió de múltiples sistemes de millora d’eficiència energètica com son el mòdul rotatori o l¡energia solar.
      D’altra banda, tot els sistemes es troben controlats mitjançant una aplicació mòbil o per veu.
  • Introducció al problema “P=NP?” (Izan Valencia Ruiz – Ins Ramon Berenguer IV)
    • Aquest treball té com a fi comprendre el problema “P=NP?”, de l’àmbit de les matemàtiques computacionals. En l’exposició veurem els dos grans grups en què la teoria de la complexitat divideix els problemes relacionats amb la computació. També parlarem de les conseqüències aparents que tindria la resolució del problema i veurem breument l’evolució de la matemàtica i la computació fins arribar a aquest problema.
  • El grup SEAT (Erik Maya Gracia – Ins Ramon de la Torre)
    • El treball tracta de l’evolució de la marca SEAT des dels seus orígens fins a l’actualitat i a més a més hi ha una comparació tècnica de dos models de la marca (SEAT 1400 B i SEAT León 2019).
  • Microplàstics, petits fragments un gran problema. (Aina Anguera Sánchez – Ins Salvador Vilaseca)
    • Des de fa uns anys hi ha una preocupació pel medi ambient i pel planeta Terra. També hi ha preocupació a nivell mundial per les deixalles que es van acumulant en el mar i en els oceans.
      Aquest treball de recerca, està centrat en les deixalles microplàstiques que es troben arreu del planeta. Més concretament, s’endinsa en la contaminació plàstica present en l’arena de platja, on s’ha realitzat la part pràctica.
  • Les pròtesis i les noves tecnologies (Isabel Romero Puyal – Ins Salvador Vilaseca)
    • El treball que presento porta per títol “LES PRÒTESIS I LES NOVES TECNOLOGIES”. S’ha desenvolupat realitzant una pròtesi plenament funcional a un preu molt contingut gràcies a les tecnologies escollides
      S’ha afegit a la pròtesi certa funcionalitat, a més de les qüestions merament mecàniques, conservant un preu contingut. Això s’ha aconseguit gràcies a la programació d’un microcontrolador Arduino i components electrònics molt barats que ens permeten detectar si un objecte està molt calent o molt fred.
      Per últim s’ha realitzat una estimació del preu que costaria construir una pròtesi sencera així com una planificació de material inventariable i fungible perquè una ONG pugui fabricar un nombre elevat de pròtesis al tercer món.
      Les hipòtesis de partida que s’han demostrat han estat:
      – La tecnologia d’impressió 3D està suficientment madura per poder realitzar peces amb la precisió necessària per realitzar pròtesis i amb un preu molt reduït.
      – Les tecnologies basades en microprocessadors permeten afegir funcionalitats a les pròtesis amb un preu i un temps de desenvolupament continguts.
      – Es poden trobar a la xarxa els fitxers necessaris per la impressió de diferents pròtesis de manera compartida i gratuïta.
      He volgut desenvolupar aquest treball utilitzant tecnologia actual però des d’un punt de vista molt solidari de manera que, a partir de la participació d’una ONG, els avantatges que poden proporcionar els invents més actuals, puguin arribar a persones sense recursos. D’aquesta manera, encara que no puguin pagar una pròtesi de gran qualitat i funcionalitat, si poden recuperar algunes funcionalitats bàsiques del membre perdut.
  • Presència de microplàstics en organismes marins (Júlia Hernández González – Ins Salvador Vilaseca)
    • Últimament es sent molt a parlar de la contaminació massiva de plàstics al medi marí, vaig decidir fer aquest treball per veure que no és un tema abstracte que només surti a les notícies sinó que ens afecta properament en productes que consumim a diari com són el peix i el marisc, causant danys greus al seu organisme.
      El meu treball està basat en l’extracció del contingut gàstric de quatre tipus de peixos i dos tipus de marisc, en total 60 exemplars estudiats, per determinar quina proporció de residus plàstics consumeixen i observar si varia aquesta proporció segons el lloc de procedència.
      A l’estudi de les mostres s’ha observat la presència de microplàstics en tots els exemplars, demostrant la gravetat d’aquest problema i la necessitat de trobar alternatives per a l’ús massiu de plàstics.
  • L’aigua potable a Reus: estudi de la seva procedència (Oriol Gavarró Domingo – Ins Salvador Vilaseca)
    • Un acte tan quotidià com pot ser obrir l’aixeta de casa, o aturar-se en una font pública a beure aigua, no sempre ha estat fàcil a Reus. En aquest Treball s’ha fet un estudi per conèixer la procedència actual de l’aigua potable a la ciutat.
  • Impresores 3D. Es poden fer a casa? (Oscar Cañada Ripoll – Ins Salvador Vilaseca)
    • Tecnologies de impressió 3D i quina és la més adient per fer a casa. Construcció d’una impressora 3D peça a peça a casa.
