CAMPANYA D’INSCRIPCIÓ A LES ACTIVITATS DEL CdA EMPÚRIES (CURS 2023-2024)

Benvolguts companys, Benvolgudes companyes

Ens plau anunciar-vos l’obertura, avui dia 2 de maig, del període d’inscripció per a estades i sortides al CdA Empúries (i a la resta de Camps i Entorns d’Aprenentatge de Catalunya) per al proper curs 2023-2024.

La inscripció es fa, com cada any, a través de l’aplicatiu CAMPS, al qual podeu accedir en aquest enllaç:

http://xtec.gencat.cat/ca/serveis/sesc/cda/inscripcio/

Com sempre, la inscripció l’ha de fer un membre de l’equip directiu (en el cas dels centres públics) i el director (en el cas dels centres concertats), per bé que, si no sou membres de l’equip directiu del vostre centre, algun membre d’aquest equip us pot tramitar una llicència perquè pugueu fer vosaltres mateixos/mateixes la inscripció (com s’indica al mateix aplicatiu CAMPS).

Us informem, així mateix, que la inscripció romandrà oberta fins al dimecres 31 de maig, i que la selecció final dels centres que atendrem es farà segons un barem que és públic i que podeu descarregar-vos de l’aplicatiu CAMPS anteriorment citat. En cap cas, el fet d’haver presentat la inscripció abans que un altre centre no dona cap mena de preferència a l’hora que us sigui assignada una estada o una sortida. A mitjan juny us comunicarem a quins centres us ha estat concedida una estada o sortida per tal que la pugueu acceptar a partir del mateix aplicatiu (requisit imprescindible per a la realització de l’estada o la sortida).

Les activitats que oferim són molt variades. Si voleu una informació més completa vegeu-les a “Totes les activitats per nivells“:

Finalment i independentment dels grups estables, us recordem que el nombre màxim d’alumnes que podem atendre és de 45 (a raó de 15 alumnes per professional).

Si teniu algun dubte, ens podeu escriure a l’adreça electrònica del CdA: b7990605@xtec.cat.

Amb el desig de poder-vos atendre a Empúries, us enviem una salutació molt cordial i els nostres millors desitjos en aquest inici d’estiu.

Rosa, Xon i Eusebi

Mites de plata

 

 

CAMPANYA D’INSCRIPCIÓ A LES ACTIVITATS DEL CdA EMPÚRIES (CURS 2023-2024)

Benvolgudes companyes / Benvolguts companys

Ja estem escalfant motors per a la propera campanya d’inscripció a les activitats del nostre CdA cara al proper curs acadèmic. Com podeu veure en el pòster adjunt, la campanya comença el 2 i acaba el 31 de maig. No podrem atendre cap petició que ens arribi fora de termini.

Podeu consultar totes les nostres activitats en aquest enllaç. Enguany la nostra oferta s’ha ampliat amb dues activitats noves que esperem que siguin del vostre interès: un taller de rastres i un altre de mitologia i numismàtica, adreçats a diversos nivells de Primària i d’ESO.

Si necessiteu algun aclariment, no dubteu a contractar-nos, preferentement per correu electrònic (b7990605@xtec.cat).

Fins aviat

 

Equip del CdA Empúries

MITES DE PLATA: NUMISMÀTICA I MITOLOGIA A L’ANTIGA GRÈCIA

Com deia Plató, els antics grecs vivien al voltant de la Mediterrània com les granotes al voltant d’una bassa (una bassa que s’estenia, a ponent, fins a Empúries I a Levant fins a la Mar Negra). I en cadascuna d’aquestes ciutats encunyaven les seves monedes, totes diferents, com a senyal de llibertat i independència.

Aquestes monedes són un bon mostrari dels antics mites grecs, que sovint les il·lustren.

En aquesta nova activitat del CdA Empúries —adreçada preferentement a alumnes de CS de Primària i d’ESO— proposem acostar-nos al món de la numismàtica grega de la mà d’alguna de les històries més fascinants de l’antiga mitologia.

 

     

 

 

 

Empúries, de la mà dels déus: Una aproximació pedagògica al jaciment arqueològic d’Empúries

 

El proppassat 23 de gener, Arqueologia & Arts, la pàgina web de referència a Grècia sobre aquestes dues disciplines, es feia ressò dels itineraris mitològics que el nostre Camp d’Aprenentatge porta ja nou cursos realitzant al jaciment arqueològic d’Empúries (https://www.archaiologia.gr/blog/2023/01/23/εμπόριον-με-το-χέρι-των-θεών/). Reproduïm tot seguit un resum d’aquest article, amb alguns petits retocs que ens han semblat necessaris, atès el públic al qual aquest ara va adreçat.

