Celebrem el Dia Mundial de la Biodiversitat amb les vostres fotografies naturalistes (22/05/2020)

Hola alumnes confiNATS i desconfiNATS de Catalunya! Avui s’acaba la tercera setmana de maig, de manera que publiquem les fotos naturalistes que ens heu enviat. Curiosament, el calendari d’efemèrides ambientals ens regala una bonica coincidència. Justament avui, el 22 de maig, és el Dia Mundial de la Biodiversitat, promogut pel Conveni de la Biodiversitat Biològica de les Nacions Unides. Així doncs, des del Camp d’Aprenentatge de les valls d’Àneu celebrem aquest dia publicant totes les fotos que ens heu enviat que, com sempre, són molt boniques i representen a la perfecció la gran biodiversitat de fauna que hi ha a Catalunya. Gràcies a tots els nens, nenes, nois i noies que les heu fet arribar!

Agraïm la seva ajuda a…

Com sempre agraïm la col·laboració de les persones que ens ajuden a classificar les fotografies que ens feu arribar. En especial aquesta setmana agraïm al Ferran Turmo -mestre jubilat, gran naturalista i fotògraf- per la seva ajuda en la classificació d’invertebrats; també al Francesc Rodríguez -naturalista i divulgador de la natura amb Obaga Activitats– i a la Marta Avizanda -biòloga i professora de l’Institut de Pobla de Segur i ex-professora del Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu- per ajudar-nos a identificar les papallones i les erugues d’aquesta setmana; a en Joan Carles Hinojosa -doctorand de l’Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d’Investigacions Científiques- per ajudar-nos amb la classificació de la larva de papallona dels Satirínids; i finalment a en Mack Beacon -entomòleg col·laborador de la Universitat Estatal d’Iowa– per la identificació de l’efemeròpter. 

iNaturalist (App i Web)

Avui volem explicar-vos molt breument que és l’iNaturalist (web i app) i com fer servir aquesta eina tant potent per conèixer la natura i generar coneixement dins la comunitat científica. Nosaltres la fem servir molt per identificar les fotografies que ens feu arribar, especialment per als animals invertebrats.

L’iNaturalist és una de les apps per a mòbils més coneguda i utilitzada mundialment per identificar plantes, animals, fongs i altres éssers vius. L’aplicació és un espai de comunicació que connecta més de 40.000 persones de tot el món, tant científics experts com naturalistes aficionats. Tots ells donen suport a la recerca i ciència ciutadana. És molt fàcil i intuïtiva de fer anar. Et cal, primer de tot, donar-te d’alta com a usuari (a la web o directament des de l’app al mòbil). Fet això, ja pots pujar les fotografies d’aquella planta o aquell animal que pretens identificar.

Quan puges la imatge, l’has de georeferenciar, i també has de fer una proposta d’identificació de l’espècie. Es tracta d’intentar etiquetar amb el màxim nivell de concreció que sàpigues segur: si pots arribar a detallar l’espècie, fantàstic! Però si només en saps el gènere, la família, l’ordre o la classe, no passa res: indiques el que sàpigues. Per fer-ho, pots fer servir els teus coneixements (si en tens prèviament), però també et pots ajudar de les propostes que la pròpia web o App et donen. L’iNaturalist analitza la teva foto i et suggereix possibles identificacions en funció de la similitud de la fotografia amb altres fotografies de la mateixa espècie, família o gènere que hi ha dins del gran catàleg de fotografies (les que ha penjat gent de tot el món). Al mateix temps, la app també es fixa en la situació geogràfica de l’ésser viu de la teva foto: té en compte la similitud de la teva fotografia amb d’altres essérs vius que s’hi assemblen i que s’han vist a prop (de les altres fotos que estan penjades i classificades per la comunitat). Com que tota la identificació es basa en la comparació de fotografies, és important que pengis bones fotos i, a poder ser, diverses per observació: foto general de l’ésser viu, de detall, laterals, etc. També cal que les fotos estiguin el més enfocades possible i, a més, l’enquadrament estigui centrat en l’espècie que voleu identificar. Cal retallar el fons de la fotografia i fer un enquadrament estret, per a facilitar que l’iNaturalist pugui reconèixer l’espècie de apareix a la foto, reduint el fons.

