Joanot descobreix les roques sedimentàries

Els dies 30 d’abril i 2 de maig de 2024, l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat ha vingut en transport públic fins a Pallejà per realitzar una sortida de geologia i estudiar diferents afloraments de roques sedimentàries originades fa més de 200 milions d’anys.

L’activitat està plantejada com un itinerari i consta de 3 parades en diferents afloraments. En cadascuna d’elles han pres nota de les coordenades UTM, l’altitud i, a partir una sèrie de proves analítiques, han aconseguit identificar les diferents roques que hi han anat trobant, ajudant-se d’una clau dicotòmica. Han mesurat la potència, la granulometria, les estructures sedimentàries observables en els materials, la seva duresa i, fins i tot, han atacat cada mostra amb HCl diluït per detectar-hi la presència de carbonat de calci.

Amb totes aquestes dades han conclòs que el primer aflorament corresponia a un conglomerat i el segon a un gres. Aquestes dues roques rogenques d’origen continental corresponen a ambients sedimentaris al·luvials del Triàsic inferior. En canvi, en l’aflorament superior han identificat roques calcàries que indiquen unes condicions de sedimentació marines. D’aquesta manera han pogut confirmar la transgressió marina que hi va tenir lloc en aquella època i reconstruir la història geològica de la zona a partir del principi de superposició dels estrats.

Han completat una gran feina de camp i han gaudit d’una manera diferent de la geologia. Fins la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>