 

Εμπόριον, με το χέρι των θεών

Empúries, al nordest de Catalunya, és la colònia grega més occidental de la Mediterrània i l’única que ha estat localitzada i excavada a la Península Ibèrica. Fundada a principis del segle VI aC per grecs foceus que s’havien establert uns anys abans a Massàlia (l’actual Marsella), el seu nom (emporion, en grec) dona entenent la importància de l’activitat comercial que van exercir amb la població indígena aquells colonitzadors vinguts de l’altre extrem de la Mediterrània. La ciutat va ser habitada de manera ininterrompuda durant nou segles, dels quals els cinc darrers també pels romans, que van desembarcar a Empúries l’any 218 aC amb la intenció d’atacar les tropes d’avituallament de l’exèrcit d’Anníbal, que amenaçava seriosament Roma a la segona guerra púnica. Amb els anys, aquests dos pobles (grec i romà), juntament amb la població indígena, van fundar un únic cos cívic conegut amb el nom llatí de Municipium Emporiae.

Empúries, però, no és només un recinte arqueològic (en el qual s’han fet troballes excepcionals, com una estàtua de marbre del déu Asclepi del segle II aC o un mosaic romà que representa el sacrifici d’Ifigenia, del segle I aC, reproduït a l’esquerra), sinó també el símbol del passat grec de Catalunya, la porta d’entrada, en altres paraules, de la civilització grecoromana a la Península Ibèrica. Així, quan van començar les excavacions a principis del segle passat, el descobriment de l’antiga ciutat grega va donar carta de naturalesa al Noucentisme, que buscava l’ànima de Catalunya a la Mediterrània oriental i més concretament en el seu passat grec i romà.

En conseqüència, aquest jaciment arqueològic rep cada any milers d’estudiants, per donar servei als quals es va fundar fa gairebé vint anys el nostre Camp d’Aprenentatge (serveiseducatius.xtec.cat/cda-empuries/). Tenint en compte que l’experiència que tenen els nostres estudiants en el camp de l’arqueologia és molt limitada, vam posar en marxa fa ara nou anys un programa pedagògic (en col·laboració amb el Departament de Programes Pedagògics i Comunicació del Ministeri de Cultura i Esports de la República Hel·lènica), segons el qual l’antiga mitologia grecoromana constitueix el fil conductor dels nostres itineraris, un fil que permet apropar l’alumne a un espai sovint de difícil interpretació. Només en els darrers cinc anys (que són els de plena consolidació del projecte), aquest programa ha atès més de tres mil alumnes de 6 a 16 anys, procedents d’una vuitantena de centres educatius.

La preparació de la visita comença molts dies abans de l’arribada dels alumnes a Empúries, amb la tramesa als centres educatius d’un paquet pedagògic al voltant dels mites treballats, amb l’objectiu que puguin exposar sols el mite que es relaciona amb l’espai o la peça arqueològica que veuen, amb l’ajuda sovint de fotografies i sota la nostra orientació. El nombre de mites treballats i la seva dificultat depenen del nivell dels alumnes i oscil·len entre tres per als nivells inicials i deu per als més avançats. En la seva versió més àmplia, la relació entre objectes i espais per una banda i mites per altra és la següent (vegeu el Quadernet de Camp més avall):

Espai o objecte Mite
Ara sacrificial Prometeu
Pota del gos Cèrber Rapte de Persèfone
Òbol Caront
Mètopa del temple d’Àrtemis Αcteó
Dracma Pegàs
Cap de sirena Ulisses i les sirenes
Muralla ciclòpia Ciclop Polifem
Cap de Dionís Penteu
Mosaic del sacrifici d’Ifigenia Ifigenia
Estàtua d’Asclepi Asclepi

Després del treball previ i de la visita al jaciment, els alumnes, un cop retornats al seu centre d’origen, aprofundeixen en l’estudi dels mites relacionats amb la ciutat grega o romana d’Empúries, i el programa no acaba fins que ens envien una mostra de l’anomenat treball posterior, sota la forma de redaccions, murals, Power-points, etc., com posa de manifest al imatge que reproduïm al peu.

Aquesta aproximació a un jaciment arqueològic —ampliable també a altres espais semblants i fins i tot a museus de pintura i escultura— posa de manifest un cop més la importància del llegat grecoromà per a la creació mateixa del concepte d’Europa. Així ho expressava ja fa anys l’escriptora escalenca Caterina Albert (Víctor Català) en el següent poema, titulat Perdurança, que resumeix perfectament l’esperit que inspira l’activitat pedagògica del nostre centre i el seu afany perquè els ciutadans de demà prenguin consciència de les profundes arrels gregues i romanes de la cultura catalana:

Des del fons lluminós dels anys i els segles,

els tresors soterrats van ressorgint,

i són les velles regles

les que a les noves regles van nodrint.

 

Cauran d’avui les formes transitòries

i de l’antiga història les memòries

damunt l’àurea sorra s’escriuran.