  • Els esquerrans (Úrsula Bages Vives – Ins Salvador Vilaseca)
    • Aquest treball tracta sobre els esquerrans i el costat esquerre en diferents àmbits com poden ser: la història, la religió, els esports, en els animals, en àmbits més científics i també quin és el seu origen. Tot això sense oblidar-nos dels mites que hi ha al voltant dels esquerrans i també intentant esbrinar si hi ha diferències psicològiques entre esquerrans i dretans.
  • Creació d’un videojoc (Jaume Calduch Agasa – Ins Sant Pere i Sant Pau)
    • Es tracta del proces de creació d’un videojoc de supervivencia en tercera persona desenvolupat amb el motor gràfic unreal engine amb la seva programació exemples d’altres videojocs semblants. També parlo una mica sobre els tipus de videojocs i l’història d’aquests.
  • La unió dels garrofers. (Jordi André Ramírez Vecino – Ins Sant Pere i Sant Pau)
    • En aquest treball es realitza una profunda recerca respecte l’ambit de tecnologia industrial per a aconseguir construir una plataforma que pugui unir dues zones separades per una via de circumval·lació. Per a això és realitzan recerques i calculs respecte a la construcció d’estructures i materials.
  • Emagatzematge net d’energies (Judith Berenguer Guinovart – Ins Sant Pere i Sant Pau)
    • Es busca una forma d’emmagatzemar l’energia renovable de manera neta, i s’analitzen els mètodes d’emmagatzematge actual, que es basa principalment en bateries, però són aquestes realment adients? S’explica un nou mètode en vies de desenvolupament com a alternativa ecològica.
  • L’ibuprofèn: possible enemic amagat a la farmaciola de casa? (Lidia Plano Moreno – Ins Sant Pere i Sant Pau)
    • Aquest Treball de Recerca està orientat en l’observació del tipus de consum que fa la societat sobre aquest fàrmac (com, quan, per què,…), és a dir, si les conseqüències (efectes secundaris) més greus s’associen a un abús d’aquest. Per tal d’arribar a aquest objectiu, s’ha fet un estudi toxicològic amb l’Artèmia Salina, entrevistes a metges i a una investigadora, una enquesta general a la societat i una estadística de la seva venda en una farmàcia.
  • Criptografia quàntica; comunicacions segures? (Mario Timosenco – Ins Sant Pere i Sant Pau)
    • El futur de la criptografia patirà molts canvis amb la imminent arribada dels ordinadors quàntics. Al treball, s’exposen els problemes de seguretat amb que ens trobarem i una possible solució aprofitant les propietats quàntiques de la llum.
  • Restauració d’una Honda NSR 125 R (1998) (Arnau Aubia Sabaté – Ins Tarragona)
    • Aquest treball tracta sobre la restauració d’una Honda NSR 125 R de l’any 1998 a
      partir de dues motos iguals amb diferents estats . Era una moto que feia molt de
      temps que buscava i finalment em va anar a parar a les mans i no una no, sinó dues.
      En primer lloc es van valorar les dues motos i es va triar la que estava en millor estat, és a dir, la que creia que tenia més peces en bon estat. Després d’aixo es van desmuntar les forquilles de la suspensió, es va canviar l’oli i es va mirar l’estat de les molles i els retens. A continuació es va revisar tota la part elèctrica i es trobar les errades que hi havia i es van reparar. Després es va canviar la bateria, el seient, el rellotge, els bombins de la moto, els punys les manetes i alguna cosa més. Acte seguit es va obrir el motor i es va veure que estava gripat, és a dir, que el pistó i el cilindre estaven clavats. Llavors es va canviar el pistó i es va rectificar el cilindre de tal manera que no va fer falta canviar-lo. L’últim que es va fer va ser reparar els plàstic i pintar-los en tres colors. El resultat ha estat molt bo ja que la moto ha quedat millor del que m’esperava ni que m’he anat trobant inconvenients durant el procés que m’han fet allargar el resultat.
  • Factors que intervenen en la longevitat. Anàlisi comparativa de l’arxipèlag okinawenc (Marta Flores Rubias – Ins Tarragona)
    • Tal com diu el títol, el meu treball es tracta d’una recerca en la qual analitzo els factors psicològics, socials i de nutrició que afecten en la longevitat, a més, ho he fet centrant-me en la regió japonesa d’Okinawa i comparant les seves característiques amb les del Tarragonès.
      Qui no ha sentit mai parlar de l’elixir de l’eterna joventut? Al llarg de la història, els humans hem creat llegendes, llibres, pel·lícules… parlant sobre la clau miraculosa per mantenir-se sempre joves. En temps moderns, la recerca d’aquest elixir místic s’ha transformat en la recerca de l’estil de vida o alimentació que ens permeti tenir una millor qualitat de vida i envellir amb menys dificultats. En vista d’això vaig sentir curiositat per saber quins són els factors que intervenen en la longevitat. Existeix una clau per viure més i, si fos així: es troba al nostre abast? Amb la meva recerca he volgut donar contestació a aquestes preguntes. Amb aquest treball també volia comprovar si és possible adaptar el nostre estil de vida de manera que obtinguem majors beneficis per a la nostra salut.
