El misteriós cas de l’almesquera

La setmana passada vam realitzar una activitat molt interessant amb els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Morelló d’Esterri d’Àneu i ho vam fer de forma conjunta amb en Francesc, d’Obaga activitats. El cas és que els hi vam presentar un hipotètic cas de mort d’una almesquera al riu de Son d’Esterri d’Àneu. De què haurà mort aquest animal tant curiós?. La primera jornada d’aquest projecte la vam destinar a conèixer aquest mamífer i els seus requeriments ambientals. També ens vam organitzar en quatre grups d’investigació: el grup d’activitats humanes, el grup de fauna i rastres, el grup d’aigua i bioindicadors, i finalment el grup d’ecosistema. Un cop organitzats en grups vam dedicar la segona jornada a fer la recerca “in situ” de les causes probables de mort d’aquest animal. Cada un dels grups tenia l’objectiu de buscar indicis sobre un tipus concret de causa. La mort de l’almesquera haurà estat conseqüència d’alguna de les activitats humanes que tenen lloc habitualment a la zona? Haurà estat més aviat per una qüestió de contaminació de l’aigua? Potser el mal estat de la riba del riu? Algun animal l’haurà depredat?


Després de posar en comú totes les proves trobades a l’escenari del crim, la última sessió la vam dedicar a exposar les conclusions a les que havia arribat cada alumne. Hem de dir que ens van presentar molts bons informes amb un bon raonament de les conclusions a les que havien arribat. Només ens quedava donar-los-hi una còpia dels resultats obtinguts de la “necròpsia” practicada a l’animal. Així que finalment vam poder deduir i conèixer la causa què havia provocat la mort de l’almesquera. Val a dir que bona part dels alumnes van arribat a la resposta correcta! Us deixarem amb la intriga, ja que, si tot va bé, repetirem l’experiència amb els alumnes de primer d’ESO de l’any vinent!

Per cert! Podeu visitar l’exposició dedicada a l’almesquera durant aquesta setmana (del 13 al 19 de maig del 2019) a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Aquest interessant projecte s’ha pogut realitzar gràcies a la feina realitzada pels companys del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter i l’Associació Naturalista de la Garrotxa que, en el marc de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius i del projecte “Supervivents dels nostres rius”, han traduït i adaptat al català la proposta pedagògica original dels companys francesos de la Ligue pour la Protection de les Oiseaux (LPO).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>