Primera sessió del curs d’aproximació multidisciplinar

Dissabte passat vam començar la primera sessió del curs d’aproximació multidisciplinar, curs organitzat pel CdA Valls d’Àneu i el CRP del Pallars Sobirà. Enguany el curs està dedicat a la fauna i al territori.

La primera sessió ha tingut lloc al Pallars Sobirà i ha comptat amb tres activitats diferents. Primerament, hem començat a la seu del Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu, on a banda de presentar el curs, hem dedicat una estona a explicar quines activitats realitzem al CdA amb els alumnes en relació a la fauna i al territori i de quina manera ho treballem (hàbitats que estudiem, material que utilitzem, grups i nivells, col·laboració amb entitats, …). Les altres dues sessions han estat dirigides a conèixer la gestió de la fauna salvatge i cinegètica de la comarca.

Durant el matí hem visitat el Centre de reproducció i recerca de fauna salvatge situat a Esterri d’Àneu. En aquest centre es duu a terme la cria de perdiu xerra (Perdix perdix iberica) amb l’objectiu de fer repoblació en les reserves i espais naturals de Catalunya (25%) i en les societats de caça (75%). Paco Pociello, tècnic de l’explotació, ens ha explicat que  cada any aconsegueixen tirar endavant amb èxit uns 2.000 individus de perdius xerra. L’explotació compta amb 161 parelles reproductores que van posant els ous d’abril fins a juny. Aquests ous es crien en incubadores en lots de 500 aproximadament. El primer lot de perdius que neixen es destinen a renovar l’estoc reproductor de la granja, és a dir que passen a formar part de les següents parelles que criaran a l’any següent. La resta de lots, aproximadament uns 7 més, es destinen íntegrament per a repoblació. Aquests set lots acaben essent de mitjana unes 1.500 perdius que van a repoblar en un 25% les reserves i espais naturals de Catalunya on hi són pròpies, i en el 75% restant a repoblar les àrees privades de caça on podrà ser caçada a raó de una per caçador i setmana. 

      

A la tarda, hem anat a fer una volta per la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars, concretament a la vall de Bonabé. Hem pogut gaudir de la companyia del tècnic de la reserva, Juan Fernández, que ens ha explicat el funcionament de la reserva i la gestió que duen a terme per mantenir les poblacions cinegètiques. Per exemple, hem conegut les tècniques per a realitzar els cens d’isard, de cérvol o de daina. En el cens d’isards es compta el nombre total d’individus, en canvi, en el cens de la daina i del cérvol es compta l’abundància relativa. Els cens d’isard es realitza a primera hora del matí i de forma simultània es reparteixen diferents observadors en diferents valls i vessants per comptar individus. D’altra banda, cérvols i daines es compten realitzant recorreguts nocturns i s’aproxima la seva abundància a partir de les corbes de detectabilitat i de les distàncies i angles en els que s’han observat els individus.

A partir dels censos s’emeten els “cupos” de caça anual de cada espècie cinegètica (% concret del cens). La caça es divideix entre la caça de trofeus i la caça selectiva. La primera vindria a ser la caça amb un objectiu més esportiu. Els caçadors, acompanyats dels guardes de la reserva aniran a caçar aquells individus que tenen més puntuació. Aquesta ve determinada per la mida de les banyes. Els permisos per a la caça de trofeus són venuts als ajuntaments locals de la Reserva i són ingressos molt importants per aquests. Per exemple, el permís de caça d’un trofeu d’isard pot arribar a rondar els 2.800 euros. 

D’altra banda, hi ha la caça selectiva que serveix per reduir i gestionar les poblacions d’espècies cinegètiques i afavorir d’aquesta manera l’augment del nombre de trofeus. D’aquesta manera la RNC acaba esdevenint rentable econòmicament. 

 

 

 

 

 

 

 

Finalment, de camí cap al port de Salau hem pogut gaudir i veure alguns cérvols gràcies als telescòpics terrestres.

Podem dir que aquesta primera jornada del curs d’aproximació multidisciplinar ha estat molt productiva! A la segona sessió ens desplaçarem a la província de Barcelona per a conèixer la feina que fan el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i el Centre de de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>