Cens anual de merla d’aigua a Barruera

Passejar aquests dies d’hivern per la Noguera de Tor té un atractiu addicional. Ja de bon matí és fàcil d’observar un ocellet fosc i rabassut però amb el pit ben blanc i lluent que delata la seva presència, parat a sobre d’algun roca o volant arran l’aigua. És la merla d’aigua (Cinclus cinclus), que s’afana en guarnir el seu niu amb molses i fullaraca que troba aquí i allà.

Es tracta d’un ocell que viu associat a l’aigua, on captura l’aliment capbussant-se, nedant i, sorprenentment, caminant per la llera, sota l’aigua. Remena per sota de les pedres per trobar les larves de tricòpters, coleòpters i altres insectes aquàtics que li valdran d’aliment.

Aquesta és una espècie considerada bioindicadora, ja que té uns requeriments ecològics molt específics, i, per tant, la seva població és fàcilment pertorbable. El seu hàbitat són els rius i torrents d’aigües ràpides, ben oxigenades i netes d’alta muntanya o muntanya mitjana. Necessita aigües poc profundes i de llit rocós, ja que és sota d’aquests còdols on viu el seu aliment. Prefereix els cursos d’aigua de fort pendent. Tot i que aquí a Barruera no es compleix aquesta darrera condició, sembla que la resta de factors que condicionen el seu hàbitat s’acompleix sobradament, doncs és fàcil d’observar.

Des del Camp d’Aprenentatge de la Vall de Boí vam iniciar fa uns anys un estudi per conèixer la seva població al riu Noguera de Tor al seu pas per Barruera. Realitzem el cens les primeres setmanes de gener, aprofitant que les merles d’aigua es troben en període d’aparellament i es preparen per fer la posta. Els comportaments i vols nupcials delaten la seva presència i són fàcilment identificables els diferents territoris que existeixen al riu. Aquest any ens ha sorprès la quantitat de territoris que hem aconseguit diferenciar: fins a 4 territoris per quilòmetre de riu en el tram estudiat! Una gran notícia que parla molt bé de la salut actual de la Noguera de Tor, a pesar els pas del riu per l’entorn de Barruera es troba molt alterat per l’acció de l’home. A principis d’abril farem la segona passada per concretar el número de parelles reproductores.

Seguirem l’evolució futura de la població de merla d’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>