Un cop feta la teva proposta, la comunitat que forma part de l’iNaturalist (que som tots) poden interessar-se per la teva fotografia i validar l’espècie que has proposat; o bé proposar una identificació diferent de la que tu has fet constar (en cas que considerin que t’has equivocat). A vegades, com hem comentat, no és possible arribar a identificar l’ésser viu de la teva foto a nivell d’espècie, però potser si a un nivell de taxonomia superior: gènere o família. Mica en mica, i gràcies a la col·laboració de tota la comunitat, la teva foto s’anirà aproximant cada cop més a la identificació correcta. Quan tres usuaris han validat/coincidit amb la teva proposta d’identificació, es considera que la teva observació ha passat a Grau de Recerca i que, per tant, està validada com a correcta per la comunitat d’iNaturalist. Tot plegat sembla màgia però no ho és! Us sorprendreu de com de lluny poden arribar a venir les identificacions de totes les espècies que penjareu. Concretament, aquesta setmana l’efemeròpter que surt al recull de les vostres fotografies l’ha identificat un entomòleg que és d’Iowa, ciutat que es troba a 7.330 km de distància de Baiasca, que és on es va observar l’animal! Us adjuntem diverses impressions de la pantalla del mòbil per a que aquest tutorial sigui més entenedor i sapigueu on heu de pitjar. Si proposeu la indentificació des del mòbil, fins i tot la app et permet comparar de cantó la teva fotografia amb l’espècie d’identificació que et suggereix, de manera que és molt més fàcil valorar si el que t’està proposant l’iNaturalist per defecte és correcte o no.

Compartir les teves fotografies en aquesta aplicació no únicament t’ajuda individualment a tu a identificar les teves espècies, sinó que també estàs posant informació a disposició dels científics, augmentant el seu coneixement i, per tant, augmentant el grau de protecció o cura de les espècies. iNaturalist és una iniciativa de l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia i de la Societat de National Geographic. 

Les espècies d’aquesta setmana

Aquesta setmana hem rebut les fotografies que us detallem a continuació. Al final de la llista també us enllacem l’àlbum on les podeu visualitzar i comentar.

  1. Escarabat butllofer (cuca papera, cuca vinadera, cuca verinosa) (Berberomeloe majalis). Yasmin Andrea T. 1r ESO. IE Mare de Déu del Portal (Batea).
  2. Arna (Scopula ornata). Matilda R.V. 6è. ESC Montsent de Pallars (Rialp).
  3. Gripau comú (Bufo bufo). Ona C.B. 2n. ESC Pau Casals de Gràcia (Barcelona).
  4. Escorxador mascle (Lanius collurio). Bru E.B. 4t. ESC La Closa (Esterri d’Àneu).
  5. Llimac negre (Arion ater). Míriam O. 3r. ESC La Closa (Esterri d’Àneu).
  6. Aranya (Pardosa sp., pendent de confirmació). Biel i Nil O.G. 2n i P5. ESC Els Raiers (La Pobla de Segur).
  7. Eruga de papallona reina (Papilio machaon). Vinyet P.B. 6è. ESC Valldeflors (Tremp).
  8. Dípter (insecte de l’ordre dels Dípters). Miquel Angel F. 6è. ESC Salvador Espriu (Vallfogona de Balaguer).
  9. Gran paó de nit (Saturnia pyri). Arnau S. 6è. ESC Valldeflors (Tremp).
  10. Eruga de papallona (Ordre Lepidòpters. Superfamília Papilionoideus. Família Nimfàlids. Subfamília Satirínids.) Gaia E.B. 6è. ESC La Closa (Esterri d’Àneu).
  11. Papallona Bruna boscana (Pararge aegeria). Guiu R.B. 2n. ESC Edumar (Castelldefels).
  12. Sabater d’aigua (Insecte del subordre dels Heteròpters, Família Gèrrids). Roc R.B. 2n. ESC Edumar (Castelldefels).
  13. Mallerenga petita (Parus ater). Àlex B. 5è.  ESC Tírvia (Tírvia). La mallerenga està estirant una fibra d’un ninot de peluix per a fer-se el niu.
  14. Efemeròpter adult (Rhithrogena sp.). Iris F.V. 2n. ESC Llavorsí (Llavorsí). Foto feta a Baiasca.
  15. Cuereta cuablanca comuna (Motacilla alba). Alèxia E.R. 3r ESO. INS Morelló (Esterri d’Àneu). Foto feta a Alins.

Si cliqueu sobre aquesta composició de les fotografies que hem fet, se us obrirà l’àlbum amb totes les fotografies:

 

Si no podeu visualitzar correctament les fotografies cliqueu l’enllaç per accedir a l’àlbum.

Doneu-nos detalls sobre les vostres fotografies

Molts d’aquests animals reben noms diferents en funció de la zona de Catalunya on visqueu. Si us plau, digueu-nos com els hi dieu a l’apartat de comentaris. A més, si els fotògrafs ens voleu donar més detalls de com i on vau fer les fotos, expliqueu-nos-ho també als comentaris d’aquest article. Serà interessant saber com vau descobrir els animals i com us ho vau fer per a fotografiar-los.

Seguiu participant!

Recordeu: seguiu enviant-nos fotos dels animals que veieu des de la finestra des de qualsevol poble de Catalunya a cda-vallsdaneu@xtec.cat (salvatges, els domèstics no els publicarem). Les fotos han d’haver-se fet dins del període de confinament, des del 13 de març del 2020. A finals del mes de maig sortejarem un altre buff del Camp d’Aprenentatge entre tots els que hagueu participat.

Termini per enviar-les: Fins dijous de cada setmana. Les fotos enviades el mateix divendres es publicaran el divendres següent, ja que necessitem una mica de temps per a classificar-les i editar-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>