      Així doncs, en aquest projecte s’analitzen els factors que afecten la longevitat. Per a això, s’ha realitzat un estudi sobre la regió japonesa d’Okinawa, examinant els factors psicològics i socials així com el tipus d’alimentació i els seus respectius efectes sobre la salut. Així mateix, s’ha dut a terme una comparació d’aquests aspectes okinawencs amb la forma de vida i alimentació a la zona de Tarragona. S’han comprovat els resultats de portar una dieta inspirada en l’alimentació d’Okinawa. També s’han realitzat enquestes a joves espanyols i japonesos, així com una entrevista a una anciana okinawenca.
  • Turisme d’Impacte zero. Elaboració d’un càmping eco-sostenible (Marta Urquiz Miró – Ins Tarragona)
    • El meu projecte de recerca consisteix a desenvolupar un càmping sostenible a partir de zero: A partir de la idoneïtat del terreny i la tramitació, fins a la instal·lació i construcció de la idea. Tot això enfocant-ho sempre a l’eco-sostenibilitat.
  • Matriu de LEDs programada amb Arduino (Oscar Brey Caballero – Ins Tarragona)
    • L’objectiu principal del Treball de Recerca és la programació amb Arduino d’un cartell lluminós dissenyat amb LEDs.
      Arduino és una placa de maquinari que va prendre molta popularitat una mica abans del 2014. Aquesta placa té infinites possibilitats a l’abast i és de gran utilitat en escoles i instituts per fomentar l’aprenentatge, de l’electrònica i de la programació.
      La seva comunitat d’aprenentatge és molt àmplia, això el fa molt versàtil per aplicacions de tota mena.
      A la part escrita del treball es trobaran aquells conceptes tècnics necessaris (la història de l’Arduino, els tipus de plaques que hi ha, els components electrònics que més importants, una pinzellada als llenguatges de programació…) per a poder entendre amb claredat el que és, sens dubte, la part més important del treball: el disseny i la construcció d’una matriu de LEDs que es pot controlar a través del mòbil. Per tant, aquesta fase ens detalla el procés que es va seguir des de l’inici del projecte fins que es va assolir el seu funcionament.
      En ell també s’hi descriu específicament com es va fer la matriu de LEDs, els components utilitzats, la programació que fa possible el seu funcionament i les diferents millores que s’hi van anar realitzant a mesura que van sorgir noves idees o dificultats.
      En conclusió, el projecte ha superat en escreix les expectatives inicials.
      Durant les diferents fases del projecte he gaudit del procés, he après moltíssim i he confirmat el que intuïa: el curs vinent estudiaré enginyeria informàtica.
  • La lluita contra la velocitat (Marina Arbos Gomez – Ins Torredembarra)
    • És un petit estudi per comparar i estudiar les diferències en el camp de la velocitat entre els alumnes amb discapacitat i els alumnes sense discapacitat de 1r i 3r d’eso.
  • Resistirem o ens exterminaran? (Naim Chaou Mimun – Ins Torreforta)
    • El meu treball de recerca consisteix en un estudi sobre la resistència bacteriana en el qual s’estudia la sensibilitat o la resistència d’un bacteri a certs tipus d’antibiòtics. En cas de sensibilitat, s’estudia com varia aquesta amb l’exposició contínua de l’antibiòtic en qüestió, donant lloc a unes conclusions molt consistents.
  • La refractometria: més que una mesura (Alba Beguer Albesa – Ins Vila-seca)
    • El meu treball de recerca consta de dues parts: en primer lloc el marc teòric, basat en la refractometria i les seves àmplies aplicacions en diversos àmbits.
      En segon lloc la part pràctica, dividida en dos blocs: la construcció d’un refractòmetre manual i observar com varia l’índex de refracció d’una substància si s’alteren les condicions en les que aquesta es troba.
  • Estudi i optimització de la capa policristal·lina (Andrés Faro Veltens – Ins Vila-seca)
    • En aquest treball veurem l’estudi de la capa policristal·lina d’ADP (C₁₀H₁₅N₅O₁₀P₂) o adenosina difosfat.
      Aquest estudi consisteix en identificar una fórmula per aconseguir una capa policristal·lina amb unes bones característiques.
      Aconseguirem el nostre objectiu amb un bon mètode i experimentació al laboratori.
  • L’origen de la vida i els Tardígrads (Júlia Montiel Martin – Ins Vila-seca)
    • Aquest treball tracta sobre l’origen de la vida, una qüestió molt parlada al llarg del temps, i amb respostes de molt diverses. Planteja la possiblitat de l’arribada a la Terra a través de l’espai, l’anomenada teoria de la Pansoérmia, i tot aixó al voltant de l’esxistència d’un ésser extremòfil anomenat Tardígrad.
  • L’omnipresència del coure (Miriam Fonts Plaza – Ins Vila-seca)
    • El meu treball de recerca tracta sobre l’impacte d’un element de la taula periòdica en la humanitat. Concretament, investigo el coure i tot el relacionat amb ell en àrees com: la medicina, l’economia, la pintura i l’arquitectura. També demostro algunes de les seves propietats a través d’unes pràctiques.