 

Vegeu a més:

https://www.archaiologia.gr/blog/2023/01/23/εμπόριον-με-το-χέρι-των-θεών/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100083330265495

http://dbamfis.blogspot.com/2023/01/m.html

 

S’obre el període d’inscripcions per a les activitats del CdA Empúries (curs 2022-2023)

Benvolguts companys, Benvolgudes companyes

Ens plau anunciar-vos l’obertura, el proper dia 2 de maig, del període d’inscripció per a estades i sortides al CdA Empúries (i a la resta de Camps i Entorns d’Aprenentatge de Catalunya) per al proper curs 2022-2023.

La inscripció es fa, com cada any, a través de l’aplicatiu CAMPS, al qual podeu accedir en aquest enllaç:

http://xtec.gencat.cat/ca/serveis/sesc/cda/inscripcio/

Com sempre, la inscripció l’ha de fer un membre de l’equip directiu (en el cas dels centres públics) i el director (en el cas dels centres concertats), per bé que, si no sou membres de l’equip directiu del vostre centre, algun membre d’aquest equip us pot tramitar una llicència perquè pugueu fer vosaltres mateixos/mateixes la inscripció (com s’indica al mateix aplicatiu CAMPS).

Us informem, així mateix, que la inscripció romandrà oberta fins al dimarts 31 de maig, i que la selecció final dels centres que atendrem es farà segons un barem que és públic i que podeu descarregar-vos de l’aplicatiu CAMPS anteriorment citat. En cap cas, el fet d’haver presentat la inscripció abans que un altre centre no dona cap mena de preferència a l’hora que us sigui assignada una estada o una sortida. A mitjan juny us comunicarem a quins centres us ha estat concedida una estada o sortida per tal que la pugueu acceptar a partir del mateix aplicatiu (requisit imprescindible per a la realització de l’estada o la sortida).

Les activitats que oferim són molt variades. Si voleu una informació més acurada vegeu-les a “Totes les activitats per nivells”:

Finalment i independentment dels grups estables, us recordem que el nombre màxim d’alumnes que podem atendre és de 45 (a raó de 15 alumnes per professional).

Si teniu algun dubte, ens podeu escriure a l’adreça electrònica del CdA: b7990605@xtec.cat.

 

Amb el desig de poder-vos atendre a Empúries, us enviem una salutació molt cordial i els nostres millors desitjos en aquest inici d’estiu.

Rosa, Xon i Eusebi

 

Itinerari científic a la Duna d’Empúries amb alumnes de Batxillerat de l’Inst Alexandre Deulofeu, de Figueres

Als alumnes de Batxillerat de l’institut Alexandre Deulofeu de Figueres no els ha importat la fred que ha començat a fer, gairebé sobtadament, aquest inici de novembre.
A finals d’octubre teníem temperatures d’estiu, la gent anava en màniga curta i molts es banyaven encara a la… Llegeix més»

Alumnes de 2n i 3r d’ESO de l’Institut Escola La Barnola, d’Avinyó, fan una estada de 3 dies al CdA Empúries

Els dies 27, 28 i 29 d’octubre, alumnes de 3n i 3r d’ESO de l’institut-escola La Barnola, d’Avinyó, feren una estada al Camp d’Aprenentatge d’Empúries.
El primer dia vàrem anar als Aiguamolls de L’Empordà i, tot i la sequera endèmica, encara vàrem poder veure algunes aus.… Llegeix més»

Itinerari científic a la duna d’Empúries amb alumnes de Batxillerat de l’institut Illa de Rodes

El passat 25 d’octubre els alumnes de Batxillerat de l’Illa de Rodes de Rodes varen venir a fer l’itinerari científic a la Duna d’Empúries. En paraules de les professores: “L’activitat queda vinculada a l’estudi d’ecosistemes a 2n de batxillerat, com a activitat pràctica de treball… Llegeix més»

Els alumnes de batxillerat de Llagostera fan l’itinerari científic a la duna d’Empúries

El passat 19 d’octubre, els alumnes del batxillerat científic de Llagostera varen venir a fer  química, biologia i geologia a la duna d’Empúries.
L’activitat va començar amb una introducció a l’aula on  vam esbrinar un xic la història de la duna i vam explicar com ens… Llegeix més»

Institut La Miquela. Duna d’Empúries

Els 20 alumnes del batxillerat científic de l’institut la Miquela de Bescanó varen venir a Empúries el passat dijous 14 d’octubre; amb ells vàrem estrenar, aquest curs 21-22,  l’itinerari de descoberta científica de la Duna d’Empúries.
L’itinerari comença amb una introducció teòrica a l’aula i una… Llegeix més»

Participem a les jornades explora STEAM

El passat 1 de juliol vam participar a les jornades explora STEAM per presentar:

Treball dels ODS des d’un Camp d’Aprenentatge

Els Camps i Entorns d’Aprenetatge volen donar resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible.
En aquesta presentació es mostra un exemple d’un projecte d’Aprenentatge Servei coordinat des del… Llegeix més»