Posta de granota roja (Rana temporaria)

El passat dimecres 10 de maig vam trobar la nostra primera posta de granota roja (Rana temporaria) a l’estany de Ratera, al Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici.

Quan comença el desgel a les muntanyes, les granotes desperten del dolç son de l’hivern. Han hivernat al fons d’un toll enterrades sota el llot i comencen una part ben important del seu cicle biològic, la reproducció. Els toca aparellar-se i deixar una munió d’ous en una massa gelatinosa en un toll prou profund, al riu o en un estany de muntanya. En total poden posar entre 500 i 4.000 ous. Al cap d’un mes els ous eclosionen i surten els capgrossos o popularment conegudes com a “culleretes” i aquestes encara trigaran dos mesos més a completar la metamorfosi i convertir-se en individus adults que podran abandonar l’aigua i transitar per zones terrestres.

posta granota roja

La granota roja, tot i el seu nom, pot adquirir diverses tonalitats,  vermelloses, brunes o fins i tot verdoses. Les femelles solen ser més grans que els mascles però no acostuma a tenir una mida superior als 9 cm de llarg. El seu nom científic, Rana temporaria, fa honor a les taques negres que podem observar en tots els individus a darrera dels ulls, en la regió temporal del crani.

Rana temporaria. Fotografia Àlex Miró. Projecte Limnopirineus.

Us recomanem visitar la web del projecte europeu Limnopirineus, on a banda de trobar informació sobre aquesta espècie trobareu informació també sobre les accions que realitzen per a conservar l’espècie i el seu hàbitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>